Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKit 2615 - akustyczny wykrywacz kłamstw
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Mam problem z uruchomieniem ,,Akustycznego wykrywacza kłamstw”. Kupiłem gotową płytkę drukowaną w sklepie elektroniki praktycznej i wlutowałem do niej wszystkie potrzebne części. Zamiast układów NE614A zastosowałem SA614A które mają te same funkcje i taki sam rozkład wyprowadzeń. Okazało się że projekt nie działa, na wyjściu układu nie było żadnego napięcia. Po dokładnym sprawdzeniu układu okazało się że płytka zawiera błędy. Niema w niej miejsca na rezystor R14, układ U2 niema zasilania a wyjście na woltomierz to nie jak napisano w projekcie punkty C i 0 lecz D i 0. Po usunięciu usterek urządzenie nadal nie działa. Płytka jest już w 100% zgodna ze schematem, wszystkie elementy są wlutowane poprawnie. W punktach D i 0 pojawiło się napięcie lecz jest ono stałe, wynosi ok. 2V i nie zawiera żadnych modulacji. Może ktoś już uruchamiał ten projekt (kit 2615) i miał podobne problemy. Proszę o kontakt