Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Modem_komendy

Bogdan B.
-
-
Modem_komendy

Postautor: Bogdan B. » 28 kwie 2005, o 14:44

1. Czy ktoś wie, jak "zmusić modem" (jakie wydać mu komendy), aby ten zauważył podniesienie lub odłożenie słuchawki telefonu dołączonego do niego i wysłał odpowiedź na COM-a komputera ?
2. To samo pytanie dotyczy możliwości okresowego sprawdzania, czy do modemu podłączona jest linia telefoniczna ( czy jest tak zwane "miasto" )?

Może ktoś spytać, do czego jest mi to potrzebne. Odpowiadam. Zrobiłam program w Delphi do identyfikacji numeru telefonicznego CLIP. Działa bez zarzutu, lecz ma jeden mankament.
Nie może dokładnie obliczyć czasu trwania połączenia, aby zapisać go w historii. Co prawda początek rozmowy jest wykryty, lecz po zakończeniu rozmowy i odłożeniu słuchawki modem milczy jak grób.

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Bogdan B.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Re: Modem_komendy

Postautor: r-mik » 14 cze 2005, o 19:22

1. Czy ktoś wie, jak "zmusić modem" (jakie wydać mu komendy), aby ten zauważył podniesienie lub odłożenie słuchawki telefonu dołączonego do niego i wysłał odpowiedź na COM-a komputera ?
2. To samo pytanie dotyczy możliwości okresowego sprawdzania, czy do modemu podłączona jest linia telefoniczna ( czy jest tak zwane "miasto" )?
Fragment ksiazki "komendy at":
Komendy modemów analogowych na przykładzie modemu MultiTech (DipModem):
(...)
Wykrywanie podłączonego równolegle telefonu
Wydając komendę AT:U69,0004 włączamy monitorowanie napięcia na linii telefonicznej. Napięcie to możemy odczytać komendą AT:R79. Podczas testów przy wolnej linii telefonicznej odczytałem wartość 0018. Jeśli słuchawka przyłączonego równolegle telefonu była podłączona, odczytałem wartość 0004. Jeśli linia była odłączona (uszkodzona) odczytywałem wartość 0000. Jeden bit odpowiada napięciu 2,75V. Jak łatwo się zorientować na testowanej linii przy odłożonej słuchawce panowało napięcie 77V, przy podniesionej 11V. Funkcja monitorowania napięcia może być wykorzystana także do wykrycia faktu uszkodzenia linii telefonicznej.

Problem polega na tym, ze nie kazdy modem moze mierzyc napiecie linii. Szczegulow trzeba szukac w instrukcji obslugi modemu.

Pzdr
SS

Bogdan B.
-
-

Postautor: Bogdan B. » 17 cze 2005, o 09:07

R-mik bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety mój modem nie przyjmuje tych komend odpowiadając ERROR. Jeżeli możesz, podaj mi autora i tytuł książki, z której przepisałeś ten fragment tekstu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Bogdan

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: r-mik » 17 cze 2005, o 09:31

Jeżeli możesz, podaj mi autora i tytuł książki, z której przepisałeś ten fragment tekstu.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Bogdan
ksiazka nie nest jeszcze wydana :-)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”