Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProcesor Intel 286 16MHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Czy mogę bez problemowo zastąpić Intela 286 na szybszego np.386.
Znajomy pokazał mi rozpiskę tych procków i wizuałnie są takie same lecz nie wiem sutuktualnie są identyczne
Znajomy pokazał mi rozpiskę tych procków i wizuałnie są takie same lecz nie wiem sutuktualnie są identyczne
Re: Procesor Intel 286 16MHz
Czy to nie jest zależne od płyty głownej?Witam
Re: Procesor
To, że ma taki sam socket nie znaczy zbyt wiele.wydaje mi się że w zasadzie można jeśli ten procesor ma taki sam socket no i jeśli komputer zgra się z prockiem
Liczy się specyfikacja płyty, która ma pokazać czy dany procesor zostanie obsłużony.
Co znaczy "jeśli komputer zgra się z prockiem" ?
Hmm... 286 był 16-bitowy a 386 32-bitowy wiec róznica jest znacząca (z moich danych katalogowych wynika że były umieszczone w całkiem innych obudowach - 286 PLCC68 a 386SX PGA100) i wydaje mi się ze zastąpienie 286 386 jest raczej niemożliwe. Najprawdopodobniej jednak istniała okrojona wersja 386 przeznaczona własnie do upgrade'u komputerów z 286 ale to takie bardziej majaczenia
Radziu, 386 32-bitowy? O ile pamiętam, to i 486 był 16-bitowy, tylko miał pokładowy koprocesor. Pierwszy 32-bitowy to był Pentium 55MHz i chodził jakieś 20x szybciej od ostatniego 486 DX4 (120MHz). Może Radziu zasugerowałeś się FSB, SX, DX, DX2, DX4...
Ja obstaję przy stwierdzeniu, że 386 w miejscu 286 nie ruszy. Tam nawet napięcia były chyba inne.
Ale pamięć zawodną jest, poszukam w ówczesnej literaturze i będzie jasne.
Ja obstaję przy stwierdzeniu, że 386 w miejscu 286 nie ruszy. Tam nawet napięcia były chyba inne.
Ale pamięć zawodną jest, poszukam w ówczesnej literaturze i będzie jasne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/80386
http://www.intel.com/design/intarch/pro ... 270903.htm
I u źródła :Był to pierwszy 32-bitowy procesor z rodziny x86.
http://www.intel.com/design/intarch/pro ... 270903.htm
All have 32-bit cores
Roznica miedzy procesorem 386sx a 386dx byla w szynie danych (wyprowadzona na zewnatrz) to znaczy pierwszy mial 16 bit a drugi 32. Roznica miedzy 486sx a 486dx polegala na tym ze pierwszy byl bez koprocedara matematycznego a drugi juz go zawieral. Procesory intela sa zawsze kompatybilne w gore to znaczy ze program napisany na 286 bedzie dzialal na 386 ale nie odwrotnie. Dlatego sadze ze mozna zmienic jesli wyprowadzenia sie pokrywaja ale moze sie okazac ze system dalej bedzie widzial go tylko jako 286. Kiedys mozna bylo kupic do plyty 486 procesory pentium ale juz nie pamietam jaka firma to oferowala
Ostatnio zmieniony 12 lip 2005, o 21:57 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.
Cytuję za "Mikroprocesory, Poradnik" S.A.Money, WKŁ 1996 str 465:
P24T Pentuim Overdrive
Procesor P24T jest wersją Penituim zgodną pod względem sprzętowym z procesorami Intel 486DX. jest on przeznaczony do umieszczenia w podstawce Socket 3, stosowanej na płytach komputerów PC z procesorami 486. P24T jest zasilanynapięceim 5V i ma 32-bitową szynę danych, tak jak procesory 486. Wydajność proceosra jest o ok. 40% wyższa od 486DX przy tej samej częstotliwości zegara.
Masz racje sorry i ja rowniez mam racje a to wynika z tego ze procesorow overdrive bylo kilka rodzajow i ja o wersji pentium nie wiedzialem intel ja myslalem o tym co napisalem bo taki uzywalem na swojej 486 plycie ibm (procesor 486 sx byl przylutowany na stale i byla rowniez podstawka (soket) na wstawienie leprzego procka i zwory do ustawienia) a o typie pentium overdrive dowiedzilem sie teraz od Ciebie
a tu jest na temat upgrade
a tu jest na temat upgrade
Wszystko sie zgadza, poza pogrubionym fragmentemProcesory intela sa zawsze kompatybilne w gore to znaczy ze program napisany na 286 bedzie dzialal na 386 ale nie odwrotnie.
Miales chyba na mysli kompatybilnosc w dol, albo (czesciej spotykane okreslenie) wstecz Ciezko bylo by wprowadzic procesor kompatybilny w gore, gdyz to by oznaczalo ze tworcy np. 286 beda wiedzieli jakie rozwiazania beda stosowac w przyszlych procesorach (np. PIV). Dlatego nie mowcie o zgodnosci (kompatybilnosci) w gore, tylko o zgodnosci w dol/wstecz.
I co ja bym zrobil bez mojego korektora a tak moge pisac i nie przejmowac sie bledami bo jakby co ktos zawsze czuwa
BTW Jak juz tak sobie poprawiamy to Wojtek page mysle ze pisales po angielsku (the possessive form of nouns) po Wojtek powino byc apostrof i litera s czyli Wojtek's page. A jesli wyraz konczyl by sie na s wystrczy dodac sam apostrof
BTW Jak juz tak sobie poprawiamy to Wojtek page mysle ze pisales po angielsku (the possessive form of nouns) po Wojtek powino byc apostrof i litera s czyli Wojtek's page. A jesli wyraz konczyl by sie na s wystrczy dodac sam apostrof
W sumie racja... tyle, ze o ile*... moj blad jest jezykowym i czesciowo celowym zartem, Twoj logicznym/rzeczowym lapsusem. No ale, od tego w koncu m.in. sa fora, zeby dyskutowac, udzielac odpowiedzi albo prostowac pewne niescislosci.
*) zamierzone sformulowanie, fajnie mi zabrzmialo. Dybra... proponuje koniec. O ile nie bedzie wiecej watpliwosci w temacie topic'u <- Tak dobrze ??
*) zamierzone sformulowanie, fajnie mi zabrzmialo. Dybra... proponuje koniec. O ile nie bedzie wiecej watpliwosci w temacie topic'u <- Tak dobrze ??