Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ankieta nowego działu - > Asembler

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 lip 2005, o 22:23

Nie cytujcie pliz współczenych artykułów współczesnych dziennikarzy-historyków, zwłaszcza po współczesnych licencjackich studiach zaocznych... ;)
Mowisz oczywiscie o studiach dziennikarskich ??

A kiedy to byles pelnoletni ?? w latach 70'tych ?? No to zaczne Panowac :oops: (choc nie mam takiego zwyczaju w sieci). :mrgreen:

Edit: Kurcze... jesli data z profilu jest poprawna to faktycznie jestes prawie o ta pelnoletniosc starszy ;) Szacunek ze chce Ci sie z niektorymi przekomarzac tutaj, albo udzielac jakis rad.

Ale tego Basica w ZX to Ci nie odpuszcze, nie widzialem wersji z tak ograniczonym przewijaniem, o jakim wspominasz... moze w naprawde pierwszych wersjach ?? Jakies 0.9 beta. Z reszta sie chyba zgadzamy wiec mysle ze to nie do mnie bylo :562:

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 23 lip 2005, o 08:18

Niezwykłem się wtrącać w nie swoje waśnie ale czy to forum nie miało łączyć i pogać zamiast wzmagać przekomażania?? panowie.. chyba nie macie po 5 lat zeby sie o takie rzeczy kłucic :P

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 23 lip 2005, o 09:13

:) pajaczek ma to we krwi a skoro tak ma to sie juz nie da zmienic czyli trzeba akceptpwac (jak mowi moja znajoma) :wink:
:D

BTW obsluga i sama klawiatura w zx81 i spectrum byla tak do .... ze w informiku (kiedys byl taki dodatek do mlodego technika) byl schemat jak do trumny zrobic normalna klawiature :idea:

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 lip 2005, o 11:09

Wydaje się, że temat stał się nie na temat i chyba trzeba będzie go jakoś podzielić na dwa inne.
Czy nie mam racji?
O czym mieliśmy tutaj dyskutować a o czym dyskutujemy? :)

czarutek

Postautor: czarutek » 23 lip 2005, o 11:27

... O czym mieliśmy tutaj dyskutować a o czym dyskutujemy?
No właśnie Endzie, robimy te nitki, czy nie...? :mrgreen:
Etam, jeden z moderatorów ma tylko 6 lat, a popatrz, już ankiety przeprowadza... ;)
... Ale tego Basica w ZX to Ci nie odpuszcze, nie widzialem wersji z tak ograniczonym przewijaniem, o jakim wspominasz...
Serio. Tam polecenia i słowa kluczowe Basica wbijało się z klawisza. Jeśli kursor był np. gdzieś w linii 20-tej, to żeby przejść np. do linii 10 musiałeś przejechać sekwencyjnie znak po znaku 10 linii do tyłu. Polecenia i słowa kluczowe kursor przeskakiwał na szczęście od razu.
Wtedy nikt jeszcze nie znał słowa modem, a co dopiero Internet. Ten komputer przywiózł z Anglii wujek szwagra, który jeździł na TIRach. Przywiózł go dopiero przy drugiej okazji, bo za pierwszym razem miał na kartce "Sinclair ZX Spectrum" i pani w sklepie podobno nie wiedziała dokładnie czego on chce. Proponowała mu coś, co nie wyglądało tak, jak na obrazku pokazywanym w Polsce. O telefonie do Polski nie było wtedy nawet mowy - majątek. Za drugim razem miał już napisane "Sinclair ZX Spectrum Personal Computer"... :)
I zaczęło się. Radiomagnetofon Grundig (już z ZRK), śrubokręcik do regulacji głowicy i ćwirćwirćwir. Później fachowcy z PW opracowali interfejs do stacji dyskietek. Rewolucja - zapis/odczyt programu czy gry w 5 sekund, po cichu i bez błędów. To była gdzieś tak druga połowa lat 80-tych (ale pierwsze kity na ZX-80 są starsze, podobno 1979r.). Jeśli dobrze pamiętam, Amigi, Atari i Commodory pokazały się w Polsce zaraz potem, a jeszcze za trochę IBM PC. Ale to w Polsce podkreślam, bo historia "IBM PC" jest trochę starsza. Najpierw Altair (MITS) na 8086 Intela (1975r.), zaraz potem IBM5100. W 1976r. wszedł Apple1.
A prawdziwa, światowa historia IBM PC zaczyna się w 1980r. IBM wydzielił specjalną grupę i pod koniec 1980r. IBM PC był gotowy, ale nie miał systemu. Miała go napisać Digital Research, ale się wycofała. I tu na dobre zaczął się debiut Microsofcika. Wybrano grupę programistów, wygoniono ich bez rodzin (ależ to kasa) na odludzie i tam napisali PC DOS. I tak powstał standard IBM PC z systemem PC DOS. Było to 11.08.1981r.
... zeby sie o tke zyczy kłucic.
A kto się kłóci, my tylko plotkujemy... :)
... byl schemat jak do trumny zrobic normalna klawiature
"Trumna" to był Spectrum Plus? Ten większy, czarny z twardymi klawiszami, dużą spacją i 64k?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 23 lip 2005, o 13:46

Moja przygoda zaczela sie, o ile dobrze licze, ok '87-'88. W '88 zapisalem sie w koncu do kolka komputerowego (sic) - wczesniej mnie nie chcieli (tylko czasem pobawic sie dali), podobno brak podstaw matematycznych, ale zato jak mnie juz wpuscili, to sie pozbyc nie mogli. Przeszedlem przez ZX Spectrum, pozniej Elwro 800 Junior (fajne i o dziwo polskie maszynki) a zeby bylo ciekawiej to polaczone w siec (zupelny poczatek lat 90), pozniej IBM PC (oryginal, a jak - jeden na cala pracownie). I wreszcie '93 - pierwszy wlasny komputer - kupiony za zarobione pieniadze: Ami600 (owczesna nowosc, powstal w '92).

Dybra... dosc tej biografii.
Serio. Tam polecenia i słowa kluczowe Basica wbijało się z klawisza. Jeśli kursor był np. gdzieś w linii 20-tej, to żeby przejść np. do linii 10 musiałeś przejechać sekwencyjnie znak po znaku 10 linii do tyłu. Polecenia i słowa kluczowe kursor przeskakiwał na szczęście od razu.
To pamietam (te poszukiwania komend na klawiszach, czy jest "pod", czy "nad" ;) ), jedynie sie do nawigacji nie przyznaje. Wiem ze przewijalo sie tez po linijce, nie jestem pewny tego PageUp/Down, a i cos mi sie tez kolacze ze mozna bylo chyba wykonac skok do wybranej linii (podajac jej oznaczenie, etykiete, w programie, a nie numer kolejny - kto pisal w basciu ZX to wie o czym mowie).
Swoja droga, to przypomina mi on troche wspolczesne ASM.
Niezwykłem się wtrącać w nie swoje waśnie ale czy to forum nie miało łączyć i pogać zamiast wzmagać przekomażania?? panowie.. chyba nie macie po 5 lat zeby sie o takie rzeczy kłucic
Wydaje się, że temat stał się nie na temat i chyba trzeba będzie go jakoś podzielić na dwa inne.
Czy nie mam racji?
O czym mieliśmy tutaj dyskutować a o czym dyskutujemy?
A kto się kłóci, my tylko plotkujemy...
Temat jest w Rozne -> Uwagi i opinie -> ... Wiec wymieniamy swoje opinie, nie ?? Zeby nie ten dzial to pewnie bym (przynajmniej ja) az tak sie nie rozwodzil, a moze... kto to wie :twisted:
pajaczek ma to we krwi a skoro tak ma to sie juz nie da zmienic czyli trzeba akceptpwac (jak mowi moja znajoma)
Phi... i tak staram sie ograniczac (powstrzymuje sie jak moge)... juz taka ze mnie wredna bestia...

No... Panowie (Pan w dyskusji nie slyszalem - kurcze... plotki, ploteczki a kobiet nie ma :572: )... pax miedzy nami :564:
A zeby nie bylo... dyskutujemy przeciez czy dzial poswiecony programowaniu powinien dotyczyc programowania PC, czy blaszanek tylko. A moze rozdzielic ASM uC i uP, komputerow (czy to PC czy tylko PieCow).

Awatar użytkownika
ZenObi
-
-

Postautor: ZenObi » 23 lip 2005, o 19:13

Pajaczku, nie czuj sie wyalienowany :) Od czasu pamiętnej dyskusji na temat rozpoznawania mowy na forum Pana Wojtka nie miałbym serca ominąć cię w swoich wypowiedziach :). Po prostu, jak zacząłem pisać posta, to jeszcze ostatnich wypowiedzi nie było. Dopiero jak napisałem, i sprawdziłem swojego posta, zauważyłem szybki rozwój tematu. A z Wikipedią masz rację, nie zauważyłem tego miejsca. Chociaż to właśnie tak jest - w jednym miejscu że PC to x86, w drugim że cała reszta.

Wracając do meritum: Jeżeli dyskutujemy o klasie, która nie jest zdefiniowaną klasą, lecz raczej umownym określeniem sprzętu, to wszyscy mamy rację. Z samej nazwy Personal Computer bowiem wynika, że wy macie rację, lecz jeżeli jest to umowne określenie, i jeżeli wszyscy używają tej nazwy w stosunku do blaszaków, to tworzą w ten sposób tą właśnie umowną klasę, i rację mam ja (uff, prawie się zgubiłem w tym zdaniu :) ).

Dlatego uważam, że dyskusję należy zamknąć, bo na temat asemblera i forum nic juz nie stwierdzamy, i Mistrz The End gotów nas jeszcze swoją boską mocą upomnieć znów :)

czarutek

Postautor: czarutek » 23 lip 2005, o 19:42

A "wracając do naszych baranów"... ;)
Endzie, mi akurat taki podział się podoba. Jeśli teraz użytkownicy narzuciliby sobie pewną dyscyplinę i np. nazwą konkretnego kontrolera zaczynaliby temat swojego posta, no to dalszy podział na mikrokontrolery odbywałby się w sposób naturalny...
Np. w dziale "Bascom (dotyczy pisania programów na mikrokontrolery)" piszę posta o tytule "AT90S2313 - operacje na portach" i treści np. "Jak włączyć rezystor pull-up pojedyńczego pinu w porcie B?"
Dziś już nie, ale jutro postaram się spreparować prosty przykład takiej struktury.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 23 lip 2005, o 19:50

...Najpierw Altair (MITS) na 8086 Intela (1975r.), zaraz potem IBM5100. W 1976r. [fade]wszedł Apple1[/fade]
:) No troche przesadziles z tym 8086 hihi chyba miales na mysli 8080 :wink:
..."Trumna" to był Spectrum Plus? Ten większy, czarny z twardymi klawiszami, dużą spacją i 64k?
hm chyba nie, trumna to ogolnie zx spectrum w wersji 16kb i 48kb klawiatura byla gumowa i miala tylko 40 klawiszy i obsluga jej byla meczarnia (gotowe komendy i redagowanie) wersja plus roznila sie tylko tym ze miala solidniejsza plastykowa klawiature w ukladzie qwety ale dalej miala tylko 48kb. Pamiec byla zorganizowana w ten sposob ze 16kb bylo na 4116 (bardzo delikatna i zawodna potrzebuje ujemne zasilanie) i 4132 byly to pamieci 4164 w ktorych jedna z polowek byla walnieta i wykorzystywalo sie albo gorna albo dolna polowke. Byly projecty wyrzucenia 4132 (w bajtku) i zastapienie jej przez 4164 i wtedy trumna miala 80kb i ta ekstra byla dostepna na zasadzie przelaczania bankow pamieci. Byla tez wersja 128 i pochodne ktore mialy w sobie magnetofon lub floppy :wink:
:D

czarutek

Postautor: czarutek » 23 lip 2005, o 19:55

Ależ oczywiście 8080, sorki.

Awatar użytkownika
darecki23
-
-

Postautor: darecki23 » 28 lip 2005, o 20:48

Jak najbardziej ZA :)

Wróć do „Uwagi o naszym Forum i stronie EP”