Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Lampowy wzmacniacz gitarowy

zenonrohde
-
-
Lampowy wzmacniacz gitarowy

Postautor: zenonrohde » 5 mar 2005, o 09:06

Hej, witam wszystkich.

Ponieważ jestem muzykującym elektronikiem amatorem, postanowiłem zbudować swój pierwszy lampowy wzmacniacz. W ręce wpadł mi schemat z EP 3-4 /1996 pt: „Lampowy wzmacniacz gitarowy” autorstwa pana Tomasza Wróblewskiego. Będzie to mój pierwszy układ lampowy, dlatego mam kilka pytań, szczególnie do osób, które zbudowały w/w wzmacniacz:
- Czy dostępne są na rynku potrzebne lampy (EEC 83, EL 34) lub gdzie można je znaleźć (mam na myśli sprzęt krajowej, i nie tylko, produkcji)?
- Czy konieczne jest samodzielne przezwajanie transformatorów, czy też można dostać transformatory o takich parametrach (trans. sieciowy uzwojenia wtórne 330V i 6,3V ; tr. głośnikowy- brak parametrów)?
- Jakie „niespodzianki” czekają mnie i na co zwrócić szczególną uwagę przy budowie wzmacniacza?
- Czy umieszczając wzmacniacz w zamkniętej obudowie powinienem wymusić chłodzenie jakimś wentylatorem?
Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich.
Zen
P.S. Może ktoś ma lepszy, godny polecenia schemat wzmacniacza. :? :? :?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 mar 2005, o 15:52

Witam, lampy są dostepne w sumie wszędzie.
Np. www.fonar.com.pl
Co to traf sieciowych jak i głośnikowych to też można kupić np. na zamówienie w jakiejś firmie produkującej trafa.
www.toral.pl tam kupisz trafa sieciowe po dość niskiej cenie ale o przyzwoitych parametrach.
Głośnikowe trafko można kupić:(najlepiej wysłac e-maila do firmy i podać konkretne parametry traf.
www.indel.com.pl
www.telto.pl
Kondensatory i reszte rzeczy można kupić w każdym sklepie.
Najczęstszym problemem we wzmacniaczach lampowych jest chyba przydźwięk i żarzenie lamp.
Ciężko to tak opisać, ale wszystkie rady i porady znajdziesz też na www.fonar.com.pl
Polecam też forum "Lampowe" http://www.trioda.com/php/forum/index.php
Jak byś miał problemy to pisz tutaj na forum...mamy tutaj bardzo dobrego "lampowca" (Aleksander Zawada)który w miarę możlwiości napewno pomoże Ci rozwiązać problem.
P.S. Ja osobiście wzmacniacza nie składalem :(, ale to tylko ze wzgledu na problem finansowy.

limerro
-
-

Postautor: limerro » 3 maja 2005, o 17:18

Nie spodziewaj sie wiele po tym amatorskim schemacie - ciezko jest zrobic naprawde dobrze brzmiacy wzmacniacz lampowy do gitary. Konstrukcja ta bazuje na przedwzmacniaczu ala Marshall 1987 Plexi + dodany odwracacz fazy ala Vox AC30 - nic specjalnego, dobrego crunch na tym nawet nie mozna uzyskac, ze o brzmieniu silnie przesterowanym nie wspomne. Coz jeszcze moge powiedziec, o ile dobrze pamietam to napiecia ze schematu niezbyt byly podobne do moich ;-) Zestrojenie tego zajelo mi troche czasu, po wysluchaniu rezultatu powrocilem do oryginalnej wersji Marshalla Plexi :-) Polecam jakies nowsze schematy tak naprawde ala Mesa Boogie Dual Recitfier - daja one bardzo satysfakcjonujace nowoczesne brzmienie. Na poczatku zacznij od budowy samego preampu, poniewaz koncowka mocy musi posiadac kosztowne trafo sieciowe.
Problemy to przede wszystkim odpowiednie prowadzenie przewodow i laczenie z masa - leading dress - przydzwiek to najwiekszy problem.
W moim przypadku najlepszym sposobem okazala sie symetryzacja napiecia zarzenia przy pomocy dwoch rezystorow 47 Ohm i jak reka odjal. Poza tym trzeba uwazac na wysokie napiecie - sieklo mnie pare razy i to niezle :-)
Samo wykonanie transformatorow w warunkach domowych i reczne nawijanie trafa wyjsciowego tez nie jest sprawa prosta.
Jesli szukasz wiecej informacji na temat lampiakow looknij tu - kompendium wiedzy z tego zakresu:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 4 maja 2005, o 11:02

Hej :)
A masz może jakieś sprawdzone nowe schematy przedwzmacniaczy lampowych?

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”