Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMierzenie odległości
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
To bedzie narazie do domu ale w przyszlosci moze i do pracy, wolal bym zrobic to sam.A czy mogę zapytać po co to w ogóle ma być, może jeśli to ma być aż takie dokładne a nikt tu nie ma pomysłu, warto poszukać w internecie jakiejś firmy która tym już sie zajęła. Kwestia tylko czy to ma być do "domu" czy do "pracy".
Wg. materialow jakie znalazlem (choc przyznaje, pierwsze materialy jakie mi "wyskoczyly" - INTERNETOWY SERWIS PRAWNICZY) wspomniane przez Ciebie !! "Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury" !! nie zmienia mocy na pasmo 5GHz (choc zmienia inne rozporzadzenie dotyczace m.in. tych czestotliwosci).Dz.U. 2004 nr 169 poz. 1774
500mW
Ale idac dalej, czyli do tego zmienianego rozporzadzenie czytamy:
1. lokalnych radiowych sieci komputerowych (RLAN)
2.400,0 - 2.483,5 MHz ≤ 100 mW (e.i.r.p.)
2. lokalnych radiowych sieci komputerowych o dużej przepływności (HIPERLAN)
5.150 - 5.350 MHz ≤ 200 mW (e.i.r.p.)
5.470 - 5.725 MHz ≤ 1 W (e.i.r.p.)
To jakby podciagnac to pod komputerowa siec radiowa
A jak nie, to mamy jeszcze pasma do wykozystania w "telematyce transportu drogowego (RTTT)" gdzie moc dla czestotliwosci 5,x GHz moze siegac i 8W (eirp).
Ps. Jedyne 500mW jakie tam widze to:
- urządzeń przeznaczonych do wykrywania ruchu lub ostrzegania o ruchu - czestotliwosc 10,5-10,6 GHz
- automatycznej identyfikacji pojazdów w transporcie kolejowym (AVI) - 2.446 - 2.454 MHz
- urzadzenia ogolnego stosowania, w szczegolnosci (...) - czestotliwosc 869,40 - 869,65 MHz
Dybra... dla mnie eot, przynajmniej jesli idzie o tematyke 2,4 - 5 GHz i Dz. U.
raczej nie ma szans na taką dokładność gdy masz tylko jeden nadajnik. Może udało by sie pół metra na 10. ciezko zgadywać jak sie w tym nie eksperymentowało. Zobacz jak działa GPS, wojsko usa pewnie ma taką dokładność tego gpsa, lub zblizoną, i to pewnie zależną od przeszkód. źródeł sygnału odniesienia masz też więcej. tak więc takie mierzenie jak ty byś chciał to jakaś niezle zakrecona sprawa, i nie wiem czy zupełnie nie absurdalna. Podobnie lokalizowanie użytkowników komórek przez stacje bazowe, choć tam jest inaczej, nie dość że stacje bazowe działają sektorowo, to jeszcze możesz być w zasięgu kilku takich stacji, a i tam raczej nie ma szans o dokładnośc poniżej metra, a i z 10 metrami może być trudno.
A do czego to?
Po co aż taka dokładność?
Może prościej by było kupić jakiś gotowy dalmierz?
Re: A do czego to?
Może wiesz gdzie można takie coś kupić ?Po co aż taka dokładność?