Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Licznik w AHDL/VHDL

simpleks
-
-
Licznik w AHDL/VHDL

Postautor: simpleks » 30 maja 2005, o 10:38

Witam ponownie,

potrzebny mi jest kod licznika, ktory na wejscie dostaje caly czas sygnal 8 bitowy i bedzie zliczal bity i po kazdym zliczeniu 8 bitow bedzie zmienial stan z 0 na 1 i odwrotnie. Musze miec taki wlasnie sygnal zmieniajacy sie z 0 na 1 i odwrotnie co 8 odebranych bitow. A moze jest jakis inny sposob na zrobienie tego ? Bardzo prosze o pomoc. Potrzebne mi jest to do opisanego pare postow wczesniej projektu, z ktorym wkoncu cos ruszylo :)

Pozdrawiam,
simpleks

Gość

licznik

Postautor: Gość » 30 maja 2005, o 11:28

Witam,
Zaciekawil mnie ten licznik, ale mam pytanie - czy ten licznik ma liczyc jedynki w tym sygnale 8 bitowym i po zliczeniu do 8 zmienic stan na wy czy chodzi Ci o cos innego? Prosil bym o inf.
Pozdrawiam,
piotrekmc12[/list]

simpleks
-
-

Re: licznik

Postautor: simpleks » 30 maja 2005, o 12:27

Witam,
Zaciekawil mnie ten licznik, ale mam pytanie - czy ten licznik ma liczyc jedynki w tym sygnale 8 bitowym i po zliczeniu do 8 zmienic stan na wy czy chodzi Ci o cos innego? Prosil bym o inf.
Pozdrawiam,
piotrekmc12[/list]
Otoz robie filtr/equalizer plikow wave. Probka wave ma 8 bitow. Do ukladu przesylam sygnal 8 bitowy. Jednak miedzy probkami wave przesylam 8 dodatkowych bitow w ktorych jest informacja o ustawieniach equalizera. Licznik potrzebny mi jest zeby rozdzielic te informacje od probek wave. Uzyje do tego demultipleksera. Jak demultiplekser bedzie mial sygnal sterujacy 1 to bedzie z niego brany wlasnie sygnal z probkami wave a jak sygnal sterujacy 0 to bedzie na jego wyjsciu sygnal z dodatkowymi info. No i musze miec ten sygnal sterujacy. Potrzebne jest mi wiec cos co bedzie liczylo bity na wejsciu ukladu i co 8 bitow zmienialo swoj stan z 0 na 1 i odwrotnie. Sygnal z "tego czegos" bedzie sygnalem sterujacym demultipleksera.

Pozdrawiam i z gory dzieki za wszelka pomoc,
simpleks

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Re: Licznik w AHDL/VHDL

Postautor: gawel » 30 maja 2005, o 14:08

Witam ponownie,

potrzebny mi jest kod licznika, ktory na wejscie dostaje caly czas sygnal 8 bitowy i bedzie zliczal bity i po kazdym zliczeniu 8 bitow bedzie zmienial stan z 0 na 1 i odwrotnie. Musze miec taki wlasnie sygnal zmieniajacy sie z 0 na 1 i odwrotnie co 8 odebranych bitow. A moze jest jakis inny sposob na zrobienie tego ? Bardzo prosze o pomoc. Potrzebne mi jest to do opisanego pare postow wczesniej projektu, z ktorym wkoncu cos ruszylo :)

Pozdrawiam,
simpleks
Najprostsze rozwiązanie pod słońcem. Zastosuj licznik 4-bitowy i weź sygnał z najwyższego bitu. Każde doliczenie się do 8 spowoduje zmianę stanu na najstarszym bicie.

simpleks
-
-

Re: Licznik w AHDL/VHDL

Postautor: simpleks » 30 maja 2005, o 14:31

Najprostsze rozwiązanie pod słońcem. Zastosuj licznik 4-bitowy i weź sygnał z najwyższego bitu. Każde doliczenie się do 8 spowoduje zmianę stanu na najstarszym bicie.
Moglbys cos dokladniej napisac ? Cz ten licznik bedzie zliczal ilosc bitow ? Jest taki licznik w Alterze MaxPlus+2 ?

Pozdrawiam,
simpleks

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 30 maja 2005, o 14:36

Bity podajesz z jakimś strobem. Zliczasz te impulsy strobujące w liczniku 4-bitowym. Licznik ma wyjścia d0, d1, d2 i d3 (jako wyjścia kolejnych bitów licznika: d0 - najmłodszy, d3 - najstarszy). Wyjście interesujące jest d3. Ono będzie spełniać wymaganą funkcję.

simpleks
-
-

Postautor: simpleks » 30 maja 2005, o 14:46

Bity podajesz z jakimś strobem. Zliczasz te impulsy strobujące w liczniku 4-bitowym. Licznik ma wyjścia d0, d1, d2 i d3 (jako wyjścia kolejnych bitów licznika: d0 - najmłodszy, d3 - najstarszy). Wyjście interesujące jest d3. Ono będzie spełniać wymaganą funkcję.
Strobem powiadasz, hmmm. A co to takiego ? Jestem troche zielony :/ To z wyjsciami rozumiem ale ten strob ? Moglbys jasniej ?

Pozdrawiam,
simpleks

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 30 maja 2005, o 14:54

Masz wejście danych (szeegowy strumień bitów). Te bity są podawane z określonym taktem. Inacze nazwy mogące wystąpić to: strobem lub zegarem, zegarem taktującym. Układ musi wiedzieć w którym momencie czasowym następuje zmiana bitu danych na następny bit danych.

simpleks
-
-

Postautor: simpleks » 30 maja 2005, o 15:02

Masz wejście danych (szeegowy strumień bitów). Te bity są podawane z określonym taktem. Inacze nazwy mogące wystąpić to: strobem lub zegarem, zegarem taktującym. Układ musi wiedzieć w którym momencie czasowym następuje zmiana bitu danych na następny bit danych.
Aha :) Czyli jest to poprostu sygnal wejsciowy "clock" w moim projekcie, zgadza sie ? Jezeli tak to daje go na licznik i dalej jasne. Tak ?

Pozdrawiam,
simpleks

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 30 maja 2005, o 15:08

Dokładnie tak. :D

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”