Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wzmacniacz na lm3886,pomóżcie mi

grzesiooo
-
-
wzmacniacz na lm3886,pomóżcie mi

Postautor: grzesiooo » 27 lut 2005, o 22:07

przeglądając forum audio natknąłem się na interesującą konstrukcję, postanowiłem złożyc wzmacniacz z kitu avt2180 ,wszystko mi się podoba ,jednak ta konstrukcja ma tylko regulator siły głosu,chciałbym złożyć cos co będzie miało nieco więcej możliwości odnośnie sterowania dźwiękiem. Może ma ktoś pomysł na jakiś przedwzmacniacz,najlepiej ze sterowaniem na pilota,prosze o pomoc bardziej doświadczonych elektroników

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 lut 2005, o 03:30

Jak chcesz to mam fajny schemat preampu tyle, że bez pilota...
i zobacz:
http://www.forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=11100

grzesiooo
-
-

wzmacniacz lm3886 c.d

Postautor: grzesiooo » 6 mar 2005, o 22:07

Dziękuję serdecznie za radę i link ,ale moja decyzja o budowie wzmacniacza została podjęta po przeczytaniu opisu tej konstrukcji,myślałem jednak o budowie wzmacniacza 5.1 przy wykorzystaniu 3 płytek z tym wzmacniaczem,kłopot polega jednak na tym że licho tu jest ze sterowaniem. Może pan moderator doradzi jak to rozegrać? Jakiś schemat sześciokanałowego przedwzmacniacza? Najlepiej sterowanego na pilota? Znalazłem coś podobnego w ofercie www.nowyelektronik.pl ,zestaw 135 , tylko po pierwsze jest to konstrukcja sterująca 4-ma kanałami, a po drugie to nie wiem czy to zatrybi z kitem AVT ,a po trzecie nie ma mowy o w tym zestawie o jakimś przełączniku do wybierania żródła sygnału.Proszę o pomoc i wysłanie mi materiałów do przemyśleń na maila : grzegosz@wp.pl . P.S. NAJLEPIEJ JAKIEŚ ZESTAWY GOTOWE,NIE MAM CIERPLIWOŚCI DO TWORZENIA PŁYTEK. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 mar 2005, o 13:01

Cześć, niestety sześciokanałowego przedwzmacniacza na pilota nie znalazłem w necie i sam jeszcze nie składałem takiego.
Preferuje zwykłe preampy na tranzystorach lub czasami na dobrym scalaku.
Co do kitu 135 to normalnie będzie on działal z LM3886T bo czemu by nie ?
Tyle że czterokanałowy :(

grzesiooo
-
-

Dzięki za pomoc !

Postautor: grzesiooo » 16 mar 2005, o 15:45

Bardzo fajna stronka , z tymi podstawami.Właśnie zrobiłem jedną płytkę 2180 ,fajnie gra, wysoka cena lm3886 troszke ogranicza mnie czasowo z moim pomysłem 5.1 wzmacniacza,ale na pewno pomysł zostanie zrealizowany. Bardzo mi sie podobało jak pilotowałeś Ptysia z tym jego wzmacniaczem, małe zamotanie z zasilaczem mogło narobić mu dużo kłopotów :o . W razie problemów poproszę cie o pomoc,widać że znasz się na rzeczy. Pozdrawiam!! Grzesiooo
Załączniki
Obraz 221.jpg
Obraz 222.jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 mar 2005, o 16:44

Witam, wysoka cena kostek LM3886T ?? po ile kupujesz?
Postaram Ci się zawsze pomóc, oczywiście w miarę moich mozliwości.
Pozdrawiam.
P.S. ale dałeś spory radiator :D nie musisz się martwić o przegrzanie wzmaka :)
Ile uF mają Twoje kondy w zasilaczu ?

grzesiooo
-
-

lm3886

Postautor: grzesiooo » 17 mar 2005, o 07:18

Kosteczki są po 23pln,taniej są kostki ,ale w mięsnym :D . Radiator pochodzi z odzysku ze wzmacniacza diora , obudowa (bez przedniego panela) też będzie od tej diory. Kondensatory (mają po 4700uF/63V) i transformator oraz mostek graetza (BF 40C) pochodzą z najgorzego sprzętu ,czasami grającego jaki miałem (AIWA NSX-V70)- twarde zderzenie z rzeczywistością,czyli moją pięścią pozbawiło ją głosu juz na zawsze. Elementy te traktuję jako etap przejściowy, nie inwestowałem w zasilanie bo nie byłem pewien czy ta konstrukcja zatrybi. Nadal marzy mi się sterowanie z pilota może nie ma 6 ale chociaż na 5 kanałów , subwoofer mógłby byc aktywny i mieć własną końcówkę mocy.Konstrukcję wielokanałową wymysliłem ponieważ zamierzam kupić sobie świetny odtwarzacz ,który zreszta każdemu polecam http://www.manta.com.pl/produkty.php?id=1146&lang=pl , odtwarzacz ten ma 6 wyjść typu chinch, jest niedrogi i odczyta praktycznie wszystko. Pozdrawiam i liczę na wsparcie pomysłami :568:
Załączniki
Obraz 222.jpg
Obraz 217.jpg

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”