Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLampa Plazmowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Cze, a więc Ja napisze tak.
Miałem podobny problem z moją lampą plazmową
Niestety w moim wypadku był to NE555 a w twoim pewnie CD4069.
W sumie taki uklad kosztuje grosze więc kup i wymień.
Sterowanie trafem WN zajmuje się TIP122 ale wygląda na to że jest ok. bo daje trafo daje WN ale o "złej" częstotliowści.
Postrawdzaj kondensatorki.
P.S. podczas wymiany proponuję kupic podstawkę pod układ 14DIP i po wlutowaniu podstawki wsadzić dopiero układ ze względu na to że CMOS-y sa wrażliwe na ładunki elektrostatyczne i można je łatwo uszkodzić.
Miałem podobny problem z moją lampą plazmową
Niestety w moim wypadku był to NE555 a w twoim pewnie CD4069.
W sumie taki uklad kosztuje grosze więc kup i wymień.
Sterowanie trafem WN zajmuje się TIP122 ale wygląda na to że jest ok. bo daje trafo daje WN ale o "złej" częstotliowści.
Postrawdzaj kondensatorki.
P.S. podczas wymiany proponuję kupic podstawkę pod układ 14DIP i po wlutowaniu podstawki wsadzić dopiero układ ze względu na to że CMOS-y sa wrażliwe na ładunki elektrostatyczne i można je łatwo uszkodzić.
Witam!
Wymieniłem CD4069 oraz kondensatory elektrolityczne i lampa zachowuje się bez zmian
Zastanawiam, się czy może wpływ ma ten czerwony przewód. Końcówka jest odizolowana na długości ok 3 cm. Wchodzi on w rurkę wewnątrz kuli i dociera do kuleczki na szczycie. Czy w tej kuleczce coś jest, z czym ma się stykać, czy po prostu wystarczy, że tam jest?
Co mogę jeszcze zrobić?
Pozdrawiam
Ptyś
[ Dodano: 21-03-2005, 16:06 ]
Wymieniłem też TIP122 i bez zmian ;(
Wymieniłem CD4069 oraz kondensatory elektrolityczne i lampa zachowuje się bez zmian
Zastanawiam, się czy może wpływ ma ten czerwony przewód. Końcówka jest odizolowana na długości ok 3 cm. Wchodzi on w rurkę wewnątrz kuli i dociera do kuleczki na szczycie. Czy w tej kuleczce coś jest, z czym ma się stykać, czy po prostu wystarczy, że tam jest?
Co mogę jeszcze zrobić?
Pozdrawiam
Ptyś
[ Dodano: 21-03-2005, 16:06 ]
Wymieniłem też TIP122 i bez zmian ;(
Chętnie nawiążę kontakt!!!!
Witam wszystkich!
Właśnie robię w domu LAMPĘ PLAZMOWĄ ,trafo WN mam ze starego TV , obudową jest przerobiona obudowa ze starego zasilacza(AT) z kompa. Chętnie nawiążę kontakt z Kimś komu lampa już działa lub tak jak ja próbuje ją zrobić!!!!
Właśnie robię w domu LAMPĘ PLAZMOWĄ ,trafo WN mam ze starego TV , obudową jest przerobiona obudowa ze starego zasilacza(AT) z kompa. Chętnie nawiążę kontakt z Kimś komu lampa już działa lub tak jak ja próbuje ją zrobić!!!!
Niedawno znalazłem ciekawą stronę o lampie (http://mylab.pwii.pl/news.htm)
jej autor pokazuje jak w łatwy sposób przerobić lampę w Drabinę Jackoba
P.S. Ile może kosztować zasilacz 17-24V/3A (nie musi być nastawny,może być np.20V ważne żeby miał 3A) lub jeśli to możliwe z czego go wyczepić?
P.S. Ile może kosztować zasilacz 17-24V/3A (nie musi być nastawny,może być np.20V ważne żeby miał 3A) lub jeśli to możliwe z czego go wyczepić?
Ja wyrwałem trafko ze starego wzmacniacza, ma ok 200W wiec mam duży zapas mocy.
Zobacz tutaj to moja plazma: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 99#1254099
Zobacz tutaj to moja plazma: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 99#1254099
Szkoda 200W trafa...ale cóż z braku laku niech będzie...
Ja zastosowałem trafko WN bo można podnieśc sobie napięcie do 24V i cieszyć się większymi wyładowaniami niż tymi uzyskanymi z cewki samochodowej meczonej za duzym napięciem 16V...
[ Dodano: 10-04-2005, 18:00 ]
zapytaj www.toral.pl
Ja zastosowałem trafko WN bo można podnieśc sobie napięcie do 24V i cieszyć się większymi wyładowaniami niż tymi uzyskanymi z cewki samochodowej meczonej za duzym napięciem 16V...
[ Dodano: 10-04-2005, 18:00 ]
Taki zasilacz to możesz sobie zamówić za 20zł nowyNiedawno znalazłem ciekawą stronę o lampie (http://mylab.pwii.pl/news.htm)
zapytaj www.toral.pl
Powiem tak...
AVT sprzedaje naprawde bardzo solidnie wykonane płytki drukowane, bynajmiej Ja tak myślę...
Jednak jak masz zamawiać specjalnie i płacić koszta wysyłki to lepiej kup sam laminat itp. i zrób sam...
Chyba, że masz blisko sklep AVT gdzie możesz dostac PCB to wtedy TAK
P.S. Uważaj przy uruchamianiu, tam kilka kV jest na trafie (cewce)
AVT sprzedaje naprawde bardzo solidnie wykonane płytki drukowane, bynajmiej Ja tak myślę...
Jednak jak masz zamawiać specjalnie i płacić koszta wysyłki to lepiej kup sam laminat itp. i zrób sam...
Chyba, że masz blisko sklep AVT gdzie możesz dostac PCB to wtedy TAK
P.S. Uważaj przy uruchamianiu, tam kilka kV jest na trafie (cewce)