Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Monitoring sieci LAN i wykorzystania łącza internetowego

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Monitoring sieci LAN i wykorzystania łącza internetowego

Postautor: end » 29 cze 2005, o 17:12

Witam, poszukuję takiego programu.
Chodzi o to, że mam sieć w 4 osoby z kolegami.
No i umawiamy się, że w dzien jak wszyscy sidzą lub chcą korzystac z dobrodziejstw internetu, nie ściągamy z jasnych powodów...będzie mulić...
Łącze jest 0.5MBit więc nie ma co się oszukiwać...
Domyślam się, że moi koledzy i tak sciągają i ta umowa nie jest nic warta...
Znacie może jakiś program w którym będe mógl zobaczyć ktore IP w sieci najwięcej wykorzystuje przepustowość łącza w danej chwili ?
Szukałem w googlu ale tego jest za dużo i nie wiem który do czego.
Tzn. sciągłem jeden Look@LAN Network Monitor ale to nie to...
Widzi tylko co dzieje się w sieci.
A w routrze też nie widać które IP wykorzystuje najbardziej łącze.
Proszę o porady.
Dzięki :)
Ostatnio zmieniony 30 cze 2005, o 10:06 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Monitoring sieci LAN i wykorzystania łącza internetowego

Postautor: pajaczek » 29 cze 2005, o 18:10

Witam, poszukuję takiego programu.
Chodzi o to, że mam sieć w 4 osoby z kolegami.
No i umawiamy się, że w dzien jak wszyscy sidzą lub chcą korzystac z dobrodziejstw internetu, nie ściągamy z jasnych powodów...będzie mulić...
Łącze jest 0.5MBit więc nie ma co się oszukiwać...
Domyślam się, że moi koledzy i tak sciągają i ta umowa nie jest nic warta...
Znacie może jakiś program w którym będe mógl zobaczyć ktore IP w sieci najwięcej wykorzystuje przepustowość łącza w danej chwili ?
Szukałem w googlu ale tego jest za dużo i nie wiem który do czego.
Tzn. sciągłem jeden Look@LAN Network Monitor ale to nie to...
Widzi tylko co dzieje się w sieci.
A w routrze też nie widać które IP wykorzystuje najbardziej łącze.
Proszę o porady.
Dzięki :)
Router sprzetowy, a Ty chcesz program pod winde ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 cze 2005, o 22:39

Router sprzetowy, a Ty chcesz program pod winde ??
Widzę, że palnąłem...
Dlatego pytałem, bo nie wiedziałem czy tak można.
Dzięki
Ostatnio zmieniony 4 lip 2005, o 13:23 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 30 cze 2005, o 07:00

primo
postaw router na linuxie z kolejkowaniem (htb) dzieki temu łacze bedzie dzielone dynamicznie czyli 1 user nie bedzie mogł sobie zapchac łacza ale jak bedzie siedział sam to bedzie miał 0,5 dla siebie jak ktos właczy 2 komputer i gg to program sie dostosuje itd
secundo
na linuxa jest taki program o nazwie ethereal on podgląda co sie teraz dzieje w sieci
i po 3 :) pod linuxa jest takie cus jak justice łacze dzielone nie dynamicznie tj stała predkość maxymalna i nie da sie jej przekroczyc
po 4 jak chesz żeby ci sie strony ładowały szybko w sieci nawet jak wszysy beda siedzieć na raz postaw sobie squida na linuxa

wszyskie te żeczy nie sa takie straszne a opisy co i jak znejdziesz w gazetach linuxowych
polecam freeesco jako linuxa na router

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 30 cze 2005, o 08:51

Hej.

No coz... niby jest to nadal (teoretycznie) mozliwe. Ale nie jest to juz takie hop-siup. Mozesz naprzyklad zastosowac podszywanie sie pod delikwenta (spoofing), wowczas dostaniesz (i podejrzysz) wszystkie te pakiety ktore mialy trafic do niego, a po portach mozesz sie zorientowac co gdzie szlo (nie 100% pewnosci, ale blisko), tyle ze jesli miedzy routerem a Toba jest switch, to zacznie glupiec (nie tragedia). Mozesz tez poprostu sniffowac siec (tez blisko zwiazane z podszywaniem sie), ale nie moze byc miedzy Wami switcha. Niektore (ale niestety nowsze/drozsze) routery umozliwiaja kolejkowanie, priorytetyzacje czy wrecz wspomniany przez Awatara podzial lacza (sharpery).

Ps. Awatar: HTB samo w sobie nie jest statycznym czy dynamicznym sharperem, to dopiero skrypny pod niego (z uzyciem tej metody kolejkowania) moga kozystac z metod statycznych badz dynamicznych. Sa takie same (podobne) skrypty i poc CBQ i inne kolejki.

Squida nie oplaca sie stawiac dla 4 osob, zwlaszcza jesil kozystaja z roznych i zmiennych adresow. Jesli czesto z tych samych portali, albo znacznie wiecej osob to owszem. Ale tu z kolei 8G dysku to tez min ;)

Freesco... hmm... ostatnio nie sledzilem, ale jesli sie nie zmienilo to troche juz stare, to na jajku 2.2.x max bylo. Wiem ze koles sie udzielal z zaadaptowaniem 2.4.x ale czy im to wyszlo... musialbym Go dorwac ;)

Sorki za literowki, ale troche wczesnie jest dla mnie i moja palce jeszcze spia ;)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 cze 2005, o 09:43

Witam, dzięki za odp. :)
Widzę, że jednaktego nie zrobię :(
Router stoi u kolegi w domu nazywa się CONEXANT.
Modem>Router>Switch>kompy
Każdy ma swoje IP w sieci i przekierowane porty TCP i UDP na routerze na swoje IP po to by eMule otrzymywał Hi ID.
Nie ma możliwości postawienia serwera na linuxie :(
Dzięki za info.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”