Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

PROBLEM Z HDD

barteksokol
-
-
PROBLEM Z HDD

Postautor: barteksokol » 23 lip 2005, o 13:42

witam wszystkich. mam bardzo , ale to bardzo dziwny problem z HDD 40 GB WD. jeszcze pare dni temu dzialal bez zarzutu. dopiero dzisiaj cos mu sie stalo. nie wiem co. byly utworzone 3 partycje, i dzisiaj zniknely dwie, zostala tylko ta partycja na ktorej byl system zainstalowany. probowalem usunac wszystkie partycje, ale to nic nie daje. wyskakuja tylko bledy ze nie ma HDD ( ale jest bo na partycje C mozna kopiowac pliki, tylko nie ma D i E) !!!!!!! co mam robic . czekam na jakies propozycje .
POZDRAWIAM !!!!!

temat postu poprawiono
PICIA

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 lip 2005, o 14:46

Przebadaj dysk programem HDD Regenerator i zobaczymy czy nie masz czasami dużo badów, że "gubi" partycje.

czarutek

Postautor: czarutek » 23 lip 2005, o 18:36

Nic na nim nie zapisuj! BIOS widzi go za każdym razem poprawnie? On jest w PC na stałe, czy jako przenośka? Jakiego typu były patrycje?
Sprawdź jak radzi The End. Ostatnio duuużo walczył z dyskami.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 24 lip 2005, o 13:04

No właśnie czarutek ma rację, czy BIOS "widzi" dysk za każdym razem?
To bardzo ważne.
P.S. jeśli nie możesz znaleźć tego programu to moge podesłać Ci e-mailem (jest malutki)

czarutek

Postautor: czarutek » 24 lip 2005, o 17:00

Bartek stracił już pewnie i tę, z której napisał... :(

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 25 lip 2005, o 06:19

dysk 40gb to juz staruszek pewnie ma wiecej niz 2 lata i swoje juz przeprawcowal .. ja juz sie nauczylem ze dysk po 2,5 latach uzytkowania nie jest pewnym nosnikiem danych i trzba na niego uwazac

czarutek

Postautor: czarutek » 25 lip 2005, o 06:52

Nie jest to absolutmie żadną regułą, ale masz bardzo dużo racji.
Jednak utrata patrycji to najczęściej sprawka soft, jeśli nie liczyć hardu typu chwilowy brak zasilania dysku albo kontaktu na taśmie.

barteksokol
-
-

Postautor: barteksokol » 25 lip 2005, o 12:36

WITAM !!!! I POZDRAWIAM WSZYSTKICH> WIELKIE DZIEKI ZA WSZYSTKIE WSKAZOWKI>> A W SZCZEGOLNOSCI DLA "AVATAR100" SKORZYSTALEM Z PIERWSZEJ ODPOWIEDZI I POMOGLO, CO PRAWDA SKANOWALO DYSK JAKIES 5 GODZIN ( ZNALAZLO 9 BAD SEKTOROW). POZNIEJ UTWORZYLEM OD NOWA PARTYCJE I DZIALA. DLATEGO JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI
>
>
>
>
>
>
>
>
A MAM JESZCZE JEDEN DYSK 30 GB . DYSK NALEZY DO MOJEGO BRACIAKA CIOTECZNEGO. MYSLALEM ZE MOZE TEZ POMOZE HDD REGENERATOR. ALE ZDZIWILEM SIE TROCHE, GDYZ KAZDY SEKTOR TO BAD SEKTOR. W BIOSIE GO WYKRYWA . DLATEGO PYTAM, CO Z TAKIM DYSKIEM ZROBIC??? DA GO SIE JESZCZE URATOWAC??? CZY MOZE TO JUZ KOMPUTEROWY TRUP ??? POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 25 lip 2005, o 12:55

... CO Z TAKIM DYSKIEM ZROBIC??? DA GO SIE JESZCZE URATOWAC??? CZY MOZE TO JUZ KOMPUTEROWY [fade]TRUP ??? POZDRAWIAM[/fade]
:) Trup to Ty bedziesz jak bedziesz tak wrzeszczal :wink: Zrob tak odpal fdisk i tam skasuj wyszystkie partycje i zrob nowa(e), reset kompa i format jak sie zformatuje zrob scandisk i wtedy Ci pokaze czy masz jakies bad sectory :wink:
:D

Ps. :569: Tak wrzeszczysz ze do tej pory mi w uszach trzeszczy :568: :twisted:

barteksokol
-
-

Postautor: barteksokol » 25 lip 2005, o 13:58

witam. probowalem FDISKIEM i nic. gdy fdisk odpalam z plyty win ME to jest blad : "brak dostepu do dysku 1" zas gdy odpalam z plyty win 98 to jest "error fixed disk" . moge jeszcze dodac ze zdarza sie czasami ze dysku nie moze wykryc, ale to rzadkosc. probowal jeszcze raz HDD regeneratorem i to samo co wczesniej ( kazdy sektor to bad sektor).

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 25 lip 2005, o 14:19

:) Zrob tak przygotuj sobie startup disk 98se. Odlacz wszystkie HD a podlacz tylko ten 30GB odpal system z dyskietki lub jak masz (bootable CD 98se) to zniej. Teraz fdisk i jesli nie widzi HD to klapa jesli widzi to zgodnie jak z instrukcja w poprzednim poscie :wink:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 lip 2005, o 14:38

probowal jeszcze raz HDD regeneratorem i to samo co wczesniej ( kazdy sektor to bad sektor).
No tak, ale czy odzyskuje te "bady" ?
Zrobiłeś test do końca?

barteksokol
-
-

Postautor: barteksokol » 25 lip 2005, o 18:39

robilem startup z plyty win98 se. jednak to nic nie dalo. a HDD generatorem sprawdzilem tylko 10 MB pamieci dysku, rzednego bad sektora nie odzyskiwal. byly tylko same bad sektory. dysk widzi tylko jest "error fixed disk" w programie FDISK z plyty (bootable CD 98se)

[ Dodano: 26-07-2005, 10:52 ]
czy milczenie oznacza ze z tym dyskiem juz nic nie moge zrobic ?? czekam nadal na jakies preopozycje !! POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 29 lip 2005, o 09:25

...czy milczenie oznacza ze z tym dyskiem juz nic nie moge zrobic ?? czekam nadal na jakies [fade]preopozycje !![/fade]
:) A tam od razu nic mozesz go rozebrac zobaczysz jak jest zbudowany zreguly sa bardzo mocne dwa magnesy i silniczek do zabawy a to wiecej niz nic :wink:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 29 lip 2005, o 12:50

dysk 40gb to juz staruszek pewnie ma wiecej niz 2 lata i swoje juz przeprawcowal .. ja juz sie nauczylem ze dysk po 2,5 latach uzytkowania nie jest pewnym nosnikiem danych i trzba na niego uwazac
To juz zalezy jak z tych dyskow kozystasz... i troche od tego jakie masz szczescie.

Ja do tej pory uzywam 2 Caviarow 850MB, i zeby bylo ciekawiej to mam do nich tylko 1 sprawna elektronike (drugi dorwalem z uszkodzona). Jak chce ktorys podlaczyc to elektronike przekladam (partyzantka.. nie ;) ). Pierwszy ma ok 8-10 lat, drugi... nie pamietam. Oba dorwalem jako uzywane (nie jestem pierwszym wlascicielem). Nie ma regoly lat...
WIELKIE DZIEKI ZA WSZYSTKIE WSKAZOWKI>> A W SZCZEGOLNOSCI DLA "AVATAR100" SKORZYSTALEM Z PIERWSZEJ ODPOWIEDZI I POMOGLO, CO PRAWDA SKANOWALO DYSK JAKIES 5 GODZIN ( ZNALAZLO 9 BAD SEKTOROW).
Chyba dla The Enda, albo Czarutka...

A 5 godzin skanu to wcale nie tak dlugo... tak z 25 to juz by bylo duzo...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 lip 2005, o 12:58

Mój dysk IBM 30GB skanował się od 22h w nocy do 8 rano (jak dobrze pamiętam) sektor po sektorze.
A co wyświetla HDD Regenerator?
Że np. przeskanował 100 sektorów i (na czerwono) "odzyskał 0" ??

ROM
-
-

Postautor: ROM » 31 lip 2005, o 12:00

... tak z 25 to juz by bylo duzo...
To jest dużo ?!, mój IBM 40GB, był skanowany 3 dni i 3 noce :).

barteksokol
-
-

Postautor: barteksokol » 1 sie 2005, o 13:50

witam. dziekuje wszystkim za porady. postanowilem odlozyc dysk do szuflady i kupic sobie nowy szybki dysk. dzieki jeszcze raz wszystkim.

>>>>>

POZDRAWIAM !!!! :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”