Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak to ugryzc??

zumzum
-
-
Kontaktowanie:
Jak to ugryzc??

Postautor: zumzum » 11 cze 2005, o 20:47

Juz wiem jak zrobic napiecie ujemne na zasilaczu stabilizowanym i jak je regulowac tylko powstal problem z wartosciami od 1,3 (Uref stabilizatora) do 0 nawet ze wzoru na napiecie wyjsciowe nie bedize mniejsze niz Uref. Jak to ugryzc? Regulowane napiecie odniesienia?? ale jak? Pomocy :)

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 11 cze 2005, o 22:11

hehehe. kolega widze nowy nie tylko na forum, ale i z doświadczenia ;)
Jak ktoś kiedyś powiedział: bez podania schematu nie rozmawiam dalej ;)
A moze chociaz powiesz jakiego stabilizaora używasz, bo wrózki to tu raczej nie czesto sie trafiają ;)

zumzum
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zumzum » 11 cze 2005, o 22:15

LM138/338. ja wiem ze jestem malo doswiadczonu dlatego siegam sie pomocy forum. w suzkaj nic nie znalazlem to i zalozylem post.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 11 cze 2005, o 23:17

no wiec jak słusznie zauwazyłes, nawet ze wzoru wynika, ze nie bedzie nizsze niz 1,25V. Mozesz sobie z tym poradzic dając na wyjsciu szeregowo dwie diody. To pogorszy stabilizacje i obnizy maksymalne npiecie o spadek na tych diodach, ale bedziesz miał regulacje od zera.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 12 cze 2005, o 10:33

Zawsze mnie zadziwia swego rodzaju niechęć do czytania kart katalogowych producenta (w tym przypadku National Semiconductor) gdzie są zamieszczone bardzo pożyteczne informacje, miedzy innymi jak rozwiazać problem regulacji napięcia od zera w LM138. Zerknij na kartę katalogową LM138 str. 11 Jest to typowe rozwiązanie z uzyciem diody zenera i dodatkowego ujemnego napiecia.

zumzum
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zumzum » 12 cze 2005, o 12:17

:boink: no racja. ja mam te karty katalogowe od lm138, 137, 333 i kilku innych. po prostu nie dojrzalem. tylko ze zasilacz ma byc na napiecie ujemne czyli mase (gnd) bede mial w miejscu plusa. lepiej zastosowac takie rozwiazanie czy z diodami szeregowymi?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”