Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pytanie o zmiane czestopliwości

karol_ek
-
-
Pytanie o zmiane czestopliwości

Postautor: karol_ek » 22 mar 2005, o 10:23

Jak obniżyć lub podwyższyć czestopliwość w miare prosty sposób nadajnika radiowego oraz samochodu (( mikrosizers ( www.mikrosizers.pl )) ??
Proszę o szybką odpowiedz :)
Z góry dziękuje :) :)
Ostatnio zmieniony 23 mar 2005, o 20:14 przez karol_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 mar 2005, o 12:49

Ja naprawde nie chce sie czepiac, ale moglbys to bardziej po polsku napisac ?? Moze to przyspieszyc wlasciwa odpowiedz :569:

karol_ek
-
-

Postautor: karol_ek » 22 mar 2005, o 15:08

Postaram sie wytłumaczyć jak najprościej :
chciałbym zmienić częstopliwość pilota oraz samochodu żeby mogły się ścigać kilka na raz myślałm nad koderem w pilocie i dekoderem w autku ale może jest prostrze rozwiązanie.

twazny
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: twazny » 24 mar 2005, o 14:36

Za mało informacji o aparaturze zd.ster.Jeżeli nie jest to typ zabawkowy to standartowo wymienia się parę rezonatorów kwarc.1 w nad. i 1 w odb. w gen.superhet.Zwykle różnica częstotliwości tychże wynosi 455khz(f.p.cz.)Znależć parę niezbyt "odległą" od oryg. np. o 20-30khz,ew. dorwać znajomego modelarza, oni żyją z tym na co dzień,mają takie kwarce.Powodzenia

karol_ek
-
-

Postautor: karol_ek » 24 mar 2005, o 17:38

Jest jedna przeszkoda , płytka odbiornika jest hermetyczna < jest w osłonie z plastiku > i niestety nieda sie tak łatwo tego zrobić

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 26 mar 2005, o 22:52

Z tego co wiem, to te samochodziki maja różne czestotliwości, własnie poto aby sie mogły ścigać. Jeśli nie to idz na targ i tam zamiast płacić 200 czy 300pln za ten samochodzik zapąłcisz 80pln za podróbkę, a częstotliwośc bedziesz miał inną. Wiem to bo moi koledzy mieli te zabawki(koledzy po 16 lat i sie bawią takimi, pompa :D ). Jeśli jednak zalezy Ci na zmianie częstotliwości tego samochodzika, nom to nie pomogę Ci, rozkręcałem go i chodzi na jakimś układzie scalonym, nie ma chyba tam rezonatora żadnego, ale ta wielkość elementów, skutecznie utrudni Ci przeróbkę, myślę ze jesli nie jestes mistrzem lutownicy to ścigaj sie jednak sam ;)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”