Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

swiatla drogowe- pilne..

gebus
-
-
swiatla drogowe- pilne..

Postautor: gebus » 18 cze 2005, o 20:54

witam
prosiłbym o pomoc w nastepujacej sprawie. Musze przygotowac projekt światel dorogowych, tzn samego automatu, najprostszy przypadek jest przejscie dla pieszych i swiatla zatrzumuja ruch po wcisneci guzika itp. Ale moj prowadzacy zlecil mi to wykonac na jakims liczniku monostablinym. Ma dwa wyjscie i odlicza czasy palenia sie swiatla zlotego i czerwonego. Nie bardzo wiem jak to zrobic... prosze o rady, z gory dziekuje

czarutek

Postautor: czarutek » 19 cze 2005, o 00:56

To temat mojej pracy dyplomowej. Akomodacja (adaptacja ładniej...). A ma jakieś wymagania odnośnie ustawowych czasów minimalnych np. itd?
Na kiedy?
P.S. Dlatego właśnie tu takie korki, bo my projektowaliśmy, a ZDM miał to zawsze głęboko...

gebus
-
-

Postautor: gebus » 19 cze 2005, o 08:12

no szczerze mowaiac to przydaloby sie na dzis ale ze i tak nie mam szans na przygotowanie tego to mam jeszcze jakies 2 tyg. To jest tylko projekt na poprawe oceny wiec nie musi byc onaz tak dokladny. Chodzi poporstu o ukladzik przechodzazacy przez 4 kolejne stany. Zaprojektowalem to na przerzutnikach jk tylko teraz nie wiem w ktorym miejscu podpiac ten licznik monostabilny, czy na zegary przerzutnikow czy na ich wyjscia. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

czarutek

Postautor: czarutek » 19 cze 2005, o 11:27

Zupełnie nie rozumiem pojęcia 'licznik monostabilny'.
Czy jeśli nie ma pieszych, to samochody mają mieć non stop zielone, czy raczej jednak ma to zawsze chodzić w cyklu, a pieszy ma mieć możliwość przyśpieszyć sobie guzikiem zielone?

gebus
-
-

Postautor: gebus » 19 cze 2005, o 11:30

samochody maja miec zielobe caly czas, dopiero po wcisneciu guzika ma byc uruchamiany cykl ktory sie konczy i czeka na nastepne wcisnecie przycuski.

czarutek

Postautor: czarutek » 19 cze 2005, o 11:51

Żeby dało się trochę regulować czasy, zrobiłbym najprościej chyba jakoś tak:
1) Licznik 'pierścieniowy' numeru fazy (0,1,2,3), który adresowałby nam wartość dla -
2) Licznika czasu fazy (od 2s do co najmniej 'minimalny zielony dla pieszych')
Byłoby to uruchamiane przyciskiem przez pieszego, ale dopiero wtedy, gdy od zakończenia poprzedniego takiego cyklu minęło co najmniej 'minimalny zielony dla aut'. I to chyba musiałby załatwiać kolejny -
3) Licznik minimalnego zielonego dla samochodów (z przerzutnikiem podtrzymującym info o naciśnięciu przycisku w trakcie minimalnego zielonego dla aut).
4) Coś analogicznego, ale już prostszego dla sygnalizatorów pieszych.

1 można zrobić na przerzutnikach, a 2 i 3 na licznikach rewersyjnych, np. 40102 albo 40103.
No i trochę bramek do połączenia tego w całość, microswitche do zadawania czasów, generator 1Hz...

Czy to o coś takiego chodzi?

P.S. Minimalny zielony dla aut - 11s, żółty - 4s, żółto-czerwony - 2s, a zielony pulsujący dla pieszych nie pamiętam ile.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”