Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięukład mikroprocesorowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Chciałbym zaprojektować i wykonać układ mikroprocesorowy oparty na procesorze Pentium I. Czy ktoś może zna jakieś linki z informacjami jak za to sie zabrać? Nie chodzi mi tu o opis procesora, to wszystko juz mam - jakieś przykładowe projekty i czy to wogóle jest wykonalne.
Zapytaj Gawla on jest specjalita i ostatnio wykonal skaplikowany wysoko wydajny 7 (tak siedem) procesorowy uklad link 1 . Jest tez bardziej uduchowiona konstrukcja taszy link 2 Nie przejmowal bym sie przy pierwszym czytaniu bardzo skaplikowanym i zaawansowanym jezykiem w koncu to bardzo wyspecjalizowana technologia (cud ze najpierw napisane jest to po polsku a nie po angielsku) i wrazie problemow pytal na forum lub autorow tych wspanialych projektow ktore w krotce zdobeda swiatowa slawe i przyniosa spledor ich autorom
-
- -
- Kontaktowanie:
Dobre!Zapytaj Gawla on jest specjalita i ostatnio wykonal skaplikowany wysoko wydajny 7 (tak siedem) procesorowy uklad link 1 . ...
Re: układ mikroprocesorowy
wszystko jest wykonalne, tylko:(...) i czy to wogóle jest wykonalne.
czy potrzebujesz tego dla siebie, aby sie czegoś nauczyć, czy do konkretnych zastosowań,
bo jak to drugie to popatrz proszę co ma w ofercie Elmark
jak dla siebie i zaczynając od zera,
to będziesz musiał zadbać o wszystko - I/O, pamięć, etc...
napisać jakieś oprogramownie "systemowe", aby się jakoś z tym cudem komunikować
i zapewnić środowisko dla własnych aplikacji...
w Intelu znalazłam to, pewnie widziałeś...
http://www.intel.com/design/intarch/pen ... entium.htm
ale ok,
pokibicuje chętnie, jak coś wyszukam ciekawego, podeśle....
Tak te materialy juz mam.
Intela wybralem, poniewaz znam go od strony programowej. Nie wiem natomiast za duzo jak zaprojektowac taki uklad (wysokie czestotliwosci,linia dluga, itp.) kiedys konczylem technikum elektroniczne ale obecnie jestem programista i wiele zapomnialem. Jezeli jest to tak jak piszecie, duzy stopien komplikacji to moze warto przezucic sie na inny procesor?
Chodzilo mi takze o wieksza moc obliczeniowa - uklad ma wykonywac pewne zadania algorytmiczne... i byc przenosny,niewielkich rozmiarow (bo inaczej wykorzystalbym mojego PCta)
Na stronie Elamrku, ktora mi podalas, znalazlem dwa ciekawe układy EVA-X1610C i EVA-X1630C. Dzieki.
Intela wybralem, poniewaz znam go od strony programowej. Nie wiem natomiast za duzo jak zaprojektowac taki uklad (wysokie czestotliwosci,linia dluga, itp.) kiedys konczylem technikum elektroniczne ale obecnie jestem programista i wiele zapomnialem. Jezeli jest to tak jak piszecie, duzy stopien komplikacji to moze warto przezucic sie na inny procesor?
Chodzilo mi takze o wieksza moc obliczeniowa - uklad ma wykonywac pewne zadania algorytmiczne... i byc przenosny,niewielkich rozmiarow (bo inaczej wykorzystalbym mojego PCta)
Na stronie Elamrku, ktora mi podalas, znalazlem dwa ciekawe układy EVA-X1610C i EVA-X1630C. Dzieki.
jak to ma robić jakieś wyliczanki, to może zastanów się nad procesorem DSP...Chodzilo mi takze o wieksza moc obliczeniowa - uklad ma wykonywac pewne zadania algorytmiczne... i byc przenosny,niewielkich rozmiarow
możesz napisać więcej o zastosowaniu?, co konkretnie to ma liczyć?,
taki dajmy na to ADSP2181 (16-bit, fix-point ) ma układ aplikacyjny wręcz dziecinnie prosty, peryferia podłaczasz błyskiem, bez żadnych sztuczek,
a tnie jak skalpel... ( 33MIPS przy takcie 30ns - przed chwilą sprawdziłam w manualu...)
jak potrzebujesz więcej mocy to Shark (też AD), jeden z Kolegów z tym walczy,
popatrz tu: viewtopic.php?t=12066, a może coś co proponuje MarekK, na końcu topic-a? wygląda sympatycznie i niegroźnie...