Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Notebook Packard Bell E3 - problem z zasilaniem

sizas
-
-
Notebook Packard Bell E3 - problem z zasilaniem

Postautor: sizas » 28 cze 2005, o 09:08

Witam mam problem. Mam notebooka Packard Bell E3 series do którego ktoś podłączył zły zasilacz. Po podłączeniu oryginalnego 19V 4,74A notebook nie odpala się. Jednak z baterii startuje i śmiga aż miło więc płyta główna jest ok. Po rozkręceniu i po pomiarach miernikiem w okolicach zasilania okazało się, że spaliła się dioda zabezpieczająca, która podaje napięcie do układu podzielnika napięć w przetwornicy. Dioda ta ma oznaczenie (na płycie) D502. Bardzo was proszę powiedzcie mi jakie parametry ma ta dioda, bo boje się kombinowac i wstawiać na chybił trafił. Za pomoc z góry serdecznie dziękuję!

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Re: Notebook Packard Bell E3 - problem z zasilaniem

Postautor: pajaczek » 28 cze 2005, o 12:13

Dioda ta ma oznaczenie (na płycie) D502. Bardzo was proszę powiedzcie mi jakie parametry ma ta dioda, bo boje się kombinowac i wstawiać na chybił trafił.
Chcesz miec 100% pewnosci... sprawdz w dokumentacji. D502 to oznaczenie elementu w ukladzie, a nie jego modelu.
A moze uda Ci sie cos odczytac z samej diody ??

Ps. Oczywiscie mozna sie domyslac co to za element.

sizas
-
-

Postautor: sizas » 28 cze 2005, o 14:19

Witam! I z góry dzięki za zaiteresowanie moim problemem. Z dostaniem schematu to faktycznie chyba bedzie niemożliwe, bo przeszukałem już chyba cały internet i nic z tego. Packard Bell opanował rynek Wielkiej Brytani i jeśli już to w jakiś angielskich serwisach komputerowych ale raczej to odpada. Z wylutowaną diodą byłem u elektronika ale z tego co on powiedział to tak wyglądających jest tysiące z tym, że każda ma inne parametry. Czy jest szansa, że tak na "oko" patrząc na napięcia jakie idą z zasilacza do notebooka można mniej więcej określić jakiś przedział w wielkości tej diody?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 cze 2005, o 10:51

Wydaje się, że dioda może być zwykła tylko żeby miała odpowiednio dobrane parametry.
Tzn. jaki prąd ma wytrzymać...
Tutaj chodzi tylko o zabezpieczenie przed złym podłączeniem + i - dlatego nie wywala nic więcej tylko diode, choć bywają przypadki, że to niezadziała.

sizas
-
-

Postautor: sizas » 29 cze 2005, o 18:39

Witam to samo powiedział chłopaczek, który mi naprawia tego laptopa! Z tym, że nie wiemy jakie parametry powinna mieć ta dioda?
Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”