Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRozładowanie kondensatorów we wzmacniaczu.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Witam.
Dostałem do naprawy wieżę. Naprawa polega na wymianie rezystora który został częściowo urwany przez osobę która w niej grzebała. W tym celu muszę wykręcić cała płytkę ze wzmacniaczem i zasilaczem. Wiem, że kondensatory elektrolityczne pomimo wyłączenia z sieci pozostają dalej naładowane. I tu pytanie: jak rozładować te kondensatory aby niczego nie uszkodzić i nie zostać porażony. Czy po prostu zwierając ich nóżki czy też przeciwnie jest to najwiekszy grzech i trzeba zastosować inne rozwiązanie. Dziekuję za pomoc.
zybi
Dostałem do naprawy wieżę. Naprawa polega na wymianie rezystora który został częściowo urwany przez osobę która w niej grzebała. W tym celu muszę wykręcić cała płytkę ze wzmacniaczem i zasilaczem. Wiem, że kondensatory elektrolityczne pomimo wyłączenia z sieci pozostają dalej naładowane. I tu pytanie: jak rozładować te kondensatory aby niczego nie uszkodzić i nie zostać porażony. Czy po prostu zwierając ich nóżki czy też przeciwnie jest to najwiekszy grzech i trzeba zastosować inne rozwiązanie. Dziekuję za pomoc.
zybi
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Wzór na rozładowanie kondensatora jest następujący:
U(t)=U0*e^(-t/(R*C);U0-napięcie początkowe;t-czas[s];R-wartość rezystora[om];C-pojemność kond.[F];t-czas[sec];
Przekształcając ten wzór,otrzymujemy:
t=R*C*ln(U0/U(t));R*C- stała czasowa;
Jeżeli np przyjmiemy U0/U(t)=100 ;C=1000uF;R=1k ->ln(100)=4.6;-> t=4.6sec.
Z tego wniosek że należy rozładowywać rezystancją możliwie małą,przy czym moc rezystora nie gra roli bo można przyjąć że prąd rozładowania ma charakter impulsowy.
U(t)=U0*e^(-t/(R*C);U0-napięcie początkowe;t-czas[s];R-wartość rezystora[om];C-pojemność kond.[F];t-czas[sec];
Przekształcając ten wzór,otrzymujemy:
t=R*C*ln(U0/U(t));R*C- stała czasowa;
Jeżeli np przyjmiemy U0/U(t)=100 ;C=1000uF;R=1k ->ln(100)=4.6;-> t=4.6sec.
Z tego wniosek że należy rozładowywać rezystancją możliwie małą,przy czym moc rezystora nie gra roli bo można przyjąć że prąd rozładowania ma charakter impulsowy.
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Oj widze Tasza że ty swoja jesteś;) Myślałem że ty głównie w cyfrówce siedzisz....
a co do lampiaków to ja zawsze wpinam rownolegle do kondka rezystor 180kohm i sie sam rozladowywuje;)
Mam do ciebie z resztą małe pytanie tak BTW;)
Ja dopiero zaczynam z cyfrówką i co bys poleciła za literaturę na początek (chcę sie przywiązać do atmelków;) )
pozdraiwam
Dawid
a co do lampiaków to ja zawsze wpinam rownolegle do kondka rezystor 180kohm i sie sam rozladowywuje;)
Mam do ciebie z resztą małe pytanie tak BTW;)
Ja dopiero zaczynam z cyfrówką i co bys poleciła za literaturę na początek (chcę sie przywiązać do atmelków;) )
pozdraiwam
Dawid
dsrecordss
w zasilaczu mam rezystory rozładowujące (470K), ale zanim one zbiorą
energię z pojemności to trwa dłuższą chwilę, a pojemności jest sumarycznie 500uF
i ta nieszczęsna żarówka świeci jakieś 2 sek, ile ja bym świeciła jakby co - tego wolę nie wiedzieć. Te R to są na okazję docelowego układu, ale na czas "przerabianek" - żaróweczka i nie ma zmiłuj...
co do książek....
poszperaj też na forach Wojtka i Radzia, to jest dość popularny temat - co na początek....
a same lampy?
hmm, jak mi się sztuczka uda to zobaczysz "krzemowo-szklany" wynalazek, ale to jeszcze potrwa...
miłego!
tasza
w zasilaczu mam rezystory rozładowujące (470K), ale zanim one zbiorą
energię z pojemności to trwa dłuższą chwilę, a pojemności jest sumarycznie 500uF
i ta nieszczęsna żarówka świeci jakieś 2 sek, ile ja bym świeciła jakby co - tego wolę nie wiedzieć. Te R to są na okazję docelowego układu, ale na czas "przerabianek" - żaróweczka i nie ma zmiłuj...
co do książek....
poszperaj też na forach Wojtka i Radzia, to jest dość popularny temat - co na początek....
a same lampy?
hmm, jak mi się sztuczka uda to zobaczysz "krzemowo-szklany" wynalazek, ale to jeszcze potrwa...
miłego!
tasza
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
eee tam...
ja hybryd nie lubie za bardzo a w lampiakach jedyny krzem to diody w zasilaczu;)
chociaż ostatnio zostalem zmuszony do budowy hybrydowego pieca do gitary (ecc83 po dwukroć w przedwzmacniaczu i w końcówce tda2030 w tandemie i kwartet bdx5x)
brzmi to jak lampa ale ja i tak wolę sześć pl504 w pp dające 200W mocy
Myslałem o elektronice plus z bascomem bo ponoć jest ok (chyba to samo co bascom college w EdW)
ja hybryd nie lubie za bardzo a w lampiakach jedyny krzem to diody w zasilaczu;)
chociaż ostatnio zostalem zmuszony do budowy hybrydowego pieca do gitary (ecc83 po dwukroć w przedwzmacniaczu i w końcówce tda2030 w tandemie i kwartet bdx5x)
Myslałem o elektronice plus z bascomem bo ponoć jest ok (chyba to samo co bascom college w EdW)
A co w hybrydach jest złego?.. bo nie zabardzo rozumiem...eee tam...
W Elektronice Plus jest Bscom College dla 8051, dla AVRków masz w EDW zakonczoną juz "Mikroprocesorową oslą łączkę" ale ma sie ukazać w formie książkowej, jest ksiażka "Programowanie mikrokontrolerów AVR w praktyce", zobacz też na mojej stronie lub radzia też troche informacji znajdziesz.Myslałem o elektronice plus z bascomem bo ponoć jest ok (chyba to samo co bascom college w EdW)
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Ja kupiłem sobie mikrokontrolery AVR w praktyce ale to troche nie dla mnie (początkujący jestem) a trudno jest się przesiąść z 8051 na avr'ki??
to o czym Wojtku mówisz to jest to ?? -> http://www.twojaksiazka.com.pl/x_C_I__P ... 10002.html
to o czym Wojtku mówisz to jest to ?? -> http://www.twojaksiazka.com.pl/x_C_I__P ... 10002.html