Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

cctv

wroniasty
-
-
cctv

Postautor: wroniasty » 24 maja 2005, o 11:14

czy wiecie cos o jakis schematach do skladania systemow alarmowych, moze sa jakies kity do tego?

szczegolnie interesowaloby mnie urzadzenie do "skladania" obrazu z wielu kamer, tak zeby mozna bylo go nagrywac. a moze jakis sterownik do wideo, zeby nagrywalo poklatkowo?

Pozdrawiam serdecznie
Marcin

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 26 maja 2005, o 08:17

Jest to bardzo trudne przedsięwzięcie sam chciałem kiedyś coś takiego zrobić. Są do tego celu specjalizowane układy, ale nawet nie wiem gdzie je dostać. W warunkach domowych przy zastosowaniu cyfrówki takie coś jak podział obrazu jest praktycznie nie do zrealizowania

Awatar użytkownika
+5V
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: +5V » 29 maja 2005, o 00:44

jesli chodzi o nagrywanie wideo z kilku kamer, to np. są do tego specjalne przełączniki, które np. automatycznie przełączają źródła co jakiś czas i na jakiś czas, albo są także dzielniki obrazu. Np. rodzima firma satel ma zdaje sie jakis dzielnik obrazu opracowany (co pokaze np. widok z 4 kamer jednocześnie). Jeśli chodzi zaś o tradycyjne systemy alarmowe, typu czujki + centralka + sygnalizator, to np. firma telkom-telmor wchodzi ostatnio z systemami alarmowymi, mają np. małą centralke alarmową zintegrowaną z sygnalizatorem.
Nagrywanie video: to są do tego specjalne magnetowidy, które potrafią wiele godzin nagrywac na jednej taśmie, np. 24h, na specjalnej wysokiej jakości taśmach. Za to "specjalne" rzecz jasna troche wiecej trzeba zapłacić niż normalnie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”