Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy takie glosniki beda sie zaklucac?

pawelr85
-
-
Kontaktowanie:
Czy takie glosniki beda sie zaklucac?

Postautor: pawelr85 » 28 lut 2005, o 17:44

Mam pytanko. Czy mozna w jedyn pudle rezonansowym otwartym (bass-reflex) stosowac bez oddzielania zadnymi przegrodami dwa głosniki. Glosniki chcial bym polaczyc ze soba rownolegle do jednego kanalu. Byly by one takie sam (ten sam model i moc). I chodzi mi oto czy jak bym tak zalozy dwa glosniki czy nie wplywaly by na siebie ujemnie ( czy by sie zaklucaly) czy w recz przeciwnie dzialaly by jak jeden duzy glosnik???????

p.s. Mowie o glosnikach niskotonowy ktore dzialaly by wpasmie do 800Hz

loki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: loki » 1 mar 2005, o 20:17

nie znam sie zabardzo ale skad wiesz ze jak podlaczysz glosniki rownolegle to beda takie same :) ?? a moze szeregowo albo innaczej. a glosniki mozesz dawac bez przegrody o ile dobrze wyliczyls litrarz skrzyni na dwa glosniki kumplowi raz glosnik wypchalo :)
a czy dzialaly by jak jeden duzy glosnik to sie zastanow odpowiedz jest prosta NIE

pawelr85
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: pawelr85 » 3 mar 2005, o 18:27

To nie jest tak ze jak je podlacze rownolegle to beda takie same tylko one sa juz kupione takie same i podlaczenie rownolegle nie wplywa na to czy one beda takie same czy nie . zmieni sie tylko rezystancja tzn zmalej np. jezeli beda to glosniki 4ohmowe to razem beda miec 2ohm. A mnie chodzi oto cczy jezeli to sa dwa takie same glosniki na jednym kanale w jednym podle to czy nie beda zle wplywac na siebie. To z tym litrazem podla to masz racje trzeba dobrze policzyc ale mimo wszytsko czy niebeda sie zaklucac???? Oczywisice byly bo one na jednym kanale, wiec z jednej strony wydaje mi sie ze nie powinny sie zaklucac ale z drogiej strony nie znam sie az tak dobrze na budowie glosnikow i dlatego moze cos ominolem i beda sie zaklucac wiec pytam o zaklucanie sie glosnikow spowodowane drganiami powietrza a nie przeplywam pradu!! TO WIEC JAK TO BEDZIE BO NADAL NIE JESTEM PEWNY???????????

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 3 mar 2005, o 20:13

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”