Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZabawa z tranzystorem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
znalazłem wkońcu kurs jak działa tranzystor, ale na jego podstawie i tak nie potrafie zrobić pewnej rzeczy, a mianowicie:
Na rysunku jest układ który bym chciał zmontować. Tranzystor działa tu jedynie jako włącznik/wyłacznik silnika. Wiem, że jeśli nie chcę wzmacniać prądów zmiennych, nie polaryzuje sie bazy, więc nie polaryzuję. pin oznacza pin procesora 8051. Teraz mam takie pytanie, jeśli między pin a bazę dam rezystor, to czy prąd bazy będzie równy napięciu na pinie /opór rezystora? Może i głupie pytanie, ale jak naczytałem sie o tych spadkach 0,6V o prądach ,oporach, pojemnościach to juz niczego nie jestem pewien . Chodzi mi jedynie aby jak na pinie jest stan niski tranzystor nie przewodził a jak wysoki przewodził. Nom i teraz następne pytanko, gdzie w dokumentacji odczytuje sie, jaki prąd będzie kolektora, przy danym prądzie bazy?
znalazłem wkońcu kurs jak działa tranzystor, ale na jego podstawie i tak nie potrafie zrobić pewnej rzeczy, a mianowicie:
Na rysunku jest układ który bym chciał zmontować. Tranzystor działa tu jedynie jako włącznik/wyłacznik silnika. Wiem, że jeśli nie chcę wzmacniać prądów zmiennych, nie polaryzuje sie bazy, więc nie polaryzuję. pin oznacza pin procesora 8051. Teraz mam takie pytanie, jeśli między pin a bazę dam rezystor, to czy prąd bazy będzie równy napięciu na pinie /opór rezystora? Może i głupie pytanie, ale jak naczytałem sie o tych spadkach 0,6V o prądach ,oporach, pojemnościach to juz niczego nie jestem pewien . Chodzi mi jedynie aby jak na pinie jest stan niski tranzystor nie przewodził a jak wysoki przewodził. Nom i teraz następne pytanko, gdzie w dokumentacji odczytuje sie, jaki prąd będzie kolektora, przy danym prądzie bazy?
- Załączniki
-
- atmel.GIF (1.73KiB)Przejrzano 5532 razy
Jest i to już od dawna - zobacz tuA dziękuję, nie wiedziałem, że tam jest takie coś. Jak ostatnio byłem to chyba jeszcze nie było
Pozdrawiam
heh kurs jest super, bo objaśnia te same szczegóły co ten który napotkałem, ale nadal nie potrafie
IC=hFE· IB=b·IB
Nie potrafie poprostu obliczyć/odczytać tej bety, prąd na bazę liczę z prawa ohma, daję rezystor, ale te wzmocnienie prądowe..... . Jeśli ktośby zechciał wytłumaczyć jedynie to, resztą sie sam już zajmę(mam nadzieję)
IC=hFE· IB=b·IB
Nie potrafie poprostu obliczyć/odczytać tej bety, prąd na bazę liczę z prawa ohma, daję rezystor, ale te wzmocnienie prądowe..... . Jeśli ktośby zechciał wytłumaczyć jedynie to, resztą sie sam już zajmę(mam nadzieję)
Autor to już jest tak zakręcony, że zapomniał że ten dział przeniósł już na nowy serwer i to w nowej wersji Dzieki pajaczekNo prawda... prawda. Przynajmniej od lutego, kiedy to sie przeprosilem z elektronika - glownie za sprawa uC, gdzie zostalem zmuszony do pewnych prac.
Co prawda podalem link do nowej wersji, ale autor wie lepiej
-> sova wzmocnienie pradowe odczytaj z karty katalogowej dla danego tranzystora którego używasz
widzę że jednocześnie z gawłem to samo Ci napisaliśmy
Ostatnio zmieniony 28 cze 2005, o 19:52 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.
Parametru hFE się nie oblicza, on po prostu jest i charakteryzuje tranzystor. Można go odszukać w katalogach. Możesz w obliczeniach przyjąć, że beta wynosi 200 lub zmierzyć (niektóre multimetry mierzą ten parametr).IC=hFE· IB=b·IB
Dziękuję gawle, o to mi chodziło. Domyślam się, że można go odczytac w dokumentacjach, ale przy polu hFE jest Ic=10uA i obok Ic=2mA, czytam z dokumentacji BC550( http://www.semiconductors.philips.com/a ... _550_4.pdf ), to co to oznacza, jaki hFE ma ten BC550?
[ Dodano: 28-06-2005, 21:12 ]
Na dodatek mógłbym sobie sam policzyć te wzocnienie za pomocą amperomierza, ale oczywiście z moim szczęsiem musiał sie zepsuc dlatego pytam teoretycznie, ale napewno mi sie to kiedyś przyda
[ Dodano: 28-06-2005, 21:12 ]
Na dodatek mógłbym sobie sam policzyć te wzocnienie za pomocą amperomierza, ale oczywiście z moim szczęsiem musiał sie zepsuc dlatego pytam teoretycznie, ale napewno mi sie to kiedyś przyda
hFE=2mA/10uA=2000uA/10uA=200Dziękuję gawle, o to mi chodziło. Domyślam się, że można go odczytac w dokumentacjach, ale przy polu hFE jest Ic=10uA i obok Ic=2mA, czytam z dokumentacji BC550( http://www.semiconductors.philips.com/a ... _550_4.pdf ), to co to oznacza, jaki hFE ma ten BC550?
Oj koledzy coś chyb nie dokładnie czytacie te karty katalogowe. Przecież tam jest wyraźnie pokazane że dla prądu kolektora Ic=10uA hfe=270 a dla 2mA wynosi 520, gdybyś tak jeszcze zerknął na rys 2 to zobaczyłbyś że dla zakresu Ic=0,1 do 10 mA ten współczynnik jest stały i wynosi 520 właśnie. To co Ci napisał gaweł to jest prawdziwe gdyby prad bazy był 10uA.
Napisali, ze wynosi od 420 do 800, a 520 to wartosc typowa.i wynosi 520 właśnie
I to tylko dla BC550C, bo tranzystory dzieli sie na grupy wg Hfe.
Troche sie dziwie, ze w pdf'ie nie ma slowa o tym, ze chodzi o
grupe C, czyzby A i B juz wymarly i zostalo jedynie sluszne C?
Sam PH tez stosowal literki - wiem bo mam (C).
W jakims katalogu mam taki podzial dla BC547:
A: 110-220
B: 200-450
C: 420-800