Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Nadajnik i odbiornik czyli radiowe sygnalizatory

=MaLuTkI=
-
-
Nadajnik i odbiornik czyli radiowe sygnalizatory

Postautor: =MaLuTkI= » 6 cze 2005, o 16:32

Witam wszystkich

jestem laikiem w elektronice (no lutowac umie ;) i z instrukcja zrobie co trza ;) ) wiec prosze o dokladne wytlumacznie :)

Otóz to chce wykonac do moich dwóch sygnalizatorów wędkarskich takie cóś że mam przy sobie mala skrzyneczkę przy pasie i jedna słuchawke w uchu. Sygnalizator dziala tak ze piszczy jesli rybka bierze ';) no i poorstu tą skrzynke przy pasie chce połączyć z sygnalizatorami zeby piszczenie podczas brania było słyszane w słuchawce. Zasięg jakiś 100 metrow i wiecej ;-) Mysłaem na chlopski rozum aby w sygnalizatorze zamontowac nadjanik a rpzy obie odbioernik i napiecie przesylne podlaczyc do glosniczka i pisk gotowy ;)

prosze o jak najprostsze wytlumaczenie ;)

Pozdrawiam.
PS. Sory jak to nie ten dział...

czarutek

Postautor: czarutek » 10 cze 2005, o 22:56

Czyli w spławiku czujnik wstrząsowy i nadajniczek?

=MaLuTkI=
-
-

Postautor: =MaLuTkI= » 11 cze 2005, o 18:59

sory ze tak pozno odpowiadam ale dawno mnie nie bylo

nie to jets takie cos przy lowiniu z runtu ze przy wedce jest taka rolka na ktorej jest zylka jak zylka sie napreza to przesuwa rolke i przerywa wiazke swiatla i daje syngal. Poprostu chcialbym zeby ten sygnał poszed jaosmi na odleglosc...

rozumiesz o co mi chodzi ?

czarutek

Postautor: czarutek » 11 cze 2005, o 20:01

Prawie rozumiem. A jaki sygnał daje teraz jak jest?

=MaLuTkI=
-
-

Postautor: =MaLuTkI= » 11 cze 2005, o 20:07

no wiec wydaje mi sie ze dziala to na takiej zasadzi ze ta wiazka to jest wlaczona do calosci jako wlacznik ze poportstu jesli wiazka ostaje przerwana to napiecie przechodi przez ukaldy etc., i daje dziwek. Kolega mowil mi ze to ma byc cos takiego jak jest w słuchawkach bezprzewodowych, jesli dalej nie jasne to sie dowiem jeszcze wiecej i zrobie zdjeice bebechów sygnalizatora.

czarutek

Postautor: czarutek » 11 cze 2005, o 20:19

Zrób zdjęcie. I ważne jest, do jakiego typu sygnału, który mógłby nam włączyć nadajnik, mamy łatwy dostęp. I czy wędkujesz w zimie.

=MaLuTkI=
-
-

Postautor: =MaLuTkI= » 11 cze 2005, o 20:21

ok dzis dam zdjecie ale taka sprawa jest czy wazne do jakiego typu zygalu? przeciez poporstu jesli jest sygnal to zamyka to cały obwód i jesli zamyka caly obod to zrobic tak ze w tym czaie wysyla nam sie jakos napiecie czy cos ktore poowduje w moim drugim glosniczku dziwek. Ale oczywiscie nie chce aby glosniczek przestal mi "dzialac w sygnalizatorze, dzwiek ma byc w slyuchawce i sygnalizatorze.

Poznym wieczorem (w nocy :) ) dam zdjecie i glebszy opis.

czarutek

Postautor: czarutek » 11 cze 2005, o 20:31

Na razie wszystko rozumiem, spoko.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”