Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStabilizator do 100W -20V regulowany 5A. kto pomoze?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Tak jak w temacie. Potrzebuje do projektu zasilacza stabilizowanego stabilizator. Zasilacz ma miec moc 100W i napiecie ujemne (!!) 20V. regulowane od 0 do -20. nie moge znalezc stabilizatora na taki prad na napiecie ujemne. mozna ze stabilizatora na napiecie dodatnie cos zrobic zeby to dzialalo?
To dlaczego sa stabilizatory na napiecie ujemne? Np LM337T. Co prawda jest uch bardzo malo w katalogach duzych firm jak Texas, Analog czy National Semiconductors ale jednak sa. I z tego co wiem to na drodze minusa nie moze byc zadnych rezystorow. Pogubilem sie w tym. wiem ze jak sie podlaczy odb odwrotnie to z punktu widzenia odbiornika prad plynie w druga strone i napiecie jest ujemnie ale dalej mi tu nie pasuje cos. Ktos mi to moze wytluamczyc ?
Stabilizator i tranzystor mocy? Myslalem nad rozwiazaniem zeby 4 LM337T podlaczyc rownolegle tak ze prad odbiornika bedzie max 6A (a mam miec 5) tak wiec przez kazdy bedzie plynal prawie maksymalny prad. Tylko czy takei rozwiazanie jest dobre? I jak do tego podlaczyc potencjometr (ma byc regulowany od 0 do -20).i stabilizuje..mase swietnie lm337+tranzystor mocy i juz mam stabilizator napiecia ujemnego
Prosilbym jeszcze o wyjasnienie jak ma wygladac schemat tego regulatora plus trazystor pomcy? Chodzi o to ze z Vout regulatora dac na bramke tranzystora? i jaki tranzystor uzyc bo ja tak dobrze sie na tym nie znam?