Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z partycjami na IBM 4,5Gb SCSI

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:
Problem z partycjami na IBM 4,5Gb SCSI

Postautor: dsrecordss » 6 maja 2005, o 11:25

Witam,
Mam dysk IBM z interface SCSI 4,5Gb. Miałem na nim dwie partycje 2,5Gb i 2Gb i chciałem zrobić 3Gb i 1,5Gb no i nieszczęsny wpakowałem się do fdiska. Usunąłem wszystkie partycje i i stworzyłem jedną rozszerzoną a na niej dysk logiczny. Dowiedziałem się że to nie tak ma byc i chcę tą partycję usunąć. I tu pojawił się problem. Chcąc usunąć partycję rozszerzoną musze usunąć dysk logiczny. Przechodząc do menu usuwania dysku logicznego musze wpisać literę dysku (w moim przypadku D) no i etykietę i tu leży pies pogrzebany: w tej tabelce u góry ekranu w linijce etykieta jest * remote *. Wpisywałem remote w najróżniejszych kombinacjach i nic.... Prosze o pomoc: co mam wpisać jako etykietę???
pozdrawiam i dziękuję z góry
Dawid

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 6 maja 2005, o 15:11

Oj dawno nie kozystalem z dosowego fdiska*), sprobuj nie podawac zadnej etykiety (etykiete pusta).

*) preferuje linuxowa wersje, ktora z dosowa wspolna ma tylko nazwe, a jest o niebo bardziej funkcjonalna - tam np. moglbys stworzyc sobie 2 (albo i 4) partycje podstawowe 8)

Ps. Z tego co masz teraz mozesz bezproblemowo kozystac tak dlugo, jak dlugo nie zechce Ci sie zainstalowac na tym dysku jakiegos systemu - nie mozna z nich bedzie bootowac kompa :P

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 6 maja 2005, o 19:35

próbowałem no i nic

Apacz2
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Apacz2 » 20 maja 2005, o 00:07

Ja do takich rzeczy używam "Partition Magic".
Różni ludzie narzekają na tego typu programy, ale mnie z doświadczenia jeszcze nie zawiódł.
Zmieniałem nim partycje również na dysku SCSI 9GB

czarutek

Postautor: czarutek » 20 maja 2005, o 02:24

Ewentualnie odpal się z Knopixa.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”