Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz na TDA7294

adigrzelczak
-
-
Wzmacniacz na TDA7294

Postautor: adigrzelczak » 29 kwie 2005, o 18:56

Witam.
Zrobiłem sobie wzmachola na 4xTDA7294 (4xAVT2153) i jak włączam jest spoko żadnego buczenia w głośnikach. Jak bezpośrednio pod wzmachola podłączam odtwarzacz DVD zaczyna delikatnie buczeć w głośnikach. Dodam że nie ma pętli na masie. Co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 kwie 2005, o 13:58

Cze, ale jakie to buczenie?
Przypomina brak masy?

adigrzelczak
-
-

Postautor: adigrzelczak » 30 kwie 2005, o 21:15

ciężko powiedzieć bardziej przypomina takie pierdzenie niż buczenie;)Ale we wzmaku masy dobrze połączyłem na pewno nie ma pętli. No i to buczenie pojawia sie dopiero po podłączeniu dvd

[ Dodano: 01-05-2005, 22:07 ]
To buczenie w głośnikach jest podobne do buczenia trafa. Cociaż trafo nie buczy i posiada ekranowanie magnetyczne i elektryczne. Rfiltracja też jest dobra 80000 uF tylko zasilacz jest jeden na 4 końcówki i wszystkie masy spotykają się w jednym punkcie na głównym zasilaczu. Na pewno nie ma pętli na masie. Jak podłączam jednego chincha jest dobrze po podłączeniu następnego pojawia się buczenie. Czy można coś z tym zrobić? Przecież nie wszystkie wzmacniacze sprzedawane w sklepach mają osobne zasilanie do każdej końcówki a mimo to nie buczą.

P.S. Sory że pisze post pod postem

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 3 maja 2005, o 11:12

Witam,
a próbowałeś podpiąć to DVD innymi kablami??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2005, o 12:32

A może to niedopasowanie imp. wej wzmacniacza?...
Zobacz czy na innym kablu to samo się dzieje tak jak napisał kolega dsrocordss

adigrzelczak
-
-

Postautor: adigrzelczak » 3 maja 2005, o 20:03

No niestety na innym kablu jest to samo:(Jeżeli robi się pętla masy między dwoma urządzeniami to da się to jakoś zlikwidować? We wzmacniaczu pętli niem bo bez kabli sygnałowych nie buczy no i zamieszczałem wcześniej schemat połączeń mas w moim wzmacniaczu w pliku jpg.Kurcze już nie wiem co robić.

[ Dodano: 03-05-2005, 20:05 ]
a co do impedancji wejściowej wzmacniacza to chyba nie powinno być problemu bo wykorzystałem kity AVT2153.Może jak przedwzmacniacz podłączę to przestanie buczeć tylko nie mam jeszcze przedwzmacniacza:(

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 maja 2005, o 21:48

A podłączałeś np. kompa, odtw. CD, Discmana ?

adigrzelczak
-
-

Postautor: adigrzelczak » 4 maja 2005, o 11:51

Jeszcze nie ale sprÓbuję.Kupiłem nowe dobre kabelki Alphard podłączyłem i ... dalej buczyL Jeszcze trochę i chyba wyrzucę ten cały wzmacniacz przez okno. No może impedancja wejściowa wzmacniacza nie jest dopasowana ale w takim układzie żeby to sprawdzić będę potrzebowal przedwzmacniacz a nie zanosi się że go szybko będę miał...trudnoL

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2005, o 12:42

Jak masz wywalić przez okno...daj mi :twisted:
Nie zniechęcaj się, problem pewnie się rozwiąże jak podłączysz inne źródło.
Zobaczymy jak podłączysz coś innego. :)

adigrzelczak
-
-

Postautor: adigrzelczak » 4 maja 2005, o 17:22

Niestety nie mam odtwarzacza cd a jak podłączam komputer to lepiej nie gadać. Karta dźwiękowa ma takie zniekształcenia że tylko szum słychać i nawet nie mogę usłyszeć czy buczy. Acha jednak jak podłączam jedną wtyczkę (chinch) to też buczy w jednym głośniku. To chyba wina niedopasowanej impedancji. Zrobię przedwzmacniacz i zobaczę ale to już chyba w wakacje (po sesji);)

zoltar
-
-

Postautor: zoltar » 14 maja 2005, o 14:13

Podłącz na próbę tylko jeden kanał. Kiedyś walczyłem z pętlami masy powstałymi pomiędzy kablami połączeniowymi sygnałowymi.

Pozdrawiam

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”