Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Usuwanie plików z rejestru i ogóle z kompa. Pytania i odp.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Usuwanie plików z rejestru i ogóle z kompa. Pytania i odp.

Postautor: end » 22 lut 2005, o 16:33

Witam, a więc mam taki problem.
Mam antywirusa MKS 2004 w którym ważność klucza skończy się za jakieś 8 dni.
Więc odinstalowałem MKS2004 usunąłem wszystkie pliki wpisując w "wyszukaj" słowo kluczowe MKS.
Folder z program files też wywaliem.
W kluczach rejestru (regedit.) powywalałem wszystko co miało w sobię nazwe MKS.
Po czym zainstalowałem MKS2005 a tu widzę info. że za 8 dni skończy się ważność i żeby skontaktowac się z dostawcą MKS VIR.
Nie chodzi mi o to żeby nielegalnie korzystać z MKS-a tylko jak usuwac takie coś.
Bo nie chce MKS 2004 tylko MKS 2005 a do niego mam klucz.
I przez tego 2004 nie moge wpisać bo dzieje się tak jak napisałem wyżej.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 22 lut 2005, o 16:50

Niestety to nie takie proste. Producent tego programu nie byłby aż tak lekkomyślny, zeby nadawać strategicznym wpisom do rejestro łatwo kojarzące się nazwy (wydaje mi sie, że korzysta z GUID, czyli losowo generowanych unikalnych 64 bitowych liczb). Ja próbowałem wiele podobnych wpisów pousuwać i niestety nie udało mi się to. Najprostszym wyjściem (ale też najbardziej niszczącym) jest po prostu format C i reinstalacja systemu. Albo odtworzenie rejestru z kopii sprzed zainstalowania poprzedniego MKSa, ale wtedy wszystko co było instalowene później pójdzie "na piwo" (chociaż nie jest pwoiedzane, ze te dane sa przechowywane akurat w rejestrze).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 22 lut 2005, o 17:00

Czyli, nie ma prostego rozwiązania... :no:
Format c: pozostaje... ale beton...
To samo chyba mają ludzie którzy zainstalowali MKS-a a MKS zablokował klucz.
Też format c:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 22 lut 2005, o 20:04

Albo odtworzenie rejestru z kopii sprzed zainstalowania poprzedniego MKSa, ale wtedy wszystko co było instalowene później pójdzie "na piwo" (chociaż nie jest pwoiedzane, ze te dane sa przechowywane akurat w rejestrze).

Poniewaz wartosci sa przechowywane nie tylko (nie zawsze) w rejestrze, ale rowniez w plikach *.ini :D Teraz pozostaje Ci przeszukanie wszystkich (albo wiekszosci) *.ini w systemie ;)

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 22 lut 2005, o 21:13

No to szukaj pośród kilkunastu tysięcy plików! Zwłaszcza, że tez niekoniecznie musi byc w pliku .ini. Moze to być w sumie dowolny plik, jak również chociażby pamięć CMOS RAM! Sposobów na zabezpieczenie programów jest całe mnóstwo i poszukiwanie "na ślepo" jest z góry skazane na niepowodzenie. Jedyna metoda dostępna dla każdego to format dysku.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2005, o 21:42 przez radzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 22 lut 2005, o 21:38

:) Jesli masz orginalne oprogramowanie to na pewno jest mozliwosc zrobienia upgrade. Proponuje wyslac emaila do tworcy MKS i on na pewno Ci doradzi jak w grac ver MKS'05 :wink:
:D

BTW Ja nie uzywam zadnego programu antyvirusowego ale zawsze mam najnowsze update do win, cookies level mam high (internet explorer) i nigdy nie otwieram listow (outlook express) z zalacznikiem od nie znajomych. I moze mam virusy na komp ale jak na razie nic zlego nie robia :P

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 23 lut 2005, o 15:19

Zwłaszcza, że tez niekoniecznie musi byc w pliku .ini. Moze to być w sumie dowolny plik, jak również chociażby pamięć CMOS RAM!
No tak... o ile programista chcial cos ukryc to moze to byc dowolny plik (chociazby dopisek do exe danego programu). Niemniej KLUCZE (nie w sensie seriali do programow, tylko zmiennych programowych), przechowuje sie w windzie albo w rejestrze, albo w plikach *.ini, jesli ktos robi inaczej o robi to na wlasnej aplikacji i to jego sprawa (oraz ew tych ktorzy taka aplikacje instaluja). Jest to jednak przekroczenie przyjetych standardow, mozliwe lecz niepolecane.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 lut 2005, o 19:14

Dobra, jednak szukanie plików MKS-a w systemie jest bez sensu.
Zrobiłem formata c: i już jest o.k.
Jednak zainstalowałem tym razem czeskiego antywira AVG Free
Nie wiem czy jest on dobry ale jest. :)
Mam nastepny problem...
Po włożeniu płyty do CD-ROM z jakąś grą itp. normalnie pojawia się opis tej płyty lub ikonka co jest aktualnie w CD-ROM-ie.
Problem jest taki, że jak wyjmę już płyte (nie za każdym razem) i wsadze jakąś inną to dalej jest opis, ikonka z tamtej wcześniejszej.
Da się coś z tym zrobić ?

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”