Wyciagnalem silniczek z RC autka (steruje on przednie skrecanie kol.) Z tego silniczka wychodzi szesc kabli. Jeden idzie do masy, jeden do vcc. Moze ktos wie po co sa te cztery pozostale kable. Wydaje mi sie ze jest to silniczek krokowy, znalazlem podobne na internecie ale nie moglem dojsc do tego w jaki sposob dzialaja te 4 kable. Jak by ktos mogl pomoc to bardzo prosze.
mam jeszcze drugi problem
Potrzebuje silniczek do obracajacej sie platwormy. Ta platworma ma sie obracac tylko 90 stopni, i wrocic do poczatku, i tak w "kolko". Silnik tem ma byc napedzany z portu mikroprocesora przy uzyciu programu.
Jesli cos zle wyjasnilem to napiszcie, chetnie poprawie
Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięsilniczek w RC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: silniczek w RC
wydaje mi sie ze jest to zwykly silnik a nie krokowy poporstu ma umieszczony enkoder , albo potencjometr z tad te dodatkowe kabelki dzieki temu uklad sterujacy wie w jakiej pozycji znajduje sie ten silnikWyciagnalem silniczek z RC autka (steruje on przednie skrecanie kol.) Z tego silniczka wychodzi szesc kabli. Jeden idzie do masy, jeden do vcc. Moze ktos wie po co sa te cztery pozostale kable. Wydaje mi sie ze jest to silniczek krokowy, znalazlem podobne na internecie ale nie moglem dojsc do tego w jaki sposob dzialaja te 4 kable. Jak by ktos mogl pomoc to bardzo prosze.
mam jeszcze drugi problem
Potrzebuje silniczek do obracajacej sie platwormy. Ta platworma ma sie obracac tylko 90 stopni, i wrocic do poczatku, i tak w "kolko". Silnik tem ma byc napedzany z portu mikroprocesora przy uzyciu programu.
Jesli cos zle wyjasnilem to napiszcie, chetnie poprawie
Za kazda pomoc bede bardzo wdzieczny.
WojtekGie
aby zweryfikowac to co pisze awatar100 pokombinuj przy pozostałych czterech
przewodach omomierzem, przy okazji kręcąc ośką...
chociaż w/g mnie teoria z enkoderem ma wiekszy sens, bo cztery przewody to wyprowadzenia dwóch "zwieraczy", po dwa kabelki na styk....
ten zdobyczny silniczek to ma jakiś symbol?
a do platformy, to ja Ci proponuje zapolować na starą stację dysków,
na flopy "pięć i ćwiartka"i wyciągnąć ten co rusza głowicą, te silniczki bardzo prosto się steruje z uC, raptem wystarczą cztery tranzystory i cztery diody zapięte na cewkach, albo jeden ULN2004...
zaletą jest to, że te silniczki mają z reguły na ośkach taki wałek, ja wiem? z 10..15mm średnicy, łatwo tam coś przymocować, jak chcesz fotkę takiego, daj znać wstawię w posta.
aby zweryfikowac to co pisze awatar100 pokombinuj przy pozostałych czterech
przewodach omomierzem, przy okazji kręcąc ośką...
chociaż w/g mnie teoria z enkoderem ma wiekszy sens, bo cztery przewody to wyprowadzenia dwóch "zwieraczy", po dwa kabelki na styk....
ten zdobyczny silniczek to ma jakiś symbol?
a do platformy, to ja Ci proponuje zapolować na starą stację dysków,
na flopy "pięć i ćwiartka"i wyciągnąć ten co rusza głowicą, te silniczki bardzo prosto się steruje z uC, raptem wystarczą cztery tranzystory i cztery diody zapięte na cewkach, albo jeden ULN2004...
zaletą jest to, że te silniczki mają z reguły na ośkach taki wałek, ja wiem? z 10..15mm średnicy, łatwo tam coś przymocować, jak chcesz fotkę takiego, daj znać wstawię w posta.