Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wasze opinie na temat preampu gitarowego(w załączniku)

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Wasze opinie na temat preampu gitarowego(w załączniku)

Postautor: Sova » 18 sty 2005, o 10:52

Co myślicie o tym preampie. Zrobiełm go na orginalniej płytce, nie działał, zrobiłem własna dokładnie studiując kazdy szczegół nie działa jeden kanał(ten z 6 pokrętłami). Ten kanał który działa ma przester, nie wiem czy tak ma być, ale domyslam sie ze moze jest to celowe, bo nieraz w piecach można spotkać dwa kanały clean i overdrive. Prosze powiedzcie mi co o tym sądzicie, bo nie wiem czy dobrze zaiwestowałem pieniądze. Na koniec powiem ze ten preamp jest sprzedawany w sklepie internetowym, tak ze nie wiem czy ktoś by sprzedawał jakis słaby preamp który buczy i trzeszczy. W schemacie są trzy rezystory 3k, zastąpiłem je 3,3k, powiedzcie czy mogło to spowodować jakieś problemy? Aha wzmacniacze operacyjne to dwa TL081 i trzy TL071. Dwa pozostałe to układy 8 nóżkowe podpisane tak:

TYA34083P
KKFT
9306
(układ Motoroli)

Bardzo proszę o waszą pomoc!

[Komuś obiecałem ten shemat kawałek czasu temu, ale nie mogłem znaleść tamtego posta. Pytanie w nim było czy preampy mikrofonowe moga być preampami gitarowymi. Bardzo przepraszam, że tak długo nie odpisywałem - to jest ten schemat który miałem zamieścić]

[ Dodano: 18-01-2005, 12:19 ]
Zrobiłem drugi kanał. Wydaje mi sie, że te dwa układy które włożyłem zamiast TL0x1 raczej nie maja takich samych wyprowadzeń. Wyjąłem je i odrazu preamp zaczął działać. Niestety musze stwierdzic ze chyba nie o takie brzmienie mi chodzi. Buczy trzeszczy(czeszczy - nie weim jak sie to pisze) wcale nie jest miły dźwięk, może to jest wina ze dałem TL081 zamiast TL071? ale taki szum one aż dają? Fakt faktem ten szum zostaje wzmocniony przez TDA7294(do 40 W), ale i tak chce go wykluczyć. Poradzicie coś?

[ Dodano: 18-01-2005, 18:34 ]
Widzę ze ostatnio niechętnie ktokolwiek sie udziela w moich postach - trudno jeśli nie chcecie :(. Chciałem wam powiedzieć drodzy forumowicze, że preamo działa tak jak powinien. Ten schemat jest bardzo dobry. Są dwa kanały:
1. : gain, bass, treble, volume
2. : drive(overdrive/distorsion), bass, mid, treble, volume
1 i 2: Master Volume

Przester wprowadza dużo szumu, więc jeśli ktoś by miał czas i chcaiłby mi pomóc to niech narysuje an tym schemacie jak zrobić aby nie było szumu

Pozdrawiam i polecam ten preamp
Załączniki
pre.jpg

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 29 sty 2005, o 13:46

musze ci powiedziec ze niebardzo wiem dlaczego on szumi
ja wymienilbym te tl071 na ne5534-obudowa ta sama i rozklad wyprowadzen ten sam a jakość lepsza i tak wogóle to prościej byloby zastosować jakiś podwojny opamp np tl072 albo jeszcze lepiej tl074 czyli poczworny opamp-ograniczylo by to ilość elementow ale skoro masz juz plytke to sopko mozesz zastosowac ne5534 to powinno ograniczyc szumy
to na tyle
pozdrawiam i życze powodzenia
dsrecordss
P.S. Wrzucisz tu wzor plytki??
moj mail to d.s.records@wp.pl

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 sty 2005, o 14:00

A ja proponuje wzbogacić uF w zasilaczu co znacznie zmiejszy szumy i przydźwięki.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 29 sty 2005, o 14:21

Nom bardzo dziękuje za radę. Myślałem ze te TL071 są naprawdę niskoszumne, ale widzac są lepsze, ale droższe :(

Myśle, że najpierw sprubuje lepszy kabel podłaczać, bo to on najwiecej mi psuje, jeśli bede nadal niezadowolony to spróbuje z tym NE5534. Ale i tak za jakis czas zrobie sobie preamp na lampie ECC83

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 sty 2005, o 14:25

Hm, zabrałem sie wreszcie za składanie tego preampu więc napisze tez swoją opinie.
Co do lamp, to tam jeszcze trudniej jest wyeliminować szumy.
Temat szumów w układach audio jest dośc szeroki i dość ciężki ale podyskutowac można ;)
W końcu po co mamy forum hehe :)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2005, o 15:18 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 30 sty 2005, o 12:13

Aha co do kondensatorów to chyba już nie bede dawał bo jest ich sporo i łacznie mają naprawdę dużą pojemność. Najpierw wymienie ten kabel i spróbuje zekranować układ.

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 31 sty 2005, o 18:36

Witam! Nie wszystko, co nazywa się Prepem jest dobre, ale to nie znaczy, że nie może być dobre, po prostu do takiego czegoś trzeba podejść z generatorem i oscyloskopem i z multimetrem, a na samym końcu dopiero z gitarą, chyba, że masz naprawdę sprawdzony układ, to w tedy idziesz w ciemno, zapewniając tylko prawidłowość wartości, jakie są podane na elementach. Na pierwszy rzut oka, to nie widzi mi się barwa tonu w czystym kanale, a zwłaszcza C14 10nF, sopranów to przy takiej pojemności to pewnie jak na lekarstwo, i dla tego pewnie nie podobało ci się brzmienie tego przedwzmacniacza, a tak w ogóle, to jest to mocno uproszczone i brakuje tam dwóch pojemności, wymień go na 1nF, lub 2nF. W kanale przesterowanym barwa tonu też mi się nie podoba, po prostu robiłem ją kiedyś jak wiele innych rozwiązań i ta wypadła najgorzej, pierwszy stopień wejściowy, też jakiś inny, C1 i C2 wymień na 4,7nF, R1 15K na samym wejściu to już całkiem poroniony pomysł, no, ale jakoś trzeba dopasować te wejście do tych chorych scalaków, a że się straci ma tym z 50% sygnału, to pryszcz, kości to nadrobią, dokładając, do tego swoje własne szumy, ale to teraz taka moda, jak głośno szumi i coś tam pierdzi, to się dobrze sprzedaje i przede wszystkim nazywa się to,,Pręp” a nie Tam jakiś przedwzmacniacz gitarowy i to jest najważniejsze!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 1 lut 2005, o 10:05

Witam, zrobie zmiany jakie mówisz, myślę, że jak bedzie więcej sopranów to dobrze, bo jest ich naprawde mało, bardzo słabo słyszalne, regulacja prawie nic nie daje na obu kanałach, ale obawiam sie ze podniesie to poziom szumów. A co do R1 to zmienić go na mniejszą rezystancje?
No i nie rozumiem o co chodzi z tymi "chorymi scalakami" :) ich raczej nie wykluczę, musze tylko zastąpić lepszymi

A jeszcze chciałem sie zapytać o te diody led przy U4, sprawa z nimi jest taka:
Jak się lekko podkręci potencjometr R12 to słychać lekko przesterowany dźwięk, czym mocniej tym bardziej, ale w pewnym momencie, taki "skok", zaczyna się już mocne ocinanie sygnału, no i mocne szumy :), Teraz jak podkręce wszytkie tony na maxa to szumy znikają i nie słychać też cichego sygnału(takie pierdzenie jak coś, ale to już nie szum tylko jak szarpne strunę to tak jakbym słyszał tylko same szczyty amplitudy), ale głośny sygnał jest jak powinien być, no tylko także zakłucenia są. I nie wiem czy dobrze, ale wydumałem, że to sie dzieje bo te ledki nie przepuszczą słabszego sygnału niż jakiś, powyżej już przepuszczają, ale obcinają wysokie amplitudy. W efekcie Bossa widziałem dokładnie takie same rozwiązanie(tylko to nie było sprzężenie z układem), dwie diody i rezystor równolegle, ale tam diody musiały być germanowe, czy to jakoś zmieni efekt? I jeszcze jedno, czemu jak lekko przesteruje to słysze ciche partie, a jak już mocniej to nie? Czy to może przez R13? on prepuszcza to co ciche, ale potem diody już puszczaja głośniesze? Powiem tak, jeśli wymiana tych diodek nie polepszy efektu, to poprostu wywale ten układ scalony U4, te diody i ten rezystor i wbije tu szeregowo jakiś lepszy efekt. Puki co, nadal proszę o radę

Aha a czym mogę zastąpić 2SC2240(2SC1845 to zastępnik, ale też nie mogę kupić u mnie)

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 1 lut 2005, o 13:00

Witam! 2SC2240 NPN, 120V, 0,1A, 0,3W, 100MHz, zamienniki: 2SC1841, 2SC 1708A, 2SC2362, 2SC2389, a tak po mojemu, jak nie masz tam dużego napięcia, to zastosuj BC550, BC337
2SC1845 NPN, 120V, 0,05A, 0,5W, 110MHz zamienniki: 2SD438, 2SC1124, 2SC2229, 2SC1215
Co do chorych scalaków, to po prostu ich nie lubię, bo mają 2,5 raza więcej szumów niż tranzystory, a wszyscy się tym zachwycają, a firmy po prostu idą na łatwiznę i na biznes, bowiem na takiej jednej kości, bez problemu można uzyskać parę wolt, ale kosztem szumów.
Już Ci napisałem, że jak nie masz przyrządów to nie bież się za nie sprawdzony układ, to co masz to przypomina Fen dera, ale ciut uproszczony, masz tu gotową płytkę, może to będzie lepsze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 1 lut 2005, o 15:09

Drogi Janku!!
co to za rozszerzenie bo nie mam w czym tego otworzyć(podalbyś nazwe programu??)??
prosilbym cied o to zebys zalączył to na forum w innym formacie
pozdrawiam
dsrecordss

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lut 2005, o 15:58

Może program CADint otworzy ten plik?

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 1 lut 2005, o 16:46

Witam! Rysunek jest w Autokadzie, jeżeli go puszcze przez łorda, to zmienią się jego rozmiary, a tak to wystarczy to tylko wydrukować i na miedź.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 1 lut 2005, o 20:27

ale ja jednak nalegam..... :cry: nie mam skad zassac autocada a moj jest za stary...
dzieki
dsrecordss

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 1 lut 2005, o 20:55

Witam! Nie wiem jak to mam zrobić, podaj swego mej la, wyśle to z łorda.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 1 lut 2005, o 21:44

d.s.records@wp.pl
dzieki z gory

[ Dodano: 03-02-2005, 21:56 ]
Witam,
szukam preampiku sprawdzonego ale z przelacznikiem cleam/drive :cry:
moze moglibyscie mi pomoc....
dsrecordss

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 16 mar 2005, o 23:03

Witam

Jeśli ktoś chciałby zrobić sobie preamp lampowy (To jakiś Marshalla) zapraszam do kategorii Elektronika Retro, temat: "Pierwsza aplikacja lampowa na lampie ECC81: ogólne pytania". Potrzebane mi są poprostu opinie i odpowiedzi na pytania.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”