Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięArchiwum EP od 1993
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Krótka informacja:
Dział archiwa elektronika dotyczy materiałów opublikowanych 20-25 lat temu, większość jest autorów nieżyjących. Nikt nie powinien stwarzać problemów, dla elektroniki 20-25 lat to wielka przepaść a wszystko jest udostępnione za darmo. Dla nas w tej chwili zamieszczenie 500MB danych i udostępnienie za darmo nie stanowi żadnego problemu. Poddalem propozycję tutaj:
viewtopic.php?p=36979#36979
jednak zdecydowano, że zrobią to u siebie na stronie EP. Nie ma co się dziwić, taka jest ich wola, tylko żeby to zostało natychmiast zrobione. Dla naszego zespołu jak wszystkie pliki są opracowane to góra 2 dni roboty. Jednak raczej zgody od EP nie uzyskamy na darmowe zamieszczenie na elektroda.pl, więc proszę się skontaktować z nimi, może coś przyśpieszą działań. Będę informował na bieżąco.
Kamil Gulczuk
Witam,Witaj.
Swojego czasu stworzyłeś temat na elektrodzie "Archiwa elektronika". I ja w związku z tym. Mam archiwum Elektroniki Praktycznej od 1994 do 2001. Wiem, że redakcja umieściła kiedyś na ftp cześć wydań tej gazety. Całość tego co mam to ok. 430MB. Oprócz tego mam niektóre skany ze Świata Radio z lat 95-98. Całość ok. 70MB. Mógłbym to wysłać na serwer o ile to nie będzie w jakiś sposób niezgodne z prawem. Chcę to udostępnić za free oczywiście lub dla idei jak kto woli. Wszytskie numery to skany w dobrej rozdzielczości jako pdf(EP) lub tif(ŚR). Każdy numer jest rozbity na poszczególne artykuły. Z tego co pamiętam nie wszędzie mogą być nazwiska autorów.
Pozdrawiam
Dział archiwa elektronika dotyczy materiałów opublikowanych 20-25 lat temu, większość jest autorów nieżyjących. Nikt nie powinien stwarzać problemów, dla elektroniki 20-25 lat to wielka przepaść a wszystko jest udostępnione za darmo. Dla nas w tej chwili zamieszczenie 500MB danych i udostępnienie za darmo nie stanowi żadnego problemu. Poddalem propozycję tutaj:
viewtopic.php?p=36979#36979
jednak zdecydowano, że zrobią to u siebie na stronie EP. Nie ma co się dziwić, taka jest ich wola, tylko żeby to zostało natychmiast zrobione. Dla naszego zespołu jak wszystkie pliki są opracowane to góra 2 dni roboty. Jednak raczej zgody od EP nie uzyskamy na darmowe zamieszczenie na elektroda.pl, więc proszę się skontaktować z nimi, może coś przyśpieszą działań. Będę informował na bieżąco.
Kamil Gulczuk
Z archiwum EP:No to mam pytanie - skad je mozna pobrac? - jezeli wogole je mozna pobrac ))Wlasnie sa juz roczniki 1993-1995 a w ciagu tygodnia powinien sie pojawic 1995
Rocznik 1993
Rocznik 1994
Rocznik 1995
Do pobrania po zalogowaniu sie na konto prenumeratora albo po wyslaniu smsa
A może zrobić całe archiwum wszystkich miesięczników{ep,edw,śr,...}.Chętni wysylali by skany a Admin umieszczal by je na serverze kiedyzna że jest dobra pora.Ciekawe co na to Admin ???
Przepraszam za ortografię !!!
p.s Powinien mieć dostęp do tych danych wszyscy którzy są prenumeratorami choć jednego miesięcznika a nie tylko prenumeratorzy ep !!!
Przepraszam za ortografię !!!
p.s Powinien mieć dostęp do tych danych wszyscy którzy są prenumeratorami choć jednego miesięcznika a nie tylko prenumeratorzy ep !!!
Absolutnie sie z tym zgadzam Dodam tez ze żony starsze niż np 35lat powinny byc dostepne bez zadnych uwarunkowań (to tez juz historia) , samochody ...powiedzmy 10 lat i wiecej, a rower 2 miesiace i wszyscy jezdza - to tak na zachete dla wszystkich ktorzy chcąMoim zdaniem to roczniki powyżej 5-ciu lat powinny być dostępne bez żadnych uwarunkowań, po pierwsze, dlatego , że to już historia, a dwa, na zachętę dla nowych prenumeratorów .
Mysle, ze jak te postulaty zostana spełnione to i AVT zmięknie.
Z powazaniem
T.
Ciekawe co by powiedzial o tym Twoj Tata na kolejke do Twojej Mamy[Absolutnie sie z tym zgadzam Dodam tez ze żony starsze niż np 35lat powinny byc dostepne bez zadnych uwarunkowań (to [fade]tez juz historia)[/fade]
Ps. Mam nadzieje ze taka opinia nie zniecheci naszej super gwiazdy taszy (ulebienicy gawla ) do zagladania na forum
No własnie - tak sie jakos sklada, ze co moje to sie rożnie starzeje i moze sie zdarzyc że zona powyzej 120lat moze byc odstapiona bez zadnych warunków.Ale się Tomek rozmarzył .Chcialbym tylko zauważyć, że żona to nie elektronika, a więc i szybkość starzenia jest różna .Dodam tez ze żony starsze niż np 35lat powinny byc dostepne bez zadnych uwarunkowań
Wracajac do watku rozdawania za darmo archiwum, to ja sie nie spotkalem z takimi praktykami , tak jak sie nie spotkalem z zasadą rozdawania starszych żon czy samochodów - małe wyjatki nie czynią reguły
I tak i nie. Nawet w Chipie pisza niestarzejace sie artykuly. Tak samo jest z pismami elektronicznymi. Duzo artykulow sie starzeje i sie nadaje tylko do podziwiania co to "starozytni" nie wymyslali Wiec porownywanie, ze gazety komputerowe sie starzeja, a elektroniczne nie wcale mnie nie przekonuje.
Daniel93: Admin zaglada tu raz na 1 wiek
Daniel93: Admin zaglada tu raz na 1 wiek