Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Automatyczna sekretarka-projekt

baret4
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: baret4 » 19 sty 2005, o 02:14

Witam
Potrzebuje pomocy w zrobieniu projektu automatycznej sekretarki Bardzo pilne. Zależy od tego czy zaliczę semestr. Prosze o pomoc.
Założenia mam takie:
-cyfrowe nagrywanie rozmów
-dowolna czołówka
-stempel czasowy
-max czas nagrywania 22 minuty
-wyświetlacz
-podtrzymanie pamięci sekretarki
-możliwość ustawiania długości i jakości nagrań
-komunikat kończący
-zasilanie niezależne (gdy nie ma podłączenia do gniazdka)
-jak ma być podłączona do sieci telefonicznej i jak zintegrowane z telefonem
Wszystko mam sam sobie ustalić,a projekt ma być tylko na papierze,lub elektroniczny. NIe muszę go wykonywać. Chodzi mi o schematy: blokowy, funkcjonalny, ideowy, spis urządzeń itd.

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 19 sty 2005, o 18:18

Założenia masz dosyć szczegółowe i trudno, żeby ktoś ten projekt zrobił za Ciebie. Ale mogę Ci podsunąć kilka punktów zaczepienia:

1) Zainteresuj się układami ChipCorder Winbond-a (dawniej ISD ChipCorder):
http://www.marthel.pl/isd.php
http://www.winbond.com/e-winbondhtm/partner/b_2_a_4.htm
Największe mieszczą bodajże 16min nagrania i można je łączyć kaskadowo. ChipCordery mają pamięć nieulotną i wbudowane wzmacniacze audio (mikrofonowy z kompresją i wyjsciowy). Część obszaru pamięci możesz wykorzystać do przechowywania stałych komunikatów (OGM - outgoing message), resztę do przechowywania nagrań z sekretarki (ICM - incoming messages). Niektóre nowsze ISD-ki potrafią równolegle rejestrować dane binarne - np. timestamp.

2) Układy współpracy z linią telefoniczną (wykrywanie sygnału dzwonienia, sprzęganie z urządzeniami audio itp. ) znajdziesz w paru projektach opublikowanych kilka lat temu w EP Szukaj haseł: powiadamianie, monitor linii telefonicznej, antypirat, zdalne sterowanie DTMF, etc..

3) Pozostałą funckjonalność, tzn. sterowanie odtwarzaniem/nagrywaniem, wyświetlacz, RTC+timestamp zrealizujesz na jakimś mikrokontrolerze.

Jest tylko jedno 'ale': ChipCordery stosują quiasi-analogową technikę rejestracji. Tzn. próbki sygnału są przechowywane w wielopoziomowej pamięci EEPROM. Jeżeli rejestracja ma być stricte _cyfrowa_ to musisz ją zrobić na własną rękę. Potrzebujesz:
* kawałka toru analogowego (dopasowanie poziomów sygnału na wejściu + ew. kompresja, filtr antyaliasingowy)
* przetworników AD/DA,
* pamięci nieulotnej do rejestracji nagrania
* uC, żeby tym wszystkim sterować.

Sygnał telefoniczny nakłada stosunkowo niewielkie wymagania: Pasmo 300...3400Hz i ograniczona dynamika (szacuję 40..45dB, ale mogę się mylić). W telefonii stosuje się próbkowanie 8ks/s z rozdzielczością 8-bit co daje strumień 64kbit/s. AFAIR przetwarzanie jest nieliniowe i produkuje się do tego gotowe kodeki, ale nie podpowiem niczego konkretnego, bo to nie moja działka.
Z drugiej strony ADC klasy 8-bit/125us da się znależć obecnie na pokładzie licznych mikrokontrolerów (np. w ATMega-ch) więc czemu z nich nie skorzystać?
Do zarejestrowania (bez kompresji danych) 22min strumienia danych 64kbit/s potrzebujesz ok. 84Mbit pamięci. Proponuję wziąć pod uwagę pamięci DataFlash z interfejsem SPI. Np.:
http://www.seguro.pl/cgibin/shop?show=P0206&sort=id
-> 3 x 32Mbit.

Na deser możesz jeszcze dołożyć do układu dekoder CLIP (FSK). Np.:
http://www.winbond.com/e-winbondhtm/partner/b_2_c_5.htm

Jakby jednak nie spojrzeć, to takiego (_działającego_) projektu nie da się zrobić od poczatku do końca na trzy dni przed sesją. Przyznaj się, kiedy dostałeś ten temat? :->

--
MDz

baret4
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: baret4 » 20 sty 2005, o 14:08

Mam pytanko, jak ma wyglądać układ dopasowywujący po między linią telefoniczną i sekretarką, i jak połączyć sekretarke z telefonem???

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”