Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

programator pony pong

21777
-
-
programator pony pong

Postautor: 21777 » 30 mar 2005, o 07:29

witam
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown". Czy ktoś mógłby mi w rozwiązaniu tego problemu pomóc ?
pozdrowienia
Marek

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 30 mar 2005, o 08:09

Może to nie jest rozwiązanie o które ci chodzi, ale spróbuj do programowania użyć wersji demo Bascoma AVR - tylko w roli programatora i STK200 (ale to chyba już masz). Z moich doświadczeń wynika, że PonyProg działa ale dopiero gdy go sie dobrze "przyciśnie".

21777
-
-

Postautor: 21777 » 30 mar 2005, o 08:19

witam
niestety nie panuje nad Bascomem (po prostu go nie rozumiem) używam C++. Myślałem że ktos kupił ten sam zestaw z wydawnictwa BTC i miał te same problemy
pozdrowienia
Marek

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 30 mar 2005, o 08:23

Koledze a_antoniak chodziło o to, żebyś Bascoma wykorzystał tylko do obsługi programatora STK200, niezależnie od tego w jakim języku piszesz programy. Ja działam w podobny sposób. Programatorem STK200 steruje z Bascoma, a programy piszę przeważnie w C lub asemblerze.

21777
-
-

Postautor: 21777 » 30 mar 2005, o 08:36

witam ponownie
w takim bądź razie gdzie mogę znaleźć schemat elektryczny tego programatora i jaki rodzaj oprogramowania go obsługuje ?
pozdrowenia
Marek

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 30 mar 2005, o 08:43

Programator z BTC (ZL2PRG) jest odpowiednikiem STK200 więc nie musisz go szukać. Obsługuje go m.in. Bascom AVR http://www.mcselec.com/download_avr.htm OPrócz BAscoma ten programator jest obsługiowany przez wiele innych programów , na przykład ten : http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html

Jesli masz pakiet WinAVR z 14 lutego 2005 (najnowszy) to w katalogu BIN znajdują się dwa ciekawe pliki : avrdude.exe (uruchamiany z linii poleceń)oraz avrdude-gui.exe (nakładka graficzna na avrdude) również obsługujące ten programtor.

21777
-
-

Postautor: 21777 » 30 mar 2005, o 08:50

witam
wielki dzięki zaraz spróbuje nowego oprogramowania.
pozdrowienia

[size=9:][ [b:]Dodano[/b:]: [i:]30-03-2005, 12:35[/i:] ][/size:]
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie. Uruchomiłem AVR studio i niestety przy próbie załadowania programu do flasha mikrokontrolera wysakakuje mi komunikat "No supported board found. AVRprog v1,4" czyżby układ nie współpracował z programatorem lub zestawem startowym ?
Jak to obejść ?
pozdrowienia
Marek

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 30 mar 2005, o 13:49

witam
niestety nie panuje nad Bascomem (po prostu go nie rozumiem) używam C++. Myślałem że ktos kupił ten sam zestaw z wydawnictwa BTC i miał te same problemy
pozdrowienia
Marek
Myślę, że raczej używasz C a nie C++ :)

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 30 mar 2005, o 14:51

jeszcze jedno pytanie. Uruchomiłem AVR studio i niestety przy próbie załadowania programu do flasha mikrokontrolera wysakakuje mi komunikat "No supported board found. AVRprog v1,4" czyżby układ nie współpracował z programatorem lub zestawem startowym ?
Jak to obejść ?
pozdrowienia
Marek
No niestety AVR Studio nie współpracuje z STK200 :( Trzeba niestety przełączać się między AVR Studio a "programem programującym". Jeśli zamierzasz "intesywnie" pisać programy w AVR Studio, to polecam zbudować programator oparty o notę aplikacyjną AVR910, który wspólpracuje z AVR Studio i AVRprog. Taki programator to w zasadzie AT90S2313 i parę elementów zewnętrznych : http://www.icplan.de/seite20.htm

Kret
-
-
Kontaktowanie:

Re: programator pony pong

Postautor: Kret » 11 kwie 2005, o 22:01

witam
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown". Czy ktoś mógłby mi w rozwiązaniu tego problemu pomóc ?
pozdrowienia
Marek
Miałem podobny problem. Nie wiem, jak wygląda Twój programator - w szczególności kabel. Mój był bez ekranu - tzn ekran miał, ino nie podłączony do niczego. Jeśli przewód jest długi i nie ma ekranu, to może łapać zakłócenia i stąd problem. Skróć kabel lub obłóż go ekranem (zwartym do masy, oczywiście). U mnie pomogło. Schemat programatora a'la STK200 jest na stronie www.lancos.com/prog.html#hardware. Osobiście wolę jednak SiProg i to w najbardziej spartańskim wydaniu (3 zenery, tranzystor i 5 rezystorów).

Bywalec
-
-

Postautor: Bywalec » 12 kwie 2005, o 13:51

Cześć!

Ja od około dwóch lat korzystam z SiProga (http://www.lancos.com/siprogsch.html - bez stabilizatora i zasilania z RS-a didami) oraz PonyProga2000. Miałem podobne kłopoty i zawsze wiązały się one z pomyleniem wyprowadzeń przy podłączeniu programatora z mikrokontrolerem oraz - wstyd się przyznać, brakiem zasilania. Mam 1,5 metra kabla bez ekranu. Zasilanie z reguły podłączam z portu joysticka.

Pozdrawiam
Grzesiek Bywalec

JAM
-
-

Re: programator pony pong

Postautor: JAM » 19 kwie 2005, o 12:05

witam
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown".
Problem, z którym masz do czynienia jest najczęściej spowodowany niewłaściwą konfiguracją programu PonyProg. Sprawdź czy po kliknięciu na Setup i dalej na Interface setup masz zaznaczone następujące pola: I/O port setup, Parallel i LPT1. Jeśli tak to PonyProg powinien pracować poprawnie chyba, że błąd występuje w hardwarze, np. nie podłączyłeś zasilania do programatora i programowanego procka lub nie podłączyłeś kwarcu do programowanego procesora.
Programu PonyProg (różnych jego wersji do '51 i AVR) używam już od wielu lat i prawdę powiedziawszy nie miałem z nim większych problemów. Mam o nim bardzo dobre zdanie.
Pozdrawiam.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”