Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dodatkowa regulacja głośności

aciesielski
-
-
Kontaktowanie:
Dodatkowa regulacja głośności

Postautor: aciesielski » 5 kwie 2005, o 09:53

Czesc

Mam pytanie : chciałbym zrobic dodatkowa regulacje głośności w radiu w samochodzie a nie zabardzo wiem jak :D

posiadam dość stare radio PHILIPS DC 112 chyba z poczatkow lat 90' ( na obodowie jest data 87 ale nie wiem czy to data produkcji) Radio ma pokretla do wyboru częstotliwości oraz do regulacji głośności. Ma jednak zalete dla ktorej je kupilem -- bardzo czystko gra i posiada wejcie CD IN na JACKa z przodu wiec moge podlaczyc MP3 playera no i nie rzuca sie w oczy kiedy auto stoi pod blokiem :)

to taki mały wstep. Teraz chcialbym powtorzyc moje pytanie czy moge wyprowadzic druga regulacje do sciszania ?? fajnie by bylo gdybym nie musial grzebac w radiu. Myslalem o jakims dodatkowym wzmacniaczu ( tanim - jakis KIT) na wyjsciu radia mam kostke ISO. czy taki wzmacniacz musialby byc 4-kanałowy ?

Bardzo bym prosil o pomoc
Adam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 kwie 2005, o 12:12

A po co druga redulacja głośności?
Jeśli chodzi o dodatkowy wzmacniacz to może być nawet jedno kanałowy albo 10 kanałow. :)
Jesli podłączasz pod radio np. CD o przecież masz ragulację głośności w CD a jak podłączasz liniowo (gdzie na ma takie regulacji) to wstaw potencjometr przy wejściu liniowym 2x47kB i wszystko gra :)
Czy coś źle zrozumiałem?

aciesielski
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: aciesielski » 5 kwie 2005, o 19:38

dziekuje za szybka odpowiedz !

druga regulacja da mi to ze moge sobie ja poprowadzic blizej kierownicy taki pilot ( prymitywny ale skuteczny). Po co mi taki pilot - odpowiedz jest tez prosta : kiedy wracalem z dzialki i zadzwonil do mnie telefon po odebraniu stwierdziem ze radio by moglo byc troche ciszej bo kiepsko slysze 2 osobe no i jak to teraz zobic puscic kierownice przy 130 ?

discmana czy mp3 playera podlaczam przez LINE OUT to jest chyba liniowo ale sprzet jest schowany w schowku zeby nie walal sie podnogami no i do schowka poprowadzilem kable zasilajace.

" to wstaw potencjometr przy wejściu liniowym 2x47kB i wszystko gra "

jak mam wstawic ten potencjometr ? mam rozciac tego jacka i tam ? nie znam sie na sygnalach audio i nie wiem jak to dokladnie dziala .

dlaczego potrzebuje 2 takie potencjometry ?

kB oznacza kilo ohmy ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 kwie 2005, o 00:04

jak mam wstawic ten potencjometr ? mam rozciac tego jacka i tam ? nie znam sie na sygnalach audio i nie wiem jak to dokladnie dziala .
Najlepiej przed odebraniem fona wyciszyć radio :wink:
Ale, można wstawić potencjometr poprowadzony na ekranowanym dobrej jakości kablu Jedna końcówka to potencjometr a druga to "line IN" przy radiu, i tam wepniemy nasz potencjometr 47 k (kilo ohm) typu B.
To wszystko?...:)
dlaczego potrzebuje 2 takie potencjometry ?
Bo chyba radio jest stereo?..

aciesielski
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: aciesielski » 6 kwie 2005, o 07:57

dziekuje za pomoc !

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 kwie 2005, o 14:21

dziekuje za pomoc !
Jeśli jest coś dla Ciebie nie zrozumiałe to napisz, a postaram się Tobie pomóc.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”