Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprogramator pony pong
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
witam
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown". Czy ktoś mógłby mi w rozwiązaniu tego problemu pomóc ?
pozdrowienia
Marek
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown". Czy ktoś mógłby mi w rozwiązaniu tego problemu pomóc ?
pozdrowienia
Marek
-
- -
- Kontaktowanie:
Programator z BTC (ZL2PRG) jest odpowiednikiem STK200 więc nie musisz go szukać. Obsługuje go m.in. Bascom AVR http://www.mcselec.com/download_avr.htm OPrócz BAscoma ten programator jest obsługiowany przez wiele innych programów , na przykład ten : http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
Jesli masz pakiet WinAVR z 14 lutego 2005 (najnowszy) to w katalogu BIN znajdują się dwa ciekawe pliki : avrdude.exe (uruchamiany z linii poleceń)oraz avrdude-gui.exe (nakładka graficzna na avrdude) również obsługujące ten programtor.
Jesli masz pakiet WinAVR z 14 lutego 2005 (najnowszy) to w katalogu BIN znajdują się dwa ciekawe pliki : avrdude.exe (uruchamiany z linii poleceń)oraz avrdude-gui.exe (nakładka graficzna na avrdude) również obsługujące ten programtor.
witam
wielki dzięki zaraz spróbuje nowego oprogramowania.
pozdrowienia
[size=9:][ [b:]Dodano[/b:]: [i:]30-03-2005, 12:35[/i:] ][/size:]
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie. Uruchomiłem AVR studio i niestety przy próbie załadowania programu do flasha mikrokontrolera wysakakuje mi komunikat "No supported board found. AVRprog v1,4" czyżby układ nie współpracował z programatorem lub zestawem startowym ?
Jak to obejść ?
pozdrowienia
Marek
wielki dzięki zaraz spróbuje nowego oprogramowania.
pozdrowienia
[size=9:][ [b:]Dodano[/b:]: [i:]30-03-2005, 12:35[/i:] ][/size:]
witam ponownie
jeszcze jedno pytanie. Uruchomiłem AVR studio i niestety przy próbie załadowania programu do flasha mikrokontrolera wysakakuje mi komunikat "No supported board found. AVRprog v1,4" czyżby układ nie współpracował z programatorem lub zestawem startowym ?
Jak to obejść ?
pozdrowienia
Marek
-
- -
- Kontaktowanie:
No niestety AVR Studio nie współpracuje z STK200 Trzeba niestety przełączać się między AVR Studio a "programem programującym". Jeśli zamierzasz "intesywnie" pisać programy w AVR Studio, to polecam zbudować programator oparty o notę aplikacyjną AVR910, który wspólpracuje z AVR Studio i AVRprog. Taki programator to w zasadzie AT90S2313 i parę elementów zewnętrznych : http://www.icplan.de/seite20.htmjeszcze jedno pytanie. Uruchomiłem AVR studio i niestety przy próbie załadowania programu do flasha mikrokontrolera wysakakuje mi komunikat "No supported board found. AVRprog v1,4" czyżby układ nie współpracował z programatorem lub zestawem startowym ?
Jak to obejść ?
pozdrowienia
Marek
Re: programator pony pong
Miałem podobny problem. Nie wiem, jak wygląda Twój programator - w szczególności kabel. Mój był bez ekranu - tzn ekran miał, ino nie podłączony do niczego. Jeśli przewód jest długi i nie ma ekranu, to może łapać zakłócenia i stąd problem. Skróć kabel lub obłóż go ekranem (zwartym do masy, oczywiście). U mnie pomogło. Schemat programatora a'la STK200 jest na stronie www.lancos.com/prog.html#hardware. Osobiście wolę jednak SiProg i to w najbardziej spartańskim wydaniu (3 zenery, tranzystor i 5 rezystorów).witam
pozdrowienia
Marek
Cześć!
Ja od około dwóch lat korzystam z SiProga (http://www.lancos.com/siprogsch.html - bez stabilizatora i zasilania z RS-a didami) oraz PonyProga2000. Miałem podobne kłopoty i zawsze wiązały się one z pomyleniem wyprowadzeń przy podłączeniu programatora z mikrokontrolerem oraz - wstyd się przyznać, brakiem zasilania. Mam 1,5 metra kabla bez ekranu. Zasilanie z reguły podłączam z portu joysticka.
Pozdrawiam
Grzesiek Bywalec
Ja od około dwóch lat korzystam z SiProga (http://www.lancos.com/siprogsch.html - bez stabilizatora i zasilania z RS-a didami) oraz PonyProga2000. Miałem podobne kłopoty i zawsze wiązały się one z pomyleniem wyprowadzeń przy podłączeniu programatora z mikrokontrolerem oraz - wstyd się przyznać, brakiem zasilania. Mam 1,5 metra kabla bez ekranu. Zasilanie z reguły podłączam z portu joysticka.
Pozdrawiam
Grzesiek Bywalec
Re: programator pony pong
Problem, z którym masz do czynienia jest najczęściej spowodowany niewłaściwą konfiguracją programu PonyProg. Sprawdź czy po kliknięciu na Setup i dalej na Interface setup masz zaznaczone następujące pola: I/O port setup, Parallel i LPT1. Jeśli tak to PonyProg powinien pracować poprawnie chyba, że błąd występuje w hardwarze, np. nie podłączyłeś zasilania do programatora i programowanego procka lub nie podłączyłeś kwarcu do programowanego procesora.witam
właśnie zacząłem eksperymentować z zestawem startowym i programatorem opisanym w książce "mikrokontrolery AVR" Doliński. Niestety po złożeniu tego w całość i uruchomieniu oprogramowania pony pong 2000 nie daje się zaprogramować mikrokontrolera. Sprawdziłem rodzaj wybranego mikrokontrolera, port przyłączenia programatora, połączenie z PC z programatorem (fukcja Probe) i wszystko jest ok, a ciągle przy próbie write to flash wyskakuje komunikat "device missing or unknown".
Programu PonyProg (różnych jego wersji do '51 i AVR) używam już od wielu lat i prawdę powiedziawszy nie miałem z nim większych problemów. Mam o nim bardzo dobre zdanie.
Pozdrawiam.