Rzeczywiście nie bardzo cię zrozumiałem.
Kiedyś, gdzieś widziałem realizację funkcji w układach PLD. Jak cię takie rozwiązanie interesuje, to poszukam. Na rozwiązanie przy użyciu procków nie natknąem się.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępytanie o hub'a
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Hub nie jest skomplikowanym urzadzeniem, pracuje chyba na pierwszej, najnizszej warstwie modelu ISO/OSI i zajmuje sie glownie wzmacnianiem sygnalu. Co innego to swich, znacznie bardziej skomplikowane urzadzenie i pracuje chyba na 3 warstwie modelu ISO/OSI i posiada juz jakas "inteligencje" w przeciwienstwie do huba
No... jesli "to" wie kazdy, to gratuluje takiej wiedzy. Szkoda tylko ze niezupelnie jest ona zgodna z rzeczywistoscia.to akurat wie kazdy... Problem powstaje kiedy ma sie ochote zrobic takie cos zupelnie samemu.
Tak. Hub pracuje na pierwszej warstwie ISO/OSI - tzw. fizycznej. Pracuja na niej m.in. repeater - czyli typowy wzmacniacz, oraz hub, czyli jakby multiport-repeater. Przekazuja delej wszystko co do niego trafi.
Switch natomiast pracuje na warstwie drugiej ISO/OSI - tzw. warstwie danych, tak jak i bridge, switch nazywany jest tez multiport-bridgem. Switch przekazuje, albo nie, dane, zaleznie od adresow MAC pakietow do niego docierajacych. Uczy sie sieci, lecz wiedza ta jest nietrwala - do czasu zaniku napiecia
Istnieja jeszcze tzw. switche zarzadzalne, umozliwiajace stworzenie czegos co sie nazywa VPN - wirtualnymi sieciami prywatnymi. Switche te pracuja zarowno na warstwie drugiej jak i trzeciej (warstwie sieci) ISO/OSI. Pozatym na warstwie trzeciej pracuja routery.
Dlaczego nie spotyka sie projektow hubow/switchy... poniewaz w wiekszosci jest to mooocno nieoplacalne, do takich zadan produkowane sa specjalizowane mikrouklady, produkowane w milionach sztuk. Ten akapit to akurat moje zdanie, sorki, uC akurat zaczynam sie uczyc, ale w temacie sieci jest bardzo mocno obeznany, stad moge sie chyba troche pomadrzyc