Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięADuC836
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, robertw, tomasz_jablonski, r-mik, Moderatorzy
Może już to znasz, a może Ci to pomoże...
Link niestety nieaktualny, ale jeśli nie odnajdziesz to mam pliki ADuC_docs_V35.zip(10,5Mb).
====================================================================
;
; Author : ADI - Apps www.analog.com/MicroConverter
;
; Date : February 2002
;
; File : Readme.txt - Tech Note Folder....
;
;====================================================================
This directory contains MicroConverter technical notes and related
files.
Technical notes contained in this folder are:
uC002 - Writing an ADuC812 Application in C
uC003 - The ADuC812 as an IEEE 1451.2 STIM
uC004 - Understanding the Serial Download Protocol
uC005 - ADuC812 ADC Software Calibration
uC006 - A 4-wire UART-to-PC Interface
uC009 - External Memory Interface of the MicroConverter
uC012 - Expanding the number of DAC outputs
uC015 - An ADuC824-Based Temperature-Logger
Link niestety nieaktualny, ale jeśli nie odnajdziesz to mam pliki ADuC_docs_V35.zip(10,5Mb).
Przecież piszę że nawet nie jest wystawiany sygnał ALE a co dopiero jakie tam wykonywanie programu. Sprawdzałem połšczenia wszystko niby jest OK, ale nie działš dodam żę tak dzieje się już z drugim zakupionym mikrokontrolerem, tyle że w pierwszym przypadku zlokalizowałem wiszšcy zatrzask 373, i mylałem że może to dlatego, się co spaliło, ale po podłšczeniu masy do tegoż zatrzasku nic się nie poprawiło, pomimo wlutowania nowego mikrokontrolera. "Przesłuchałem" na wszelki wypadek pozostałe podłšczenia i nic zegar startuje po ok 30 - 40s, (można to sprawdzić oscyloskopem), a poza tym nic, absolutnie nic.
I tutaj jest także problem mikrokontroler nie chce gadać przez RS'a.
Wiem co zrobię, kupię jeszcze jeden mikrokontroler spróbuje uruchomić go samego (bez zadnych podzespołów którymi on steruje) a jeżeli się nie uda to się bardzo zdenerwuję, bo właściwie w podobnej konfiguracji pracował 80C552 jedynie miał za mały przetwornik A/D chciałem większy no i mam
Wiem co zrobię, kupię jeszcze jeden mikrokontroler spróbuje uruchomić go samego (bez zadnych podzespołów którymi on steruje) a jeżeli się nie uda to się bardzo zdenerwuję, bo właściwie w podobnej konfiguracji pracował 80C552 jedynie miał za mały przetwornik A/D chciałem większy no i mam
Bo widzisz mikrokontroler powinien wystartować, bez względu czy jakaś sensowna informacja jest zapisana w zew. pamięci programu czy też są tam same 0xFF na marginesie to też rozkaz mov R7, A; (oprócz 0xA5), o ile wyjście EA (w przypadku 8051 i klonów) jest podłączone do masy to na wyjściu ALE powinny się pojawić impulsy strobujące adres na zatrzaskach, oraz impulsy PSEN. Przecież mikrokontroler nie wie co jest w pamięci on nad tym nie myśli, tylko wykonuje, a przecież odczytując EPROMa zawsze coś tam odczytamy może same zera a może 0xFF, i mikrokontroler nie dyskutuje że tam nic nie ma, tylko wykonuje.
A MÓJ NIE ROBI NIC!!!
Nawet, jak pisałem poprzednio, nie startuje zegar od chwili załączenia tylko dopiero po ok 30 - 40s
A MÓJ NIE ROBI NIC!!!
Nawet, jak pisałem poprzednio, nie startuje zegar od chwili załączenia tylko dopiero po ok 30 - 40s
ADuC836
Witam,
Proponuje wylutowac uklad resetu (on posiada uklad resetu wewnatrz, wedlug
mnie za duze wartosci elementow)
Uzywasz moze jakies GG lub Skype? Jak tak to prześlij namiary na emaila. Nie mogę wysyłać do ciebie emaili, odrzuca serwer.
pozdrawiam
Slawek
Proponuje wylutowac uklad resetu (on posiada uklad resetu wewnatrz, wedlug
mnie za duze wartosci elementow)
Uzywasz moze jakies GG lub Skype? Jak tak to prześlij namiary na emaila. Nie mogę wysyłać do ciebie emaili, odrzuca serwer.
pozdrawiam
Slawek
Dostałem wczoraj dwa nowe zamówione układy ADuC836, jeden wlutowałem do płyki ze wszystkimi elementami i nie działa, natomiast drugi wmontowałem tylko z kwarcem, kondensatorami odsprzęgającymi oraz jedną zworką i również nie działa. Tzn. w obu przypadkach jest to samo, zegar startuje o ok. 30 -40s. porty P3 P2 P1 są w stanie wysokim natomiast P0 jest w niskim.
Właśnie dziś pewno skończę ten projekt z zastosowaniem innego mikrokontrolera innej firmy bo tego mam serdecznie dość.
Właśnie dziś pewno skończę ten projekt z zastosowaniem innego mikrokontrolera innej firmy bo tego mam serdecznie dość.
Nie mam oscyloskopu - będzie migał LED'ami na portach - będzie żył....czy bezpośrednio po podłączeniu zasilania np. startuje zegar...
[ Dodano: 26-01-2005, 21:44 ]
ADuC chodzi. Miga LED'em podpiętym pod P0.0. Układ został zbudowany według Fig.66 z datascheet'u. Olałem podpinanie ADC i DAC, nie uziemiałem też P0. Uruchamiam z spiętym jumperem do PSEN. Programuję WSD poRS232, resetuję z WSD... miga...
Kod na życzenie
Teraz chcę obadać AD i DA