Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPMPO i RMS Co to kurde za wynalazki!?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Sluchajcie Kto mi wytlumaczy dokladnie o co biega z tym PMPO no bo RMS to jeszce jest do obczajenia normalna sprawa ale to PMPO to jest jakis kretynski wynalazek. Oco z nim chodzi?????? I oco chodzi ze np wzmacniacz ma moc PMPO no bo glosnik dobra moze miec moc muzyczna ale wzmacniacz??? {Prosze was bardzo o duzo wiadomosci na ten temat chetnie rzuce okiem na wykresy}
Wykresem mocy RMS jest sinusoida dlatego mowi sie tez moc sinusoidalna a wykresem PMPO podobno sa prostokaty tzn zamiast ladnych zagiec na wykresie sa poprostu proste linie pod katem prostym. tak czy nie??? Piszcie duzo jak najwiecej bo chce to pojac. A i jeszce slyszalem ze moc muzyczna jest 8 razy wieksza niz znamionowa?? A z reszta chyba moc muzyczna cos oznacza nie jest tak do konca bez sensu?? czy jest????
troszkę jest tu:
http://www.epanorama.net/documents/audi ... power.html
http://www.epanorama.net/documents/audi ... power.html
-
- -
naiwny jestes pompo wedlug mnie nic nie ma do glosnika bo jak glosnik 5watowy moze oddac 100wat ? no hyba ze sekunde przed spaleniemwidze ze tamat PMPO troszke przysech:/ Ale wydaje mi sie ze nie jet tak do konca ze to PMPO jest bez sensu. No bo ktos wymyslajac ten paramtr czym sie kierowal (nie chodzi mi o marketing) jakimis parametrami glosnika . I wlasnie chodzi mi jakie sa to te parametry??????????????????
ooo i tu wlasnie jestesmy coraz blizej tego co mnie interesuje!! Ja zawsze sadzilem ze PMPO to moc muzyczna a w takim razie moc muzyczna to inaczej nie moc znamionowa bo to RMS tylko, moc muzyczna jest inaczej okreslana jako moc maksymalna tak????
Wiec wytlamaczcie mi dokladnie jak jest zaleznosc miedzi RMS a moca muzyczna i od czego ona zalezy????
Wiec wytlamaczcie mi dokladnie jak jest zaleznosc miedzi RMS a moca muzyczna i od czego ona zalezy????
moc rms jest moca bardziej prawdziwa ja nie uznaje mocy muzycznej :> jako prawdziwego parametru elektrycznegoooo i tu wlasnie jestesmy coraz blizej tego co mnie interesuje!! Ja zawsze sadzilem ze PMPO to moc muzyczna a w takim razie moc muzyczna to inaczej nie moc znamionowa bo to RMS tylko, moc muzyczna jest inaczej okreslana jako moc maksymalna tak????
OK ja wiem ze moc rms jest bardziej wirygodna bo traktuje glosnik jak uzadzenie elektryczne (np.wiertarka) i pokazuje w przyblizeniu jego moc pod tym kontem a moc muzyczna co to jest?????? Z kad sie bieze i po uwzglednieniu jakich parametrow????
[ Dodano: 03-04-2005, 11:06 ]
NIKT NIE WIE CO TO JEST MOC MUZYCZNA!?!?!?!?!?!?!? No bo ja nie i dla tego sie pytam:>
[ Dodano: 03-04-2005, 11:06 ]
NIKT NIE WIE CO TO JEST MOC MUZYCZNA!?!?!?!?!?!?!? No bo ja nie i dla tego sie pytam:>
Kiedyś czytałem gdzieś,że moc PMPO to moc którą można wydobyć z głośnika na ułamek sekundy w warunkach labolatoryjnych,poczym głośnik ulega uszkodzeniu,zniszczeniu itp.Czyli taki kit reklamowy podawany najczęściej w małych głośniczkach komputerowych stereo-pisze wtedy dumnie 120 Watt PMPO i to jakoś wygląda,ktoś się może na to nabrać...
-
- -
- Kontaktowanie:
Moc PMPO wbrew pozorom nie jest wyssana z palca, ale wyliczona. Wzory te są wam ogólnie znane i sami jesteście w stanie sobie policzyć moc PMPO wzmacniacza, bo moc PMPO dla głośnika nie istnieje (mało tego, moc PMPO POMIJA w obliczeniach głośnik!!!) . Jak ktoś jest zainteresowany, to w celach edukacyjnych mogę przesłać artykół z EDW wyjaśniający sprawę mocy PMPO.
Co do mocy muzycznej, to z tego co wiem nie jest ona jednoznacznie zdefiniowana. Jest to po prosu moc, którą może przenieść głośnik lub oddać wzmacniacz przez z góry ustalony czas (najczęściej 1s). Założenie jest takie, że potem tego urządzenia można używać, gdyż nie może ono ulec przepaleniu.
Wyjaśnię może na przykładzie:
Moc RMS wzmacniacza wynosi 40W. Jest to parametr mówiący, że wzmacniacz może oddawać 40W w nieskończoność. Co oznacza, że i chłodzenie może rozpraszać odpowiednią ilość mocy w nieskończenie długim czasie bez przegrzania wzmacniacza.
A jeśli weźmiemy z tego wzmacniacza 60W to co?? No tu trzeba wiedzieć w jakim czasie to się stanie. Jeżeli krótko (np. 1s) to struktura wzmacniacza nie zdąży się rozgrzać na tyle, żeby uległ on uszkodzeniu, jeżeli dłużej to się spali. I tu dochodzimy do mocy muzycznej. Dokładnie jest to moc, którą wzmacniacz MÓGŁBY oddawać w warunkach laboratoryjnych przy IDEALNYM chłodzeniu, IDEALNYM zasilaniu i jeszcze paru IDEAŁACH
Jak wiadomo na świecie rzeczy idealnych nie ma. Więc mamy moc RMS i muzyczną.
Podsumowując: czego nie ma w RMS-ie tego długo nie posłuchasz
Co do mocy muzycznej, to z tego co wiem nie jest ona jednoznacznie zdefiniowana. Jest to po prosu moc, którą może przenieść głośnik lub oddać wzmacniacz przez z góry ustalony czas (najczęściej 1s). Założenie jest takie, że potem tego urządzenia można używać, gdyż nie może ono ulec przepaleniu.
Wyjaśnię może na przykładzie:
Moc RMS wzmacniacza wynosi 40W. Jest to parametr mówiący, że wzmacniacz może oddawać 40W w nieskończoność. Co oznacza, że i chłodzenie może rozpraszać odpowiednią ilość mocy w nieskończenie długim czasie bez przegrzania wzmacniacza.
A jeśli weźmiemy z tego wzmacniacza 60W to co?? No tu trzeba wiedzieć w jakim czasie to się stanie. Jeżeli krótko (np. 1s) to struktura wzmacniacza nie zdąży się rozgrzać na tyle, żeby uległ on uszkodzeniu, jeżeli dłużej to się spali. I tu dochodzimy do mocy muzycznej. Dokładnie jest to moc, którą wzmacniacz MÓGŁBY oddawać w warunkach laboratoryjnych przy IDEALNYM chłodzeniu, IDEALNYM zasilaniu i jeszcze paru IDEAŁACH
Jak wiadomo na świecie rzeczy idealnych nie ma. Więc mamy moc RMS i muzyczną.
Podsumowując: czego nie ma w RMS-ie tego długo nie posłuchasz
-
- -
Witam
Moc PMPO to stosunek energii pobranej z kondensatora zasilacza wzmacniacza i czasu w którym to się odbyło. Więc czym większa pojemność C zasilacza tym większa moc PMPO, czym większa różnica napięć U1-U2 tym większa moc PMPO i czym krótszy czas Delta t tym większa moc, gdzie U1-U2 jest to różnica spadku napięć na kondensatorze na początku i końcu odcinka czasu delta t ( Należy też wspomnieć ze delta t zazwyczaj wynosi 1msek jako okres przebiegu 1kHz)
Przykład:
Jeśli kondensator o pojemności 4700uF miałby w ciągu 1msek rozładować się od napięcia 16V do 8V to pobierany prąd musiałby wynosić 37,6A. W rzeczywistym wzmacniaczu taki prąd nigdy nie popłynie.
Moc PMPO to stosunek energii pobranej z kondensatora zasilacza wzmacniacza i czasu w którym to się odbyło. Więc czym większa pojemność C zasilacza tym większa moc PMPO, czym większa różnica napięć U1-U2 tym większa moc PMPO i czym krótszy czas Delta t tym większa moc, gdzie U1-U2 jest to różnica spadku napięć na kondensatorze na początku i końcu odcinka czasu delta t ( Należy też wspomnieć ze delta t zazwyczaj wynosi 1msek jako okres przebiegu 1kHz)
Przykład:
Jeśli kondensator o pojemności 4700uF miałby w ciągu 1msek rozładować się od napięcia 16V do 8V to pobierany prąd musiałby wynosić 37,6A. W rzeczywistym wzmacniaczu taki prąd nigdy nie popłynie.
Moc muzyczna to juz moc z punktu widzenia fizyka. Moc muzyczna P to iloczyn natezenia dzwieku emitowanego przez zrodlo i pola powierzchni, na ktora to zrodlo oddzialuje (P=I*S). Dla zrodel punktowych (w obliczeniach najczesciej przyjmuje sie zrodlo, jako punktowe) pole powierzchni to sfera - pole powierzchni kuli o promieniu rownym odleglosci od zrodla dzwieku. Natezenie dzwieku mozna okreslic w W/m2 lub w dB, przy czym natezenie 10^-12 W/m2 odpowiada wartosci 0B, 10^-11 to 10dB, 10^-10 20dB itd... (nalezy pamietac, ze I zazwyczaj odnosci sie do czestotliwosci 1kHz).