Cewka zamontowana na wale wytwarzane ok. 13V.(przemiennego)
by uzyskać stałe napięcie podłączyłem mostek gretza (10A 400V) (wstawiłem mostek zamiast prostownika selenowego) mostek gretza prostuje napięcie z ok. 13V na 6,2V.
Ja chciałbym za mostkiem gretza uzyskać napięcie około 7,8 do 8,4 V. Poszukuje jakiś wzorów, obliczeń czy charakterystyk które pozwoliłby mi tak dobrać odpowiedni mostek czy diodę by uzyskać właśnie takie napięcie. Może ktoś wie jak to zrobić lub jak dobrać?
Z góry dziękuję za pomoc.
marcikw
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki mostek lub dioda?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A propo tego przemnożenia 13V~*1,41 = 18,33V co to jest za współczynnik 1,41? Ja mam takie napięcie zmierzone przed podaniem na mostek a na wyjściu mam 6,2V przy podłączonym akumulatorze i właczonym motocyklu. Bo to 6,2V ma mi dochodzic do akumulatora i powinienem miec napiecie ładowania koło 8V bym nie musiał go co 50km doładowywać. Chetnie chciałbym mieć takie obliczone napięcie bo wtedy nie problem byłby ze zjechaniem w nim na dół.
A z tego co się orientuję to kondensator musi się z czegoś naładować a jeśli ja na wyjściu z mostka mam 6,2 V to kondensator chyba mi nie podniesie napięcia o 2 V ? O jakąś wartość pewnie tak ale chyba nie o 2 V. A stabilizator potrzebuke troche wiecej zapasu napiecia by mi go obnizyć do np.8V ale on mi nie zwiększy z 6 na 8 V. Tak mi sie wydaje, Chyba ze się mylę?
A z tego co się orientuję to kondensator musi się z czegoś naładować a jeśli ja na wyjściu z mostka mam 6,2 V to kondensator chyba mi nie podniesie napięcia o 2 V ? O jakąś wartość pewnie tak ale chyba nie o 2 V. A stabilizator potrzebuke troche wiecej zapasu napiecia by mi go obnizyć do np.8V ale on mi nie zwiększy z 6 na 8 V. Tak mi sie wydaje, Chyba ze się mylę?
Re: Jaki mostek lub dioda?
Jakieś dziwne wyszły Ci te pomiary. Napięcie 13V przemiennego po wyprostowaniu mostkiem gretza bez kondensatora na wyjściu powinno dać 11,7V prądu stałego ( ze wzoru Udc=0,9*Uac ), chyba że źle podłączyłeś mostek. Sugestie pozostałych użytkowników są prawidłowe.Cewka zamontowana na wale wytwarzane ok. 13V.(przemiennego)
by uzyskać stałe napięcie podłączyłem mostek gretza (10A 400V) (wstawiłem mostek zamiast prostownika selenowego) mostek gretza prostuje napięcie z ok. 13V na 6,2V.
marcikw
No to wreszcie wiemy o co chodzi .
Z tego co napisałeś, to uwzględniając posty powyżej, można by wnioskować, że po prostu Twój akumulator nadaje się do wymiany .
Z tego co napisałeś, to uwzględniając posty powyżej, można by wnioskować, że po prostu Twój akumulator nadaje się do wymiany .
No nie jestem pewien, czy te diody by wytrzymały...no chyba , że akumulator ma niewielką pojemność i bylby doładowywny niewielkim prądem.Tak jak pisałem np. 1N4007
Masz racje z tymi diodami, poprostu mostek 10A i gra muzykaNo to wreszcie wiemy o co chodzi .
No nie jestem pewien, czy te diody by wytrzymały...no chyba , że akumulator ma niewielką pojemność i bylby doładowywny niewielkim prądem.Tak jak pisałem np. 1N4007
Zobaczymy co napisze kolega marcikw