Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

SATA- czy warto??

gebus
-
-
SATA- czy warto??

Postautor: gebus » 6 lip 2005, o 07:26

witam co sadzicie o dyskach sata?? warto w to inwestowac czy lepiej kupic dobre stare IDE. Z doswiadczen znajomych(jak rowniez i moich) wynika ze roznica pradkosci SATA/IDE jest niewielka a z sata sa problemy ze sterownikami itp. Zastanawiam sie nad zakupem dysku, i mma male watpliwosci. Raczej sklaniam sie do Ata, czy poleciacie jakis model dyska? pozdrawiam

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lip 2005, o 14:49

A co jest lepsze ?? Intel czy AMD ?? Albo Wielkanoc czy Boze Narodzenie ??

Obecnie to pytanie moze byc zaklasyfikowane do rodzaju powyzszych, ale jeszcze troche i wyboru miec nie bedziesz. P-ATA odejdzie na rzecz S-ATA.

To jaki dysk najlepiej kupic zalezy jeszcze od tego do jakiego kompa, jakiej wielkosci, i moze kilku innych, mniej istotnych rzeczy.

gebus
-
-

Postautor: gebus » 6 lip 2005, o 16:22

no wiec chce cos ok 160 giga ze wzgledu na cene... do kompa athlon 1.8 256 ram via kt400 as rock kt400 itd. potrzebny mi glownie do neta pracy przechowywania mp3 filmow czasem gier.... zastanawiam sie po prsotu czywarto doplacac te 40 zl do sata....

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lip 2005, o 18:52

No to na dosc podobnej konfiguracji, bo Gigabyte 7vaxp-ultra z Atl. 1,7XP(266) i 512/400 RAM. Odczulem roznice przesiadajac sie na Barracude 80G NCQ S-ATA, z RAID'u zlozonego z 2 Barracud IV P-ATA.

Do netu: to wystarczy P-I wiec i ATA-33 to sporo.
Pracy: pojecie mocno wzgledne, mam przyjaciol ktorym do pracy za slabe sa spore klastry zlozone z kilku P-IV z dyskami SCSI lub szybkimi macierzami, zas do pisania tekstow wystarczy wspomniany wyzej P-I.
Filmy, mp3: Tu tez maszynka z 500MHz prockiem wystarcza, dysk tez super wydajnosci nie wymaga, no chyba ze chcesz te filmy nagrywac (edytowac) a nie tylko odtwarzac.
Gry: wszystko zalezy jakie. Jedna z moich ulubionych gier stawia bardzo fajne wymaganie: telnet, czyli grac moge nawet na maszynie bez dysku, ze slabiusienkim prockiem itd. byleby byla podlaczona do internetu.

40 zeta: No coz. Powoli zaczyna byc warto, chocby ze wzgledu na unikniecie tasmy w puszce, albo poniewaz na ta technologie jestesmy zmuszeni przejsc predzej czy pozniej. SCSI w domowych komp sie nie przyjelo (nie powszechnie - bo ja np. kozystam ;) ).

gebus
-
-

Postautor: gebus » 6 lip 2005, o 18:55

a czy roznica w pracy komputera jest wogle widoczna??? w sumie roznica predkosci ide a sata jest niewielka 133/150 ....

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 6 lip 2005, o 19:02

Uważam, że w obecnych czasach lepiej już chyba kupić dysk SATA, bo za ....... (no własnie, za miesiąc, rok, dwa? któż to jest w stanie przewidzieć) płyty główne będą wyposażone tylko w SATA i dysk "zwykła ATA" będzie bezużyteczny. Z drugiej strony wybierz się z dyskiem SATA dzisiaj do kolegi , który nie ma SATA i co? nie podłączysz... Z jednej strony jest na "tak" a z drugiej na "nie". Musisz sam ocenić, czy wolisz nowoczesność, czy tradycję (zgodność z wszystkimi PCtami czy tylko ich ułamkiem).

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lip 2005, o 19:36

Pokaz mi dysk ktory osiaga (lub chociaz zbliza sie) do predkosci 133 w przypadku P-ATA, lub 150 dla S-ATA.

Osiagane przezemnie wyniki teraz na S-ATA sztytowo siegaja 80MB/s, zas przecietna to 30-40 MB/s. Dla raidu 2*Barracuda mialem wartosci siegajace 75 MB/s ale przy znacznie wiekszym obciazeniu systemu.

133 to jest bardziej chwyt marketingowy niz faktycznie osiagane szybkosci, zreszta niektore firmy wogole nie produkuja dyskow p-ATA 133 a jedynie 100. Obecnie zas powszechny S-ATA I dopuszcza predkosc 150MB/s, ale wchodzi juz powoli S-ATA II z 300MB/s.

Radzio:
W takich skrajnych przypadkach jak opisales to mozna sie wyposazyc tez w przejsciowke S-ATA < -- > P-ATA. Wiem, nie tanio i nieszybko, ale co robic... zawsze mozna tez sfinansowac koledze nowa plyte ;)

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 6 lip 2005, o 19:40

Te 100 czy 133 to prędkość przesyłu danych miedzy buforem (cache dysku) a kontrolerem na płycie, czy też RAMem. A transfer głowice dysku -> cache to "całkiem inna bajka z całkiem innymi krasnoludkami". I o ile mnie pamięc nie myli to ATA133 to patent Maxtora więc nic dziwnego że nie każdy producent to robi :)

czarutek

Postautor: czarutek » 6 lip 2005, o 20:34

Zanim SATA stanie się standardem podstawowym, to ten dysk już dawno padnie.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 lip 2005, o 21:28

Coz... nie wiem czy to patent Maxtora, czy nie Maxtora. Jakos mi sie maloprawdopodobne wydaje zeby ktos mogl to wogole opatentowac (choc wlasciwie to wszystko jest mozliwe), nie chcialo mi sie az tak w to wglebiac.

A co do poczatku Twojej wypowiedzi to... no wiem o tym, a w czym rzecz, bo nierozumiem do czego chciales nawiazac ?? (miedzy dyskiem a kontrolerem, nie zadne "czy tez").

czarutek:
Juz powstaja plyty, ktore wyposazane sa tylko w S-ATA !! Wiec juz jest standardem podstawowym ;)

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 7 lip 2005, o 04:59

wiekszosc obecnie produkowanych MB nie oferuje szybszego transferu na sata niz na ata133 , jeszcze nie weszly nowe scalaki sata- jest ale nie dziala szbciej poco przeplacac ?

czarutek

Postautor: czarutek » 7 lip 2005, o 06:25

A testował ktoś z Was może dyski na Fire-Wire?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”