Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMikrokontrolery-jestem poczatkujacy :))
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam pytanie. Mianowicie kwestia wstepu jestem poczatkujacym "elektronikiem". Ostatnio wzialem sie za mikrokontrolery-zmontowalem willema. Problem w tym, ze nie wiem czy mozna odczytac z jakiegos chipa zawartosc pamieci, nastepnie przekonwertowac ja na czytelny kod (tzn. basica, c++ itd.). Moze moj problem jest prozaiczny, ale ja nie wiem za pomoca jakiego narzedzia to zrobic i czy w ogole to jest wykonalne:(( Dzieki, za ewentualna pomoc.
Re: Mikrokontrolery-jestem poczatkujacy :))
[quote="Kabuto"]Mam pytanie. Mianowicie kwestia wstepu jestem poczatkujacym "elektronikiem". Ostatnio wzialem sie za mikrokontrolery-zmontowalem willema. Problem w tym, ze nie wiem czy mozna odczytac z jakiegos chipa zawartosc pamieci, nastepnie przekonwertowac ja na czytelny kod (tzn. basica, c++ itd.). [/quote]
>> Tak, ale raczej nie. Sporo trzeba wiedziec, zeby takie dzialanie zakonczylo sie sukcesem, wiec raczej nie polecam na poczatek. Do tego pamiec programu mikrokontrolera nie moze byc zabezpieczona przed odczytem, a zazwyczaj jest.
Pzdr
PZb
>> Tak, ale raczej nie. Sporo trzeba wiedziec, zeby takie dzialanie zakonczylo sie sukcesem, wiec raczej nie polecam na poczatek. Do tego pamiec programu mikrokontrolera nie moze byc zabezpieczona przed odczytem, a zazwyczaj jest.
Pzdr
PZb
Jezeli pamiec mikrokontrolera nie jest zabezpieczona przed odczytem to mozna przekonwertowac ja na kod, ale jest to kod w assemblerze. Przypominam ze kazdy kompilator jezyka wysokiego poziomu (C, basic itp.) docelowo tlumaczy go na jezyk asemblera. Sposob interpretacji komend i polecen jezyka wysokiego poziomu na kod assemblera zalezy od producenta kompilatora.
Podobny wątek był już poruszany, więc nie będę się powtarzać.
viewtopic.php?t=12300
viewtopic.php?t=12300