Witam. Mam kłopoty w zestrojeniu zbudowanych przeze mnie kolumn. Użyłem głosników niskotonowych typu GDN-22-120-4 SS x 2szt. -połączone szeregowo. Są to produkty f-my STX. Oto parametry, które użyłem do obliczeń: fs-29Hz, Qts-0.32, Vas-45L, Xmax-0.0051m, Sd-0.0177m2, H-1.2376, alfa-2.3667, f3/fs-1.4439. Będę głęboko wdzięczny, jeżeli ktoś pomoże mi w obliczeniu wielkości obudowy (w jednej komorze umieściłem te dwa niskotonowe głośniki), oraz długości i średnicy otworów (dwu) Bass reflex. Zastosowałem dwa tunele o średnicy 8cm i długości 10cm. Coś chyba tu jednak pomieszałem, bo nie chodzi to tak, jak powinno... Czekam na pomoc kogoś z większym doświadczeniem. Z pozdrowieniami Sławek.
Można odpowiedzieć bezpośrednio na adres: slazdu@02.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięObliczenie kolumn.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Obliczenie kolumn.
a ty se ta obudowe tak z glowy robiles czy moze jakiegos softu urzyles do obliczen ?Witam. Mam kłopoty w zestrojeniu zbudowanych przeze mnie kolumn. Użyłem głosników niskotonowych typu GDN-22-120-4 SS x 2szt. -połączone szeregowo. Są to produkty f-my STX. Oto parametry, które użyłem do obliczeń: fs-29Hz, Qts-0.32, Vas-45L, Xmax-0.0051m, Sd-0.0177m2, H-1.2376, alfa-2.3667, f3/fs-1.4439. Będę głęboko wdzięczny, jeżeli ktoś pomoże mi w obliczeniu wielkości obudowy (w jednej komorze umieściłem te dwa niskotonowe głośniki), oraz długości i średnicy otworów (dwu) Bass reflex. Zastosowałem dwa tunele o średnicy 8cm i długości 10cm. Coś chyba tu jednak pomieszałem, bo nie chodzi to tak, jak powinno... Czekam na pomoc kogoś z większym doświadczeniem. Z pozdrowieniami Sławek.
Można odpowiedzieć bezpośrednio na adres: slazdu@02.pl
Zobacz tutaj:
http://www.diyaudio.pl/download.php?id=004
http://www.diyaudio.pl/download.php?id=004