Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wykrywanie przyśpieszenia

Mikan
-
-
Kontaktowanie:
Wykrywanie przyśpieszenia

Postautor: Mikan » 13 maja 2005, o 19:28

Szukam układu do mojej rakiety modelarskiej. Układ ma odpalać spadochron w momencie, kiedy rakieta osiągnie max. ciąg, a przyśpieszenie zacznie spadać. Proszę o wskazówki do budowy takiego układu, najlepiej gdyby całość była analogowa, ale uP też się nie boje :D . Jeśli ma ktoś o namiary na schemat takiej zabawki, to też bym byl wdzięczny.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 13 maja 2005, o 20:06

:) Moze zrob cos z uzyciem wylacznika rteciowego :idea: jak rakieta leci w gore to rozwarty (czubem do gory) a jak spada to zwarty (czubem w dol) :wink:
:D

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 13 maja 2005, o 21:27

:) Moze zrob cos z uzyciem wylacznika rteciowego :idea: jak rakieta leci w gore to rozwarty (czubem do gory) a jak spada to zwarty (czubem w dol) :wink:
:D
To jest dobre do otwierania spadochronu, gdy rakieta spada w dół, a mi konkretnie chodzi o odpalenie spadochronu i 2-giego człony rakiety jednocześnie.

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 13 maja 2005, o 22:00

Może jako czujnik zastosuj rezystor reagujący na nacisk. Firma IEE (International Electronics Engineering) ma taki produkt. Nazywa się FSR (Force Sensing Resistor) do robienia klawiaturek itp. Musiał byś zbudować czujnik z ciężarkiem i takim elementem FSR i dorobić prostą elektronike z histerezą dla wykrywania odpowiedniego kierunku zmiany rezystancji. Być może są też podobne elementy pojemnościowe (tzn. reagujace na nacisk).
Są też specjalizowane układy przyspieszeniomierzy poszukaj w Analog Devices.

Pozdr.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 14 maja 2005, o 00:11

A moze cos z oferty MEMSIC ??

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 14 maja 2005, o 16:46

1.Tak, chodzi mi własnie o wykorzystenie czujników przyśpieszenia ADXL. 2.Ile taki rezystor może kosztować? I czy ktoś takie rezystory rozprowadza w Polsce?

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 15 maja 2005, o 05:17

czujniki przyśpieszenia (accelerometers) typu ADXL (firmy Analog) rozprowadza firma ALFINE http://www.analog.alfine.pl/ - kupowałem tam te czujniki ale ceny już nie pamiętam :)

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 15 maja 2005, o 15:38

czujniki przyśpieszenia (accelerometers) typu ADXL (firmy Analog) rozprowadza firma ALFINE http://www.analog.alfine.pl/ - kupowałem tam te czujniki ale ceny już nie pamiętam :)
Nie chodzi mi o ADXL, ale o Force Sensing Resistor.

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 15 maja 2005, o 18:26

O dostępności FSR'ów nic nie wiem, ale raczej będzie z tym kłopot bo w zasadzie wykonywane są na kokretne zamówienia, (myszy, klawiatury, poduszki powietrzne).
Mam jeszcze inny pomysł: a może układ rezonansowy z cewką przestrajaną rdzeniem na spręzynie. W sumie proste i łatwe do wykonania i wyskalowania.

Ps. Grzebnąłem w necie i może jest jakaś nadzieja. Teraz to jest firma Interlink Electronics
www.interlinkelectronics.com. Tam w Online Store w działe Special jest FSR design kit za jedyne 80$. Nie znalazłem jakich mają dystrybutorów w Starym Świecie ale od czego jest mail.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 15 maja 2005, o 19:37

(...) Nie chodzi mi o ADXL, ale o Force Sensing Resistor.
OK - ale z poprzedniego postu, że zacytuje wynikało coś innego :)
1.Tak, chodzi mi własnie o wykorzystenie czujników przyśpieszenia ADXL.
Wydaje mi sie że byłyby dobrym rozwiązaniem.

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 15 maja 2005, o 19:44

O dostępności FSR'ów nic nie wiem, ale raczej będzie z tym kłopot bo w zasadzie wykonywane są na kokretne zamówienia, (myszy, klawiatury, poduszki powietrzne).
Mam jeszcze inny pomysł: a może układ rezonansowy z cewką przestrajaną rdzeniem na spręzynie. W sumie proste i łatwe do wykonania i wyskalowania.

Ps. Grzebnąłem w necie i może jest jakaś nadzieja. Teraz to jest firma Interlink Electronics
www.interlinkelectronics.com. Tam w Online Store w działe Special jest FSR design kit za jedyne 80$. Nie znalazłem jakich mają dystrybutorów w Starym Świecie ale od czego jest mail.
Dzięki za info, te 80$ to o 75$ za dużo, jak dla mnie. Możesz powiezieć coś więcej o tym układzie rezonansowym, bo, jako "zielony", nie kapuję?

Awatar użytkownika
bis
-
-

Postautor: bis » 15 maja 2005, o 20:10

Nie jestem klasycznym elekronikiem a raczej "klockarzem"więc nie podam tobie gotowego rozwiązania. Generalnie trzeba zrobic generator częstotliwosci z cewką jako elementem ustalającym częstotliwość oscylacji, a potem ten przebieg wpuścic na jakiś procek (np wejście przerwania, wejście licznika albo trigger typu "timer capture") mierzyć tę częstotliwość albo okres przebiegu. Jeżeli będziesz zmieniał parametry cewki (wsuwanie/wysuwanie) rdzenia to uzyskasz zmiany czestotliwości generatora. jeżeli zawiesz rdzeń na sprężynie (pionowo) to punkt położenia rdzenia zależał będzie od aktualnego przyspieszenia. Ostatecznie uzyskasz przetwornik przyspieszenie/częstotliwość, stosunkowo tani i łatwy do wyskalownia, a maksimum to procek wynajdzi bez dokładnego skalowania. Dla dokładniejszych obliczeń elementów znajdz dział o generatorach w podstawowej literaturze(np "Sztuka Elektroniki").

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”