Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

układ mikroprocesorowy

lightman
-
-
układ mikroprocesorowy

Postautor: lightman » 22 mar 2005, o 15:18

Chciałbym zaprojektować i wykonać układ mikroprocesorowy oparty na procesorze Pentium I. Czy ktoś może zna jakieś linki z informacjami jak za to sie zabrać? Nie chodzi mi tu o opis procesora, to wszystko juz mam - jakieś przykładowe projekty i czy to wogóle jest wykonalne.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 22 mar 2005, o 16:29

:) Zapytaj Gawla on jest specjalita i ostatnio wykonal skaplikowany wysoko wydajny 7 (tak siedem) procesorowy uklad :arrow: link 1 . Jest tez bardziej uduchowiona konstrukcja taszy :arrow: link 2 Nie przejmowal bym sie przy pierwszym czytaniu bardzo skaplikowanym i zaawansowanym jezykiem w koncu to bardzo wyspecjalizowana technologia (cud ze najpierw napisane jest to po polsku a nie po angielsku) i wrazie problemow pytal na forum lub autorow tych wspanialych projektow ktore w krotce zdobeda swiatowa slawe i przyniosa spledor ich autorom :wink:
:D

lightman
-
-

Postautor: lightman » 22 mar 2005, o 16:37

Dzięki. Już myślałem że będę zdany sam na siebie... :564:

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 22 mar 2005, o 16:45

:) Zapytaj Gawla on jest specjalita i ostatnio wykonal skaplikowany wysoko wydajny 7 (tak siedem) procesorowy uklad :arrow: link 1 . ...
Dobre! :) :572:

lightman
-
-

Postautor: lightman » 22 mar 2005, o 17:48

ale ja pytam powaznie. jak nie macie tematu to dajcie na luz. co za trywialne pomysly :evil:

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 22 mar 2005, o 19:39

:) Dosc skromnie okresliles co chcesz zrobic i jesli mam byc szczery to czarno to widze ale wszystko jest mozliwe tu masz opis nie procesora bo to masz ale noty co i jak sie projektuje intel powodzenia :wink:
:D

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 23 mar 2005, o 02:51

ale ja pytam powaznie....
A poważnie, to powiedz dlaczego chcesz użyć tego właśnie procesora? Tem procesor ma bardzo złożoną aplikację zarówno sprzętowo jak i programowo.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Re: układ mikroprocesorowy

Postautor: tasza » 23 mar 2005, o 10:10

(...) i czy to wogóle jest wykonalne.
wszystko jest wykonalne, tylko:
czy potrzebujesz tego dla siebie, aby sie czegoś nauczyć, czy do konkretnych zastosowań,
bo jak to drugie to popatrz proszę co ma w ofercie Elmark

jak dla siebie i zaczynając od zera,
to będziesz musiał zadbać o wszystko - I/O, pamięć, etc...
napisać jakieś oprogramownie "systemowe", aby się jakoś z tym cudem komunikować
i zapewnić środowisko dla własnych aplikacji...
w Intelu znalazłam to, pewnie widziałeś...
http://www.intel.com/design/intarch/pen ... entium.htm

ale ok,
pokibicuje chętnie, jak coś wyszukam ciekawego, podeśle....

lightman
-
-

Postautor: lightman » 23 mar 2005, o 12:21

Tak te materialy juz mam.

Intela wybralem, poniewaz znam go od strony programowej. Nie wiem natomiast za duzo jak zaprojektowac taki uklad (wysokie czestotliwosci,linia dluga, itp.) kiedys konczylem technikum elektroniczne ale obecnie jestem programista i wiele zapomnialem. Jezeli jest to tak jak piszecie, duzy stopien komplikacji to moze warto przezucic sie na inny procesor?

Chodzilo mi takze o wieksza moc obliczeniowa - uklad ma wykonywac pewne zadania algorytmiczne... i byc przenosny,niewielkich rozmiarow (bo inaczej wykorzystalbym mojego PCta) 8)

Na stronie Elamrku, ktora mi podalas, znalazlem dwa ciekawe układy EVA-X1610C i EVA-X1630C. Dzieki.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 23 mar 2005, o 12:42

Chodzilo mi takze o wieksza moc obliczeniowa - uklad ma wykonywac pewne zadania algorytmiczne... i byc przenosny,niewielkich rozmiarow
jak to ma robić jakieś wyliczanki, to może zastanów się nad procesorem DSP...
możesz napisać więcej o zastosowaniu?, co konkretnie to ma liczyć?,
taki dajmy na to ADSP2181 (16-bit, fix-point ) ma układ aplikacyjny wręcz dziecinnie prosty, peryferia podłaczasz błyskiem, bez żadnych sztuczek,
a tnie jak skalpel... ( 33MIPS przy takcie 30ns - przed chwilą sprawdziłam w manualu...)
jak potrzebujesz więcej mocy to Shark (też AD), jeden z Kolegów z tym walczy,
popatrz tu: viewtopic.php?t=12066, a może coś co proponuje MarekK, na końcu topic-a? wygląda sympatycznie i niegroźnie...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”