Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGenerator w ATMega8 i ATMega16
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Napotkałem poważny problem, ponieważ w moich urządzeniach dzieje się coś nie tak z częstoptliwością zegara. Wstawiłem rezonator 11,059200MHz i tyle podałem w kodzie źródłowym. Wtedy układ strasznie był zamulony, działał ponad 10 x wolniej niż powinien, spróbowałem przetaktować zegar. Układ prawidłowo pracował przy $crystal = 996000 czyli ok 1MHz. Po pewnym czasie zauważyłem, że w "Lock And Fuse Bits" Fusebit A987 ma ustawione "0001:Internal RC oscillator 1 MHz", zmieniłem to na "0000:External clock", kliknąłem "Write FS" i w tym momencie straciłem komunikację z mikrokontrolerem, a jak przechodzę do "Lock And Fuse Bits" to wyskakuje komunikat "READLB entry not found". Używam programatora ISP, innego nie mam. mam już tak zablokowane - chyba zablokowane - 2xATMega8 i 2 x ATMega16. Proszę pomóżcie. Co mam zrobić??
Miałem dokładnie to samo - zamiast "external oscilator" (czyli zewnętyrzny kwarc, fusy 1111) ustawiłem "externel clock" (czyli zewnętrzny generator, fusy 0000). Wystarczy zataktować procka zewnętrzym sygnałem zegarowaym,podanym na XTAL1 i zapisać poprawną wartość bitów fuse. Ja zataktowałem procek z wyjścia XTAL2 "chodzącego" AT89C2051.
Moja sygnaturka to bardzo popularny ostatnimi czasy na niektórych forach dysuksyjnych (np. www.elektrotech.info ) mod wyświetlający nazwę użytkownika przeglądajęcego post. Nie jest kierowany konkretnie w Twoją stronę, tylko do każdego usera z osobna. To takie zbiorowo-indywidualne pozdrowienie.Czy Twoja sygnaturka to pozdrowienia dla mnie czy też po prostu na tym forum jest ktoś jeszcze oprócz mnie używający takiego samego pseudominu?
-
- -
- Kontaktowanie:
Wielkie dzięki. Naprawdę działa. Jestem Ci bardzo wdzięczny. Gorąco pozdrawiam.Miałem dokładnie to samo - zamiast "external oscilator" (czyli zewnętyrzny kwarc, fusy 1111) ustawiłem "externel clock" (czyli zewnętrzny generator, fusy 0000). Wystarczy zataktować procka zewnętrzym sygnałem zegarowaym,podanym na XTAL1 i zapisać poprawną wartość bitów fuse. Ja zataktowałem procek z wyjścia XTAL2 "chodzącego" AT89C2051.
Ja mialem ten sam problem. Zablokowałem atmega16 poniewaz zalaczylem zewnetrzny generator. Na rozwiazanie wpadlem przez w czynie desperacji. Do plytki prototypowej(AVT-992) wlozylem dwa mikrokontrolery tzn atmega16 i at90s2313. W baskomie przestawilem oscylator i wszystko bylo ok. Probowalem tak dwa razy.