Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięjak konstruowac cewki?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
WITAM WSZYSTKICH MAM PROSBE DO WSZYSTKICH ELEKTRONIKÓW JA JESTEM ZIELONY W ELEKTRONICE ALE MOJ TATA KONSTRUJE PEWNE UZADZENIE I JEST MU TAM POTRZEBNA CEWKA KTRÓRA WYTWARZA OKRESLONE POLE MAGNETYCZNE MOJA PROSBA POLEGA NA TYM ZEBYŚCIE WRZUCILI MI CO SIE DA O CEWKACH JAKIE WYTWARAJA POLE JAK JA ZBUDOWAC ILE ZWOI DO JAKIEGO PRADU ZASADA DZIAŁANIE JAK TO SIE MAM JAK CEWKE UMIESZCZE W METALOWEJ OBUDOWI? A I CZEMU SIE GRZEJE JESLI PODŁACZE CEWKE BEZPSREDNIO DO AKUMULATORA. Z GÓRY WIELKIE DZIEKIIIIIIIII
Człowieku, tego nie da się czytać !
Nie pisz z wielich liter całych zdań...
Lepiej napisz do czego Twój ojciec chce użyć tej cewki to będzie łatwiej zawsze pomóc.
A podstawy na temat cewek szukaj w "skarbnicy internetu" www.google.pl
Zobacz też TUTAJ
Nie pisz z wielich liter całych zdań...
Lepiej napisz do czego Twój ojciec chce użyć tej cewki to będzie łatwiej zawsze pomóc.
A podstawy na temat cewek szukaj w "skarbnicy internetu" www.google.pl
Zobacz też TUTAJ
cewki
cewki to temat - rzeka - można o nich napisać kilka książek. Jeśli nie wiesz czemu się grzeje to znaczy że jesteś baaaardzo zielony i to nie tyle z elektroniki co z podstaw elektrotechniki. Może lepiej by było gdyby tata napisał o co mu chodzi - mam nadzieję że jest bardziej od Ciebie zorientowany w tym co robi?
-
- -
- Kontaktowanie:
no to wam pisze juz z małych literek bedzie dobrze>
to ma byc taki elektromagnesik ma podnosic kuleczke taka srednicy z 8mm stalowa i to ona ma byc rdzeniem tego elektromagnesu ruchu ma byc około 2-3mm i to wszystko ma sie ruszac bardzo szybko około 40 razy na sek.
wszystko ma byc zmieszczone w obudowie stalowej z stali nierdzewnej tylko nie wiem jakiej zeby nie dziłała na elektromagnes i teraz mam prosbe do was jak taka cewke skonstruowac zeby raz była w miare mocna i ciagala tą kulke dwa ma dzialac bardzo długo najlepiej kilka lat tak zeby dziennie chodziła 3-4h jak macie jakies pomysły to walcie
to ma byc taki elektromagnesik ma podnosic kuleczke taka srednicy z 8mm stalowa i to ona ma byc rdzeniem tego elektromagnesu ruchu ma byc około 2-3mm i to wszystko ma sie ruszac bardzo szybko około 40 razy na sek.
wszystko ma byc zmieszczone w obudowie stalowej z stali nierdzewnej tylko nie wiem jakiej zeby nie dziłała na elektromagnes i teraz mam prosbe do was jak taka cewke skonstruowac zeby raz była w miare mocna i ciagala tą kulke dwa ma dzialac bardzo długo najlepiej kilka lat tak zeby dziennie chodziła 3-4h jak macie jakies pomysły to walcie
to ma byc jakis elektrozawor ?no to wam pisze juz z małych literek bedzie dobrze>
jakim napieciem dysponujemy a i jakim pradem mozemy operowac podaj jakies wartosci , cewka musi zawierac rdzen zeby byla wydajna
-
- -
- Kontaktowanie:
dokładnie to bedzie taki elektrozawór napiecie bedzie 12V a natezenie do 6A acha to sama ta kólka nie moze byc rdzeniem? to w takim razie powiedz z czego moge zrobic ten rdzen jaki gatunek stali mi potrzebny.no i ozcywiscie dalej ta cewka ile i jakiego drucika potrzebuje?na razie chce zrobic prototyp wiec wszystko nie musi byc takie dograne problem mam bo ja sie znam tylko na mechanice a z elektromechaniki to jestem laikiem dopiero sie ucze wiec jak mozecie to piszcie jak dla głaba zebym cos zrozumiał
z góry wielkie dzięki pozdrawiam
nie lepiej kupic gotowy elektrozawor ?????????????????dokładnie to bedzie taki elektrozawór napiecie bedzie 12V a natezenie do 6A acha to sama ta kólka nie moze byc rdzeniem? to w takim razie powiedz z czego moge zrobic ten rdzen jaki gatunek stali mi potrzebny.no i ozcywiscie dalej ta cewka ile i jakiego drucika potrzebuje?na razie chce zrobic prototyp wiec wszystko nie musi byc takie dograne problem mam bo ja sie znam tylko na mechanice a z elektromechaniki to jestem laikiem dopiero sie ucze wiec jak mozecie to piszcie jak dla głaba zebym cos zrozumiał
a co do cewki to wez skombinuj jakis migacz od samochodu (przekaznik) rozbierz go i tam bedziesz mial cewke z rdzeniem cewke zazwyczaj mozna zsunac z rdzenia metalowego ... jak ci bedzie przeszkadzal
Jeśli chodzi o stal nierdzewną to chyba nie powinna działać na cewkę, bo magnes nie przyciąga nierdzewki. 40 razy na sekundę a może 50 razy to by było jakieś, 50 Hz więc może cewka od elektrozaworu z pralki. Przewidziana jest na 220, nie ma rdzenia, całość jest w plastiku i łatwo się rozbiera (elektrozawór, bo cewka jest oczywiście nierozbieralna). Takiej samej konstrukcji są cewki na inne napięcia, ale trudniej je zdobyć. Pozostaje tylko problem z czasem taka cewka ( z elektrozaworu) może pracować kilka minut myślę, że max 15 minut, bo zaczyna się grzać. Normalnie jest chłodzona częściowo wodą i też nie pracuję pod napięciem zbyt długo.
Niech ktoś się wypowie na ten temat, bo moja sugestia jest tyko propozycją i nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.
Tak przy okazji taka cewka to świetny demagnetyzer narzędzi np. pęset sam używam i działa bardzo dobrze no i prawie za darmo.
Niech ktoś się wypowie na ten temat, bo moja sugestia jest tyko propozycją i nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd.
Tak przy okazji taka cewka to świetny demagnetyzer narzędzi np. pęset sam używam i działa bardzo dobrze no i prawie za darmo.
-
- -
- Kontaktowanie:
dzieki za wszystkie rady ale ja nie chce miec jednego elektrozaworu tylko ja chce je robic seryjnie mój problem polega ze nie wiem jak obliczyc ilosc zwoi i długosc drutu w cewce jej promien i tak dalej poto oczywisci zeby podnosiła tą kulke do goru bardzo szybko i najlepiej wiecznie. teraz chyba mnie rozumiecie. Wystarczy mi nawet jak podacie mi tytuł ksiazek i krutkie opisy gdzie to wszystko bedzie opisane.
-
- -
- Kontaktowanie: