Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przetwornik A/C w ATMEGA8535

Dako
-
-
Przetwornik A/C w ATMEGA8535

Postautor: Dako » 3 cze 2005, o 19:15

Hej mam problem ponieważ potrzebuje zmierzyć napięcie na rezystorku pomiarowym. Do tego celu chcę wykorzystać przetwornik A/C który jest wbudowany w mikrokontroler ATMega8535. Problem w tym że nigdy tego nie robiłem i nie wiem co podłączyć do czego?

Czy mógłbym prosić o pełną i dokładną odpowiedź, podpartą ewentualnie jakimś schematem?. Byłbym bardzo wdzięczny. (Programujw w Bascomie)

Rosa
-
-

Postautor: Rosa » 3 cze 2005, o 19:48

Cześć
Help do Bascom instrukcja GetDAC (x) oraz przykłady do Bascom. Oczywiście rezystor jednym końcem musi być podłączony do masy.Połączenia proca z instukcji Atmela . Działa bo robiłem takie układy .
Rosa

Dako
-
-

Postautor: Dako » 4 cze 2005, o 18:44

Napisanie programu to dla mnie nie problem, poprostu che dokładnie wiedzieć co podpiąć do trzech wejść uP (AREF, AVCC, GND). Niby w helpie doczytałem żę AVCC do plusa GND do masy a na AREF podać połowe zasilania.

Natomiast na wejście np. ADC0 mam podawać sygnał który chce mierzyć.
Sygnał ten należy podać przez jakiś dzielnik dlatego mam pytanie jak dokładnie go dobrać i jak potem obliczyć rzeczywistą wartość pomiaru?

Pzdr

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 cze 2005, o 19:15

Napisanie programu to dla mnie nie problem, poprostu che dokładnie wiedzieć co podpiąć do trzech wejść uP (AREF, AVCC, GND). Niby w helpie doczytałem żę AVCC do plusa GND do masy a na AREF podać połowe zasilania.

Natomiast na wejście np. ADC0 mam podawać sygnał który chce mierzyć.
Sygnał ten należy podać przez jakiś dzielnik dlatego mam pytanie jak dokładnie go dobrać i jak potem obliczyć rzeczywistą wartość pomiaru?

Pzdr
Nie bardzo wyobrazam sobie, jak mozna pisac bezproblemowo program nie wiedzac jak polaczyc sprzet. Wszystko sie ze soba laczy - hardware i software.

Nie jest tak, ze na Vref podajesz "polowe napiecia zasilania". Vref to napiecie referencyjne dla przetwornika. Jesli nic (malo) Ci to nie mowi to lepiej poczytaj o przetworniku chocby w dokumentacji mikrokontrolera i wtedy wszystko sie rozjasni.

To samo dotyczy obwodow wejsciowych ADC. Projektujesz zaleznie od konkretnego zastosowania wspierajac sie dokumentacja.

AVCC nie podlaczasz do "plusa". To jest ZUPELNIE ODDZIELNE zrodlo zasilania dla ADC (ogolniej - dla czesci analogowej). Mozna (i zwykle sie tak robi) podlaczyc AVCC do zasilania cyfrowego przez filtr RC lub lepiej LC. Mase analogowa laczysz z cyfrowa tak, aby nie mieszaly sie prady analogowe i cyfrowe. W przeciwnym razie na rezystancjach scierzek masy analogowej beda odkladac sie spadki napiec wywolane przeplywem szybkozniennych pradow cyfrowych. To potrafi tak smiecic ze hoho - wskazania ADC moga niezle tanczyc bo bedzie on dostawal sume napiec pozadanych i owych spadkow napiecia!!

Dako
-
-

Postautor: Dako » 6 cze 2005, o 12:51

Oki podłączyłem już i wszytko działa na ARef podałem napięcie zasilające a na wejście przetwornika podałem napięcie z potencjometru od 0->5V. I wszystko wydaję się działać otrzymuje wartości od 0 do 1023, i mam pytanie w jaki sposób (jakieś wzory) przekształcić tą liczbę na liczbę będącą rzeczywistą wartością napięcia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 6 cze 2005, o 14:38

Witam!
Skoro zakres przetwornika masz od 0 do 5V to podziel 5V na 1024 i pomnóż razy liczba jaka jest na wyjściu przetwornika.
Np.: (5V/1024)*500=2,44V, czyli po podaniu na wejście ADC 2,44V na jego wyjściu (Czyli w rejestrze w którym pojawia się wynik) powinieneś mieć liczbę 500. To 5V/1024 możesz odrazu wyliczyć i traktować jako stałą. Rozumiem że jest to przetwornik o rozdzielczości 10 bitów?

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 cze 2005, o 21:12

Oki podłączyłem już i wszytko działa na ARef podałem napięcie zasilające a na wejście przetwornika podałem napięcie z potencjometru od 0->5V. I wszystko wydaję się działać otrzymuje wartości od 0 do 1023, i mam pytanie w jaki sposób (jakieś wzory) przekształcić tą liczbę na liczbę będącą rzeczywistą wartością napięcia.
Napisanie programu to dla mnie nie problem...
Czyżby?

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”