serwomechanizm modelarski posiada w swojej obudowie silnik, potencjometr oraz układ zasilający silnik wobec zmieniającej się szerokości impulsu sterującego tak, żeby przesuw głównego wału był proporcjonalny do szerokości tego impulsu
Ja chciałbym tak przerobić ten układ, żeby sterował on raz do przodu raz do tyłu ze zmienną prędkością zwykły silnik prądu stałego
Kiedy zdemontowałem z tego silnika sprzężenie między potencjometrem a wałem można powiedzieć, że uzyskałem zamierzony efekt, jednak zasilany silnik jest bardzo mały a tranzystory sterujące ten silnik sygnałem PWM również nie są dużej mocy. Chciałbym tym sposobem sterować dużym silnikiem prądu stałego na 12 V
Czy wie ktoś jakie tranzystory trzeba zastosować w zamian lub w kolejności bo niestety oryginalne małe tranzystory nie mają oznaczenia? bardzo prosze o pomoc
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięw sprawie serwomechanizmu modelarskiego
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy