Mam pytanko. Czy mozna w jedyn pudle rezonansowym otwartym (bass-reflex) stosowac bez oddzielania zadnymi przegrodami dwa głosniki. Glosniki chcial bym polaczyc ze soba rownolegle do jednego kanalu. Byly by one takie sam (ten sam model i moc). I chodzi mi oto czy jak bym tak zalozy dwa glosniki czy nie wplywaly by na siebie ujemnie ( czy by sie zaklucaly) czy w recz przeciwnie dzialaly by jak jeden duzy glosnik???????
p.s. Mowie o glosnikach niskotonowy ktore dzialaly by wpasmie do 800Hz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy takie glosniki beda sie zaklucac?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
nie znam sie zabardzo ale skad wiesz ze jak podlaczysz glosniki rownolegle to beda takie same ?? a moze szeregowo albo innaczej. a glosniki mozesz dawac bez przegrody o ile dobrze wyliczyls litrarz skrzyni na dwa glosniki kumplowi raz glosnik wypchalo
a czy dzialaly by jak jeden duzy glosnik to sie zastanow odpowiedz jest prosta NIE
a czy dzialaly by jak jeden duzy glosnik to sie zastanow odpowiedz jest prosta NIE
To nie jest tak ze jak je podlacze rownolegle to beda takie same tylko one sa juz kupione takie same i podlaczenie rownolegle nie wplywa na to czy one beda takie same czy nie . zmieni sie tylko rezystancja tzn zmalej np. jezeli beda to glosniki 4ohmowe to razem beda miec 2ohm. A mnie chodzi oto cczy jezeli to sa dwa takie same glosniki na jednym kanale w jednym podle to czy nie beda zle wplywac na siebie. To z tym litrazem podla to masz racje trzeba dobrze policzyc ale mimo wszytsko czy niebeda sie zaklucac???? Oczywisice byly bo one na jednym kanale, wiec z jednej strony wydaje mi sie ze nie powinny sie zaklucac ale z drogiej strony nie znam sie az tak dobrze na budowie glosnikow i dlatego moze cos ominolem i beda sie zaklucac wiec pytam o zaklucanie sie glosnikow spowodowane drganiami powietrza a nie przeplywam pradu!! TO WIEC JAK TO BEDZIE BO NADAL NIE JESTEM PEWNY???????????
Poszukaj tam Duzo o glosnikach i kolumnach