Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzelacznik PS2, RGB
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam wszystkich
jako poczatkujacy, prosze oczywiscie o pomoc w moim drobnym projekcie.Pomimo tego ,ze dopiero sie ucze, chcialbym moje proby oczywiscie wykorzystac praktycznie, chociaz moze troche przewyzszaja moje mozliwosci, dlatego licze na wasza pomoc, zaluje ze nie mam trzynastu lat, wtedy sprawialoby mi byle co radosc, teraz szkoda mi czasu na zabawe.wracajac do mojego projektu, chcialbym zrobic przelacznik do pc-ta dla monitora,myszy i tastatury ( 8 wyjsc).na poczatku probowalem z 4066 ktore byly sterowane przez multi 4051, ktory z kolei byl sterowany przez 4520 i niestety nic mi nie wyszlo, moze dlatego ze probowalem przelaczac 5V dla myszy (uklad zasilalem 10V i 12V).Musze przyznac, ze idea z 4520 nie jest najlepsza, poniewaz teoretycznie przy kazdym impulsie jest generowany sygnal dla 4051, ktory tylko przelacza nastepny i nastepny, a ja chce zrobic 8 tasterow ktorymi bezposrednio wlaczam to co potrzebuje, dlatego pomyslalem o odwrotnosci 4051,tzn. impuls na jeden z osmiu wejsc generuje kod ktory z kolei przelacza 4051 na zadany kanal, tylko niestety nie wiem, jaka kosc moge zastosowac. Jeszcze jest oczywiscie mozliwosc zastosowania jakiegos procesorka(atmel), ktory czesc portow uzywalby jako wejscia , a trzy jako wyjscie do generowania kodu, ale niestety przy mojej niewystarczajacej wiedzy (dopiero poznaje procesory i ich programowanie w C) nie potrafilbym napisac programu, dlatego mysle ze na poczatek lepiej bedzie wykorzystac proste elementy.
Jezeli chodzi o 4066, to wydaje mi sie ze powinienem je wykluczyc z mojego projektu i bezposrednio przelaczac sygnal przez 4051, po prostu na kazdy sygnal (R,G,B; PS2 mysz; PS2 tastatur) wykorzystac po jednej kosci ktore bylyby jednym sygnale sterowane.
Mam nadzieje ze przelaczanie 5V nie jest problemem.
Nie wiem co o tym sadzicie, moze wystarczy j/w pisalem odwrotnosc multiplaksera, generujacy kod (A,B,C), tylko jaka kosc bedzie dobra.
Dziekuje serdecznie za pomoc
robson56
jako poczatkujacy, prosze oczywiscie o pomoc w moim drobnym projekcie.Pomimo tego ,ze dopiero sie ucze, chcialbym moje proby oczywiscie wykorzystac praktycznie, chociaz moze troche przewyzszaja moje mozliwosci, dlatego licze na wasza pomoc, zaluje ze nie mam trzynastu lat, wtedy sprawialoby mi byle co radosc, teraz szkoda mi czasu na zabawe.wracajac do mojego projektu, chcialbym zrobic przelacznik do pc-ta dla monitora,myszy i tastatury ( 8 wyjsc).na poczatku probowalem z 4066 ktore byly sterowane przez multi 4051, ktory z kolei byl sterowany przez 4520 i niestety nic mi nie wyszlo, moze dlatego ze probowalem przelaczac 5V dla myszy (uklad zasilalem 10V i 12V).Musze przyznac, ze idea z 4520 nie jest najlepsza, poniewaz teoretycznie przy kazdym impulsie jest generowany sygnal dla 4051, ktory tylko przelacza nastepny i nastepny, a ja chce zrobic 8 tasterow ktorymi bezposrednio wlaczam to co potrzebuje, dlatego pomyslalem o odwrotnosci 4051,tzn. impuls na jeden z osmiu wejsc generuje kod ktory z kolei przelacza 4051 na zadany kanal, tylko niestety nie wiem, jaka kosc moge zastosowac. Jeszcze jest oczywiscie mozliwosc zastosowania jakiegos procesorka(atmel), ktory czesc portow uzywalby jako wejscia , a trzy jako wyjscie do generowania kodu, ale niestety przy mojej niewystarczajacej wiedzy (dopiero poznaje procesory i ich programowanie w C) nie potrafilbym napisac programu, dlatego mysle ze na poczatek lepiej bedzie wykorzystac proste elementy.
Jezeli chodzi o 4066, to wydaje mi sie ze powinienem je wykluczyc z mojego projektu i bezposrednio przelaczac sygnal przez 4051, po prostu na kazdy sygnal (R,G,B; PS2 mysz; PS2 tastatur) wykorzystac po jednej kosci ktore bylyby jednym sygnale sterowane.
Mam nadzieje ze przelaczanie 5V nie jest problemem.
Nie wiem co o tym sadzicie, moze wystarczy j/w pisalem odwrotnosc multiplaksera, generujacy kod (A,B,C), tylko jaka kosc bedzie dobra.
Dziekuje serdecznie za pomoc
robson56
No nie! Tekst jest obłędnie rewelacyjny. Przeczytałem go z najwyższą uwagą na jaką mnie było stać i nic nie rozumiem, ani jakie sygnały są przełączane, ani też jakie sygnały będą sterowały przełączaniem, to chyba tekst z tłumacza (znanej firmy), który z tekstów technicznych produkuje takie kwiatki. A i jeszcze jedno proszę mi wyjaśnić, co to jest to magiczne słowo "tastatur" i "tastatury" . Bardzo chciałbym pomóc, ale nie mogę bo .....
łaał...
reasumując, chcesz zrobić sobie KVM (Keyboard/Video/Mouse) tak?
więc: zasilanie myszek (Vcc i GND) dajesz na stałe, te 'sygnały' mają być zawsze obecne na gniazdach wyjściowych, podobnie z klawiaturą, też gniazda mają mieć cały czas zasilanie. multipleksowanie sygnałów dla klawiatury i myszy możesz spokojnie zrobić
na 4051 czy podobnym analogowym multiplekserze, dla rgb to raczej jakies sporo szybsze -popatrz co ma w tym temacie MAXIM, oni takie robią...
zakładając moją poprawną interpretację, chcesz, aby wciśnięciem jednego z ośmiu
przycisków wybrać jeden z ośmiu kanałów, tak?
no, to dekoder 1 z 8 -> 3bit (to taki batonik) możesz sobie zrobić na kilku diodach...
ale tak sprytnie aby wciśnięty guzik jednocześnie zatrzaskiwał stan dekodera w jakimś
trzybitowym rejestrze (zrobionym np. z 1.5 układu 7474). a te trzy bity wybiorą odpowiedni numer kanału....
reasumując, chcesz zrobić sobie KVM (Keyboard/Video/Mouse) tak?
więc: zasilanie myszek (Vcc i GND) dajesz na stałe, te 'sygnały' mają być zawsze obecne na gniazdach wyjściowych, podobnie z klawiaturą, też gniazda mają mieć cały czas zasilanie. multipleksowanie sygnałów dla klawiatury i myszy możesz spokojnie zrobić
na 4051 czy podobnym analogowym multiplekserze, dla rgb to raczej jakies sporo szybsze -popatrz co ma w tym temacie MAXIM, oni takie robią...
zakładając moją poprawną interpretację, chcesz, aby wciśnięciem jednego z ośmiu
przycisków wybrać jeden z ośmiu kanałów, tak?
no, to dekoder 1 z 8 -> 3bit (to taki batonik) możesz sobie zrobić na kilku diodach...
ale tak sprytnie aby wciśnięty guzik jednocześnie zatrzaskiwał stan dekodera w jakimś
trzybitowym rejestrze (zrobionym np. z 1.5 układu 7474). a te trzy bity wybiorą odpowiedni numer kanału....
dziekuje!!!!
jezeli chodzi o zasilanie myszy i klawiatury, nie robi to problemu dla pc-ta,poniewaz gdy jeden jest wlaczony, automatycznie inne pc-ty wylaczone dostaja napiecie na swoje PS-2, dlatego myslalem aby je oddzielic, ale jesli to nie przeszkadza, to jeden problem mniej.
Jesli chodzi o przelaczanie to myslalem o przelacznikach RS razem spietych aby w jakis sposob jeden wykluczal drugiego. Zaraz zobacze co to za kosc 7474.
co do przelaczania RGB to sadzilem ze 4051 bedzie dobre, poniewaz w ktoryms z ep widzialem przelacznik 8 kamer video na jeden monitor i tam do sygnalu TV i audio uzyto wlasnie tych kostek, moze by wystarczylo,co??????
Na razie dziekuje
pozdrawiam
robson56
jezeli chodzi o zasilanie myszy i klawiatury, nie robi to problemu dla pc-ta,poniewaz gdy jeden jest wlaczony, automatycznie inne pc-ty wylaczone dostaja napiecie na swoje PS-2, dlatego myslalem aby je oddzielic, ale jesli to nie przeszkadza, to jeden problem mniej.
Jesli chodzi o przelaczanie to myslalem o przelacznikach RS razem spietych aby w jakis sposob jeden wykluczal drugiego. Zaraz zobacze co to za kosc 7474.
co do przelaczania RGB to sadzilem ze 4051 bedzie dobre, poniewaz w ktoryms z ep widzialem przelacznik 8 kamer video na jeden monitor i tam do sygnalu TV i audio uzyto wlasnie tych kostek, moze by wystarczylo,co??????
Na razie dziekuje
pozdrawiam
robson56
hallo
przykro mi ,ale nie jestem jeszcze tak daleko, skroty jak 138 sa jeszcze dla mnie nieco niejasne, mimo ze uzywam 4051 itd.,ale przy tych wiem o co chodzi, a przy 138 nie za bardzo wiem gdzie to szukac.Np. 7474 juz znalazlem-md7474m, albo sn7474.
jesli mozna troche jasniej, bylbym wdzieczny.
dziekuje i pozdrawiam
robson56
przykro mi ,ale nie jestem jeszcze tak daleko, skroty jak 138 sa jeszcze dla mnie nieco niejasne, mimo ze uzywam 4051 itd.,ale przy tych wiem o co chodzi, a przy 138 nie za bardzo wiem gdzie to szukac.Np. 7474 juz znalazlem-md7474m, albo sn7474.
jesli mozna troche jasniej, bylbym wdzieczny.
dziekuje i pozdrawiam
robson56
jak gaworzymy o TTL-ach to 138 oznacza tyle co 74138...
a jak o AVR to przez '2313 domniemywamy AT90S2313...
to jest zrozumienie przez domyślenie, tak?
teraz przez tastaturę będziemy rozumieć zwykłą klawiaturę
pozostaje tylko zagadnienie czym jest ''low-cost sygnałówka z kawałkiem flasha"
dobra, już mnie nie ma....
a jak o AVR to przez '2313 domniemywamy AT90S2313...
to jest zrozumienie przez domyślenie, tak?
teraz przez tastaturę będziemy rozumieć zwykłą klawiaturę
pozostaje tylko zagadnienie czym jest ''low-cost sygnałówka z kawałkiem flasha"
dobra, już mnie nie ma....
dzieki za wyjasnienia,jakos to teraz zbiore razem.jeszcze raz pytam czy jest cos odwrotnego od 4051, tzn. np: 8 wejsc i trzy wyjscia dajace adres (ABC).
patrzylem na maxim dla video, ale sa troche drogie,czy jest jakas alternatywa, czy tez probowac z 4051 i zobaczyc czy sygnal bedzie czysty.
pozdrawiam
robson56
patrzylem na maxim dla video, ale sa troche drogie,czy jest jakas alternatywa, czy tez probowac z 4051 i zobaczyc czy sygnal bedzie czysty.
pozdrawiam
robson56
to odwrotne to jest enkoder priorytetowy 10 linii na 4 linie - układ 74147 (TTL),
najwyżej dwóch wejść i jednego wyjścia możesz nie używać
albo 74148 - enkoder 8 na 3
http://www.iub.edu.bd/soc/csc201/204_Lec_12.pdf - dwie pierwsze strony - jak działa
najwyżej dwóch wejść i jednego wyjścia możesz nie używać
albo 74148 - enkoder 8 na 3
http://www.iub.edu.bd/soc/csc201/204_Lec_12.pdf - dwie pierwsze strony - jak działa
Zapewne chciałeś napisać, że myślałeś o przerzutnikach RS. Bo w pierwszej chwili pomyślałem że to jakieś określenie klasy "tastatury" (też pierwszy raz słyszę takie określenie)....Jesli chodzi o przelaczanie to myslalem o przelacznikach RS razem spietych aby w jakis sposob jeden wykluczal drugiego....
Masz przykład z użyciem 8 przerzutników RS wzajemnie wykluczających się. Trochę to skomplikowane. Uważam, że najprostszym wyjściem będzie mały procek typu 89C2051 lub 90S2313
a wiesz, najlepiej się uczyć robiąc coś konkretnego, zgodzisz się, nie?
co ma program robić?
w nieskończonej pętli oglądać jeden port, aż ktoś wciśnie jeden z guzików,
a jak to stwierdzi to na trzech bitach drugiego portu wystawić kombinację
przełączającą kanały... i tak w kółko...
może jednak zawalcz, co?
co ma program robić?
w nieskończonej pętli oglądać jeden port, aż ktoś wciśnie jeden z guzików,
a jak to stwierdzi to na trzech bitach drugiego portu wystawić kombinację
przełączającą kanały... i tak w kółko...
może jednak zawalcz, co?
Jedno drugiemu nie przeszkadza. Jeżeli procek miałby zastępować jedynie te bramki co na schemacie, to jego program należy do kategorii tak prostych, że ... nawet trudo słowo dobrać, żadnych przerwań, żadnej arytmetyki, logika prosta. Jak zechce ci się chwilę zastanowić nad tym, to sam na to wpadniesz.procek bylby dobry, tylko jak ja napisze program? niestety dopiero sie ucze w C.
Wiesz Robson, kobiecie się nie odmawia, więc jak Tasza ci sugeruje to ...
Tastatur to po niemiecku (link do słownika), rzeczywiscie kwestia przyzwyczajenia keyboard nie robi na większosci wrażeniaa tastatura to inaczej klawiatura-kwestia przyzwyczajenia.mam nadzieje ze troche rozjasnilem sytuacje.
hallo
problem w tym, ze naprawde dopiero sie ucze tzn. mniej wiecej struktura proramu C jest mi coraz blizsza, ale samych funkcji znam na razie malo, moze wiedzialbym jak napisac prosta petle, ale jak zagadac procka? PORTB,DDRB itd.,to juz mniej wiecej wiem co to jest, ale aby to uzyc?-trudno!korzystam z ksiazki "mikrokontrolery avr w praktyce"- jest super, ale tylko przeczytac i przepisac pare programow, nawet zaprogramowac i sprobowac to nie wszystko, trzeba to zrozumiec i cwiczyc,cwiczyc,cwiczyc. dla kogos kto to zna, wydawac sie moze latwe, ale kazdy kiedys zaczynal i podejrzewam ze na poczatku te przerwania,porty itd. rowniez byly zagadkami jesli chodzi o ich zaprogramowanie (troche wyrozumialosci). oczywiscie bede probowal, moze sie uda. rowniez myslalem aby 8 portow wykorzystac jako wejscia, a 3 jako wyjscia dla adresu ABC. badzmy dobrej mysli.
tastatura jets faktycznie z niemieckiego, jakos utkwilo mi w glowie i korzystam z tego.
dziekuje wam
pozdrawiam
robson56
problem w tym, ze naprawde dopiero sie ucze tzn. mniej wiecej struktura proramu C jest mi coraz blizsza, ale samych funkcji znam na razie malo, moze wiedzialbym jak napisac prosta petle, ale jak zagadac procka? PORTB,DDRB itd.,to juz mniej wiecej wiem co to jest, ale aby to uzyc?-trudno!korzystam z ksiazki "mikrokontrolery avr w praktyce"- jest super, ale tylko przeczytac i przepisac pare programow, nawet zaprogramowac i sprobowac to nie wszystko, trzeba to zrozumiec i cwiczyc,cwiczyc,cwiczyc. dla kogos kto to zna, wydawac sie moze latwe, ale kazdy kiedys zaczynal i podejrzewam ze na poczatku te przerwania,porty itd. rowniez byly zagadkami jesli chodzi o ich zaprogramowanie (troche wyrozumialosci). oczywiscie bede probowal, moze sie uda. rowniez myslalem aby 8 portow wykorzystac jako wejscia, a 3 jako wyjscia dla adresu ABC. badzmy dobrej mysli.
tastatura jets faktycznie z niemieckiego, jakos utkwilo mi w glowie i korzystam z tego.
dziekuje wam
pozdrawiam
robson56
co do tastatury - słowo 'taster' to brzmi jakoś znajomo, mnie kojarzy się z 'przyciskiem awaryjnym',
taki, który można puknąć całą dłonią aby np. coś wyłączyć, ale to na marginesie....
ale ja nie o tym...
Robson56, to że pisząc posta zasygnalizowałeś że jesteś początkujący to dobrze,
z taką osobą inaczej się rozmawia, inaczej się pewne rzeczy wyjaśnia, to było OK.
Ale wybacz szczerość, niech to nie tłumaczy swego rodzaju bierności w działaniu...
Gaweł wspomniał o rozwiązaniu na kontrolerze, Ty piszesz że dopiero uczysz się C,
więc jakieś pojęcie co do czego pewnie już masz. Masz też książkę, w sumie niezłą.
Piszesz: ćwiczyć, ćwiczyć... no to teraz masz okazję napisać coś konkretnego,
nie roztrząsać akademickie zagadnienie, tylko napisać kawałek kodu, który będzie działał
w Twoim urządzeniu.
Wczoraj jeszcze się zastanawiałam czy Ci ten kod wystawić,
bo mam wrażenie, że Ci zrobię klasyczną niedźwiedzią przysługę,
ale niech tam, masz: robson56.c
(mam nadzieje że tam nie ma błędu, kompiluje się ale nie uruchamiałam)
to można było napisać na kilka innych sposobów, lepiej, ładniej - przerób sobie!
co Ci daje użycie proca?
możesz sobie dorobić taki bajer jak jest w pilotach TV - jeszcze jeden dodatkowy guzik,
który będzie przełączał dwa ostatnio używane kanały - taki 'toggle'...
tego w TTL/CMOS już tak łatwo nie zrobisz, a na uC - 10 minut!
o, dołóż sobie wyświetlacz 7-seg do pokazywania numeru kanału, etc, itd....
i nie rozkładaj bezradnie łap, tylko zacznij działać, dobrze?
póki co tyle,
tasza
taki, który można puknąć całą dłonią aby np. coś wyłączyć, ale to na marginesie....
ale ja nie o tym...
Robson56, to że pisząc posta zasygnalizowałeś że jesteś początkujący to dobrze,
z taką osobą inaczej się rozmawia, inaczej się pewne rzeczy wyjaśnia, to było OK.
Ale wybacz szczerość, niech to nie tłumaczy swego rodzaju bierności w działaniu...
Gaweł wspomniał o rozwiązaniu na kontrolerze, Ty piszesz że dopiero uczysz się C,
więc jakieś pojęcie co do czego pewnie już masz. Masz też książkę, w sumie niezłą.
Piszesz: ćwiczyć, ćwiczyć... no to teraz masz okazję napisać coś konkretnego,
nie roztrząsać akademickie zagadnienie, tylko napisać kawałek kodu, który będzie działał
w Twoim urządzeniu.
Wczoraj jeszcze się zastanawiałam czy Ci ten kod wystawić,
bo mam wrażenie, że Ci zrobię klasyczną niedźwiedzią przysługę,
ale niech tam, masz: robson56.c
(mam nadzieje że tam nie ma błędu, kompiluje się ale nie uruchamiałam)
to można było napisać na kilka innych sposobów, lepiej, ładniej - przerób sobie!
co Ci daje użycie proca?
możesz sobie dorobić taki bajer jak jest w pilotach TV - jeszcze jeden dodatkowy guzik,
który będzie przełączał dwa ostatnio używane kanały - taki 'toggle'...
tego w TTL/CMOS już tak łatwo nie zrobisz, a na uC - 10 minut!
o, dołóż sobie wyświetlacz 7-seg do pokazywania numeru kanału, etc, itd....
i nie rozkładaj bezradnie łap, tylko zacznij działać, dobrze?
póki co tyle,
tasza