Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Matryca klawiatury - "wirtualny" przycisk CD 4011

dondu
-
-
Matryca klawiatury - "wirtualny" przycisk CD 4011

Postautor: dondu » 24 maja 2005, o 10:31

Witam,

Opis:
Buduję do symulatora FS2004 kokpit w oparciu o mikrokontroler ATmega8. Do niego jest podłączona matryca przycisków (klawiszy) standardowo zorganizowana w kolumny i rzędy. Na przecięciu kolumn i rzędów podpięte są mikroprzyciski. ATmega8 skanuje klawisze i wysyła info przez USB do komputera.

Problem:
Wykonałem tzw. rotary switch (pokrętło które generuje impulsy w czasie kręcenia) w oparciu o rozwiązanie spotykane w myszkach do komputera (wiatraczek, LEDy i fototranzystory). Dodatkowo pokrętło wykrywa w którą stronę jest kręcone. Wykorzystałem do tego przerzutnik typu D (CD 4013) + CD bramki NAND (CD 4011). Rezultat mam dwa sygnały (nazwę je S1 i S2), które generują falę prostokątną w zależności od kierunku kręcenia kółkiem i ilości obrotów. Chciałbym podłączyć je zamiast dwóch przycisków z matrycy w/w klawiatury - S1 jako przycisk nr 1, S2 jako nr 2. I tu mam braki w mojej wiedzy na temat techniki CMOS. Gdyby to było oparte o TTL wyjścia Si i S2 wpiąłbym do baz dwóch tranzystorów, a emitery i kolektory odpowiednio do odpowiedniej kolumny i rzędu (i powinno działać). Czyli wysterowana baza tranzystora powodowałaby zwieranie rządu i kolumny tak jak to robi zwykły przycisk.

A Jak to zrobić w CMOS ? Pewnie jest to proste.
Proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie jak to zrobić, bo z CMOS-ami jestem na bakier.

Pozdrowienia,
Dondu

PS. Czy ktoś wie gdzie można kupić tanie przełączniki o działaniu opisanym wyżej ?

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 24 maja 2005, o 12:54

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”