Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSkąd większy prąd???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy istnieją układy, odpowiedniki serii CMOS 40.. z których wyjścia można "pociągnąć" większy prąd? Np. 0,1A? Albo chociaż 50mA? Nie pytam o ttl, bo chodzi tez o dosc płynne napiecie zasilania.
Dokladnie chodzi o to, żeby bez dodatkowych elementow prostokatny przebieg z 4047 o f=100..1000Hz puscic bezposrednio na sluchawki. Doczytalem sie, ze zeby graly
glosno, potrzeba ok 35mA. Czyli na dwie trzeba 70mA. Nie chce uzywac tranzystora, bo uklad ma byc jak najmniejszy, a i tak juz jest zbyt wielki. Nie potrafie tez jeszcze robic plytek, wiec na uniwersalnej.
Zapytanie do forumowiczow - kto by zrobil (działający:) ) uklad SMD ze schematu? Oczywiscie za jakas oplata? Nie jest trudna - pare rezystorow, wzm. op, 3 ukl CMOS no i cos zeby te sluchawki graly?
glosno, potrzeba ok 35mA. Czyli na dwie trzeba 70mA. Nie chce uzywac tranzystora, bo uklad ma byc jak najmniejszy, a i tak juz jest zbyt wielki. Nie potrafie tez jeszcze robic plytek, wiec na uniwersalnej.
Zapytanie do forumowiczow - kto by zrobil (działający:) ) uklad SMD ze schematu? Oczywiscie za jakas oplata? Nie jest trudna - pare rezystorow, wzm. op, 3 ukl CMOS no i cos zeby te sluchawki graly?
555 to niegłupi pomysł. Jednak po namyśle stwierdziłem, że ze wszystkimi dodatkowymi elementami (ma pracowac jako wibrator astabilny) zajmie wiecej miejsca niż 4047, a miniaturyzacja jest dla mnie bardzo ważna (Nikt nie chce zrobić układu Mam już nawet rysunek plytki). Kwestię załatwię jednak za pomocą klucza tranzystorowego.
Oprócz tego potrzebuję jeszcze pomocy: czy są pojedyncze bramki AND w jakichs małych opakowaniach, a nie od razu po 100 milionow w jednej obudowie dil14? Jak zwykle chodzi o miniaturyzację I nie chodzi też o elementy lutowane na jednej stronie, bo jeszcze nie umiem tego robić.
Oprócz tego potrzebuję jeszcze pomocy: czy są pojedyncze bramki AND w jakichs małych opakowaniach, a nie od razu po 100 milionow w jednej obudowie dil14? Jak zwykle chodzi o miniaturyzację I nie chodzi też o elementy lutowane na jednej stronie, bo jeszcze nie umiem tego robić.
Na SMD sie kiedys przesiądę, ale na razie to jestem na etapie zbierania materiałów do wytrawienia swojej pierwszej płytki, tak że daleka droga przede mną. A co do bramek MOS, to problem juz rozwiazalem tranzystorem.
[ Dodano: 27-01-2005, 00:40 ]
Tak wygląda płytka po przeróbce. Mam pytanie do ludzi zajmujących się robieniem płyt metodą termotransferu: czy taką płytkę da się łatwo zrobić samemu? Zaznaczam, że to moja pierwsza próba Jeżeli na rysunku są jakieś błędy, np. za małe otworki albo coś, to proszę o opinię.
[ Dodano: 27-01-2005, 00:40 ]
Tak wygląda płytka po przeróbce. Mam pytanie do ludzi zajmujących się robieniem płyt metodą termotransferu: czy taką płytkę da się łatwo zrobić samemu? Zaznaczam, że to moja pierwsza próba Jeżeli na rysunku są jakieś błędy, np. za małe otworki albo coś, to proszę o opinię.