Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWykrywanie przyśpieszenia
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Szukam układu do mojej rakiety modelarskiej. Układ ma odpalać spadochron w momencie, kiedy rakieta osiągnie max. ciąg, a przyśpieszenie zacznie spadać. Proszę o wskazówki do budowy takiego układu, najlepiej gdyby całość była analogowa, ale uP też się nie boje . Jeśli ma ktoś o namiary na schemat takiej zabawki, to też bym byl wdzięczny.
Może jako czujnik zastosuj rezystor reagujący na nacisk. Firma IEE (International Electronics Engineering) ma taki produkt. Nazywa się FSR (Force Sensing Resistor) do robienia klawiaturek itp. Musiał byś zbudować czujnik z ciężarkiem i takim elementem FSR i dorobić prostą elektronike z histerezą dla wykrywania odpowiedniego kierunku zmiany rezystancji. Być może są też podobne elementy pojemnościowe (tzn. reagujace na nacisk).
Są też specjalizowane układy przyspieszeniomierzy poszukaj w Analog Devices.
Pozdr.
Są też specjalizowane układy przyspieszeniomierzy poszukaj w Analog Devices.
Pozdr.
czujniki przyśpieszenia (accelerometers) typu ADXL (firmy Analog) rozprowadza firma ALFINE http://www.analog.alfine.pl/ - kupowałem tam te czujniki ale ceny już nie pamiętam
Nie chodzi mi o ADXL, ale o Force Sensing Resistor.czujniki przyśpieszenia (accelerometers) typu ADXL (firmy Analog) rozprowadza firma ALFINE http://www.analog.alfine.pl/ - kupowałem tam te czujniki ale ceny już nie pamiętam
O dostępności FSR'ów nic nie wiem, ale raczej będzie z tym kłopot bo w zasadzie wykonywane są na kokretne zamówienia, (myszy, klawiatury, poduszki powietrzne).
Mam jeszcze inny pomysł: a może układ rezonansowy z cewką przestrajaną rdzeniem na spręzynie. W sumie proste i łatwe do wykonania i wyskalowania.
Ps. Grzebnąłem w necie i może jest jakaś nadzieja. Teraz to jest firma Interlink Electronics
www.interlinkelectronics.com. Tam w Online Store w działe Special jest FSR design kit za jedyne 80$. Nie znalazłem jakich mają dystrybutorów w Starym Świecie ale od czego jest mail.
Mam jeszcze inny pomysł: a może układ rezonansowy z cewką przestrajaną rdzeniem na spręzynie. W sumie proste i łatwe do wykonania i wyskalowania.
Ps. Grzebnąłem w necie i może jest jakaś nadzieja. Teraz to jest firma Interlink Electronics
www.interlinkelectronics.com. Tam w Online Store w działe Special jest FSR design kit za jedyne 80$. Nie znalazłem jakich mają dystrybutorów w Starym Świecie ale od czego jest mail.
Dzięki za info, te 80$ to o 75$ za dużo, jak dla mnie. Możesz powiezieć coś więcej o tym układzie rezonansowym, bo, jako "zielony", nie kapuję?O dostępności FSR'ów nic nie wiem, ale raczej będzie z tym kłopot bo w zasadzie wykonywane są na kokretne zamówienia, (myszy, klawiatury, poduszki powietrzne).
Nie jestem klasycznym elekronikiem a raczej "klockarzem"więc nie podam tobie gotowego rozwiązania. Generalnie trzeba zrobic generator częstotliwosci z cewką jako elementem ustalającym częstotliwość oscylacji, a potem ten przebieg wpuścic na jakiś procek (np wejście przerwania, wejście licznika albo trigger typu "timer capture") mierzyć tę częstotliwość albo okres przebiegu. Jeżeli będziesz zmieniał parametry cewki (wsuwanie/wysuwanie) rdzenia to uzyskasz zmiany czestotliwości generatora. jeżeli zawiesz rdzeń na sprężynie (pionowo) to punkt położenia rdzenia zależał będzie od aktualnego przyspieszenia. Ostatecznie uzyskasz przetwornik przyspieszenie/częstotliwość, stosunkowo tani i łatwy do wyskalownia, a maksimum to procek wynajdzi bez dokładnego skalowania. Dla dokładniejszych obliczeń elementów znajdz dział o generatorach w podstawowej literaturze(np "Sztuka Elektroniki").